באחד בדצמבר נעצר עמירם בן אוליאל, הנאשם ברצח בני משפחת דוואבשה בדומא. בשיחה שביצע בתקופת המעצר הוא שוטח את הגרסה שלו לכל ההתרחשויות מיום מעצרו ועד להגשת כתב האישום נגדו - החקירות והשתיקה שעליה שמר במשך 17 לילות וימים ארוכים.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"חקרו אותי וחקרו אותי ולא שיתפתי פעולה", הוא מספר, "עד שהם קלטו שאני משתדל לא לשמוע שירת נשים אז הם פשוט החליטו להפעיל את הרדיו. "הם שמו שירת נשים, ביקשתי מהם לחדול, הם לא הסכימו וכשקמתי לכבות התנפלו עליי, הרביצו לי, אזקו אותי בידיים וברגליים, לחצו עליי במקומות כואבים".
אמצעי החקירה היו עדינים יחסית בשלב הראשון, בעיקר לחצים נפשיים, שעות בחדרי החקירות, לחץ פסיכולוגי, מדובבים ומניפולציות בתא המעצר. בן אוליאל מלין על כך שאילצו אותו לשמוע שירת נשים בניגוד למצפונו - לא ממש עינויים, לפחות לא בשלב הזה.
"ביקשו ממני לשבת בתנוחה בלתי אפשרית"
"מכיוון שהם קלטו שהקטע של שירת נשים רגיש אצלי, הם הביאו לי חוקרת ששרה לי שירים", הוא מספר. "באיזשהו שלב כשהתכופפתי טיפה קדימה היא מצאה תירוץ לגעת בי ואמרה שהיא מפחדת מאוד על הגב שלי. היא נגעה לי בכתף כדי להרים אותי והתחלתי לצעוק עליה 'מה את נוגעת בי, תתביישי לך' וכל הזמן שמרתי על זכות השתיקה".
"אחרי שבוע חקירות או יותר הביאו אותי לאריאל ועשו לי חקירת ימ"ר. בחקירה מסרתי גרסה, אמרתי שלא עשיתי כלום. אחרי 18 ימי חקירה מתישים חקרו אותי כל הלילה, אמרו לי שכדאי שאני אדבר, ושאם אני לא אדבר אז בוא נאמר שמחר בשעה הזאת אני כבר אזמר".
בן אוליאל מספר על הרגע שבו החליט לדבר עם החוקרים. הרגע הזה הגיע אחרי שהחקירה הפכה, באישור היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, לחקירת צורך - פצצה מתקתקת. "אזקו אותי באזיק קצר מאחורי הידיים, נתנו לי סטירה, אמרו לי שאני אתחיל לדבר ושנגמר השתיקה פה", הוא מספר. "אמרו לי 'אתה פעם ראשונה בחקירת שב"כ, אתה יכול להגיד לפדרמן שיזרוק את החוברת שלו לזבל'. המשכתי לשתוק. בציניות ביקשו ממני פשוט לשבת בתנוחה שהגב 45 מעלות אחורה בערך, תנוחה בלתי אפשרית. אחרי דקה כבר נפלתי אחורה עד שהראש שלי הגיע כמעט לרצפה".
"איומים, צרחות, סטירות"
"כאבים מטורפים, צרחתי צרחות איומות. הם לא התייחסו, הם אמרו לי 'אתה מדבר?'. המשכתי לשתוק, לצרוח. בשלב כלשהו הרימו אותי, אחד תפס אותי מהחולצה ואמר לי 'אני הולך להיות הסיוט שלך, אנחנו נשתה לך את הדם מהאוזניים'. לא יודע מה... כל מיני איומים, כל מיני צעקות, צרחות, הכאות, סטירות. עד שמתישהו אמרתי טוב, אני אחרטט להם איזה משהו שישחררו אותי ואמרתי להם אני אדבר אני אדבר".
"הרימו אותי, אמרתי להם 'אני עשיתי את דומא'. התחלתי לחרטט להם פה, שם וזה. סיפור שלם, איך הלכתי והכנתי ותכננתי. אמרתי להם שתכננתי ונפגשתי איתו (הקטין שמואשם בתכנון הרצח), שעשינו תצפיות וכל מיני דברים שהבנתי מהם. הם כל הזמן רצו לדעת מי היה איתי אבל אמרתי להם 'אף אחד, אף אחד'".
במוצאי אותה שבת מדוברת נלקח בן אוליאל לכפר דומא, שם שיחזר באזני החוקרים כיצד ביצע את המעשה לבדו - גרסה שבמערכת הביטחון לא היו מוכנים לקנות כמעט עד הרגע האחרון. "לקחו אותי לכפר, איפה שהייתה ההצתה של הבית. קיצר, טיילתי שם קצת וזה. קיצר, רצו שאני אשחזר וכו'. כל היום אמרו לי 'מי עוד היה איתך, מי עשה איתך'. אמרתי להם שאף אחד והם לא האמינו לי".
שב"כ: "החקירה בוצעה על פי הוראות הדין"
ההקלטה הזו הוצגה לבית הדין לענייני עם ומדינה על ידי אשתו של בן אוליאל, שם פסקו הדיינים להלכה כי אין תוקף להחלטות בית המשפט בנושא. "אנחנו לא יודעים אם עמירם הוא רוצח או לא רוצח, אין לנו שום מושג, הכל יכול להיות", אומר פרופ' הלל וייס, דובר בית הדין. "מה שהוא שכנע אותנו במאה אחוזים זה שהבן אדם עונה בצורה קשה ביותר וכל מה שהוציא מפיו היה כדי להיפטר מהעינויים".
אבל הפסיקה הזאת תישאר כנראה בדלת אמות בית הדין הזה. בבית המשפט ינסו עורכי הדין לטעון כי ההודאה לא קבילה. לצוות ההגנה התווספו בשבוע שעבר עורכי הדין יצחק בם ויורם שפטל. "העבריינים היחידים לכאורה בתיק הזה זה הסדיסטים של המחלקה היהודית של שב"כ, שפשוט התעללו 9 ימים רצוף בנאשם", אומר עו"ד שפטל. "הלקוח שלנו יעבור גם בדיקה בגלאי שקר ואני יכול לתת את ראשי שהוא ייצא דובר אמת".
משירות הביטחון הכללי נמסר בתגובה: "מדובר בתיק תלוי ועומד בבית המשפט המתנהל בדלתיים סגורות ולפיכך מטבע הדברים והוראות החוק אין באפשרותנו להתייחס לפרטים המצוינים בפנייה ולאמיתותם. עם זאת, יצוין כי חקירתו של הנדון בוצעה על פי הוראות הדין ובפיקוח וליווי שוטף של כל הגורמים הרלוונטיים".
''העדות המצמררת בקלטת בתוספת העובדה שעד לרגע זה השב"כ והפרקליטות לא מוכנים להעביר לנו את קלטות החקירה מאותן שעות וימים, מלמדים כי בן אוליאל עונה והוצאה ממנו הודאה שאינה קבילה במשפט הישראלי", אומר עו"ד איתמר בן גביר המייצג את בן אוליאל.
למרות טענותיו של בן אוליאל ועורכי דינו, גורם שמעורב בחקירה שב ומדגיש בפני חדשות 2 כי העדות והשחזור כללו כל כך הרבה פרטים מוכמנים, עד כך שרק מי שהיה שם באמת יכול היה לדעת אותם, להכיר אותם לפרטי פרטים ולשחזר.