ביקורת חריפה מבפנים על התנהלות צה"ל בעזה: ארגון זכויות האדם הישראלי בצלם פרסם היום (רביעי) דוח על מדיניות ההפצצות של בתי מגורים בעזה במהלך מבצע "צוק איתן". הדוח התמקד בתקיפות צה"ל, בהן נהרגו על פי טענת הארגון מאות בני אדם בלתי מעורבים, ועשוי לשמש בעתיד ככלי לניגוח ישראל על ידי גופים חיצוניים כגון ועדת הבדיקה של האו"ם (ועדת שאבאס).
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הארגון, במהלך הכנת הדוח נבדקו לעומק 70 אירועים בהם נהרגו שלושה אנשים ויותר בעת ששהו בביתם. 606 פלסטינים נהרגו באירועים שנבחנו, כאשר למעלה מ-70% מהם היו נערים, ילדים, נשים ומבוגרים מעל גיל 60, לטענת בצלם.
המחקר שפורסם מצביע על שלוש סיבות עיקריות למניין ההרוגים הגבוה בקרב האזרחים בעזה: הגדרה רחבה של ישראל למטרות צבאיות שמותר לפגוע בהן, פרשנות גמישה של הגדרות הנזקים הנלווים, והיעדר אזהרות או מתן אזהרות לא אפקטיביות.
בדוח טען הארגון כי תקיפות צה"ל אלה לא היו יוזמה פרטית של חיילים, טייסים או מפקדים בשטח, אלא "ביטוי למדיניות שנקבעה על ידי הדרג המדיני והדרג הצבאי הבכיר". לטענת בצלם, גם אם סברה הממשלה כי יישומה של מדיניות זו יביא להפסקת הירי לעבר יישובים ישראליים, אסור היה ליישם אותה בשל תוצאותיה ובשל "הדגל השחור" המתנוסס מעליה.
"הדרגים הבכירים התנערו מאחריות"
במהלך המבצע צה"ל הדגיש פעמים רבות כי הזהיר דיירים לפני תקיפת הבית, בין אם בשיחת טלפון ובין אם בנוהל "הקש בגג" - ירי של טיל קטן לגג הבית. בארגון בצלם טענו כי "אזהרות אלה לא היו תמיד אפקטיביות - לעתים לא ניתן לתושבים די זמן כדי לעזוב את ביתם ולפעמים לא היה ברור איזה בית הוא היעד להתקפה. במקרים אחרים הדיירים שהוזהרו אכן עזבו את ביתם, אולם בתקיפה נפגעו גם בתים סמוכים שדייריהם - שלא הוזהרו - נפגעו".
במקרים אחרים פוזרו כרוזים במטרה לעודד תושבים לפנות אזורים רבים ברצועה: "עשרות אלפי תושבים אכן פינו את בתיהם בעקבות אזהרות אלה. אולם, בחלק מהמקרים נהרגו דווקא משפחות שנמלטו מבתיהן בעקבות הוראות של הצבא לשכונות שנחשבו לבטוחות יותר", טענו בארגון.
לפני מספר ימים נשלח הדוח לראש הממשלה בנימין נתניהו. במכתבו כתב לו מנכ"ל בצלם, חגי אלעד כי "הדרגים הבכירים בראשותך גיבו את התקיפות, התנערו מכל אחריות לפגיעה באזרחים והטילו את מלוא האחריות להן על חמאס". אלעד טען במכתבו כי "פרשנות זו נועדה להדוף טענות נגד ישראל - פרשנות זו אינה סבירה ואינה חוקית".
בדוח מודגש כי חמאס הפר את הוראות המשפט ההומניטארי הבינלאומי ובעיקר את חובתו להבחין בין מטרות אזרחיות למטרות צבאיות: "לא רק שחמאס ירה לעבר אזרחים ישראלים ומטרות אזרחיות ישראליות, הוא עשה זאת כשפעיליו פועלים מתוך אוכלוסייה אזרחית, יורים ממקומות סמוכים לבתי אזרחים, מטמינים נשק בבתי אזרחים וחופרים מנהרות תחתיהם". עם זאת, הארגון גורס כי הפרות אלו של חמאס אינן משחררות את ישראל מחובותיה לחוק הבינלאומי.