ישראל מושחתת כיום מאי פעם - כך עולה מדוח מיוחד שמפרסם בעקבות מדד השחיתות העולמית לשנת 2011. לראשונה מאז נכללה במדד, קיבלה ישראל את הציון הנמוך ביותר - 5.8 והיא מדורגת במקום ה-36 מבין 183 המדינות שנבדקו.
בשנה שעברה קיבלה ישראל את הציון 6.1 ואז דורגה ישראל במקום ה-30. השנה קיבלה ישראל את הציון הנמוך ביותר, ודורגה גם במקום הנמוך אי פעם. זאת ועוד, התברגה ישראל בשליש התחתון בקרב רשימת מדינות ה-OECD הנמדדות.
רשימת עשר המדינות הנחשבות כ"נקיות" (הפחות מושחתות) מורכבת זה שנים בעיקרה ממדינות החברות ב-OECD, כשאת הדירוג השנה מובילות ניו זילנד, עם הציון 9.5, דנמרק ופינלנד (9.4), שבדיה (9.3), סינגפור (9.2), נורבגיה (9), הולנד (8.9), אוסטרליה ושוויץ (8.8), וקנדה (8.7). בתחתית המדד סומליה וצפון קוראיה עם הציון 1, אפגניסטן (1.5) ועירק (1.8).
בבחינת הציונים שקיבלו 34 מדינות ה-OECD, ממוקמת ישראל במקום ה-25, שהוא השליש התחתון של המדינות, כאשר מאחוריה ניתן למצוא, בין היתר, את טורקיה (ציון 4.2), איטליה (ציון 3.9) ויוון (ציון 3.4).
"הידרדרות עקבית מאז 1996"
רוב מדינות "האביב הערבי" מדורגות נמוך בדירוג, עם ציונים הנמוכים מ-4. כך, למשל, קיבלה מצרים את הציון 2.9 ודורגה במקום ה-112, סוריה את הציון 2.6 שמיקם אותה במקום ה-129 ואילו לוב עם הציון 2 נמצאת במקום ה-168.
"מאז 1996 אנחנו רואים הידרדרות עקבית, גם אם איטית, בתפיסתה של ישראל כמושחתת", אומרת בתגובה לפרסום הדוח גליה שגיא, מנהלת עמותת שקיפות בינלאומית-ישראל. "אנחנו נמצאים עכשיו בתקופה קריטית במדינה, תקופה שבה העם משמיע את קולו ודורש צדק חברתי. הדרישה היא לשקיפות, למידע, להתנהלות אתית, להפרדת הון שלטון ולמאבק בשחיתות, שכן השחיתות היא אחד מהגורמים העיקריים לאי-שוויוןן חברתי".
עמותת שקיפות בינלאומית-ישראל מקדמת שקיפות ואתיקה כחלק מהמאבק לצמצום השחיתות בחברה הישראלית. העמותה היא שלוחה ישראלית של הארגון הבינלאומי IT, או בשמו המלא (Transparency International), הקואליציה העולמית למאבק בשחיתות. מדד תפיסת השחיתות העולמי של שקיפות בינלאומית מדרג מדינות לפי מידת השחיתות הנתפסת במגזר הציבורי שלהן, כאשר שחיתות מוגדרת כ"ניצול לרעה של כוח למטרת רווח אישי". הציונים במדד נעים בין 0 (שחיתות גבוהה) עד 10 (נקיון משחיתות).