קרב הגרסאות לקראת פרסום דוח המבקר כבר בעיצומו: במערכת הפוליטית נערכים לפרסום ממצאי דוח המבקר על ניהול מבצע "צוק איתן", ואמש (שלישי) טען ראש הממשלה נתניהו כי "היישובים בעוטף עזה פורחים - יש ביקוש אדיר לדירות, לא היה מצב כזה שקט מאז מלחמת ששת הימים". האם התושבים שחיים סמוך לגבול עם עזה חולקים את אותה תחושה? שוחחנו עם חמישה תושבים ושמענו מהם תחושות מעורבות, לצד חשש מעימות נוסף.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
דני, תושב קיבוץ נחל עוז, אמר: "התחושות שלי האישיות הן שיש שקט ורגוע מאז צוק איתן. נחל עוז בפריחה דמוגרפית מדהימה וזה ביטוי לשקט באזור. הייתה מאז המלחמה אזעקת שווא אחת: ברור שהחשש קיים כי יכולה להיות הפתעה. החשש קיים אבל לא בא לידי ביטוי בהתנהלות היומיומית בקיבוץ. החיים באמת נורמטיביים ואנחנו סומכים על הצבא שהשקט יישמר".
לעומתו, לילי מכפר עזה הביעה דאגות ממנהרות נוספות: "בגדול האווירה הכללית היא של שקט, אך תמיד מצפים למה שיקרה בעתיד ולבטח זה לא נגמר. ההרגשה היא שהמנהרות ממשיכות להיבנות והחשש הוא מהמבצע הבא. למרות 'השיגרה השקטה', התחושה היא שהכל אינו צפוי ויכול להיות נפיץ מאירוע כזה או אחר: בינתיים נהנים מה'שקט' ומחכים להמונים שיגיעו לאזורינו לפסטיבל 'דרום אדום' בתחילת פברואר".
"זה רק עניין של זמן"
אייל, תושב קיבוץ סופה, אמר כי הדוח לא מפתיע אותו וציין את ההיערכות של הצבא נגד מנהרות: "יש שקט, אנחנו בשגרה מלאה - רואים ושומעים את כוחותינו עובדים על המכשול, ומצד שני ערים למצב הנפיץ ברצועה שעלול להתפרץ עלינו כמעט בכל רגע נתון. אנחנו יודעים שהחמאס נערך לסיבוב נוסף, אבל כרגע הכל שקט ואנחנו נהנים מהשקט כל עוד הוא ישנו".
"אם וכאשר יגיע הרגע להתמודד עם מציאות אחרת, נעשה זאת באותה נחישות בה אנו מתמודדים מזה כ-12 שנה", הוסיף אייל למוד הניסיון. אלינור מכפר עזה אמר כי השקט מאז מבצע "צוק איתן" הוא "שקט לכאורה": לדבריה, "גם אם היו כמה רגעים שיכולנו 'להריח' מתח, בפועל היה שקט. דווקא פרסום הדוח מטריד - ידעו על סכנת המנהרות ולא עשו דבר!"
"אני בטוחה שבצד השני 'עובדים וחופרים' וזה רק עניין של זמן עד שיצוצו אנשי חמאס ממנהרות באמצע קיבוץ או שטח חקלאי", הוסיפה אלינור. "התחושה היא שמצופה מאיתנו להיות בת יענה ולא להתייחס לזה, אבל מבחינתי אין אמון בממשלה וכל ניסיון הרגעה הוא הבטחה שמשהו ביטחוני יקרה".
"איש לא יודע כמה זמן השקט יימשך"
מיקי מכפר עזה הוסיף: "לא בטוחים ולא שקט, זו אחיזת עיניים - מי שמכיר את הגזרה רואה את הפעילות משני הצדדים, כל העבודות לאורך הגדר משני צידי הגדר וחיפוש המנהרות מהצד שלנו".
יפעת מנתיב העשרה טוענת מנגד כי "אני כתושבת העוטף לא זקוקה לדוח המבקר שנתיים אחרי המלחמה כדי לגלות מחדש את מה שחשתי וידעתי ביולי ובאוגוסט 2014 - זה נכון שאנחנו יותר עסוקים היום בלבנות ולצמוח ולגדול ולהתפרנס, ולצד כל זאת יותר מתמיד עם היד על הדופק - דווקא בגלל השקט הממושך הזה שאיש לא יודע להעריך כמה זמן יימשך".
יפעת הזהירה מפני הידרדרות המצב ברצועה, "מה שלא מדברים עליו אך הוא גרוע יותר מכל תרחיש - זה כנראה לא נמצא בדוח המבקר מכיוון שאין את מי לשלוח להילחם כדי לטפל בנושא הזה". לדבריה, המצב ההומניטרי ברצועה משפיעה על החיים בשני צידי הגדר: "לא רק המצב הביטחוני צריך להדיר שינה מעינינו".
"באופן אישי אמשיך לסמוך על הדרג הצבאי שחירף ומחרף נפשו כדי לאפשר לי ולמשפחתי לבנות כאן את ביתנו החדש אל מול בית חנון", הוסיפה. "תפקידי הוא לדרוש מהדרג המדיני לקבל החלטות נכונות ושקולות וכאלה שיאפשרו לדרג הצבאי לבצע את מה שלשמו הוקם: להגן על עם ישראל".