הודעת ראש הממשלה בנימין נתניהו על פירוק ועדת פלסנר שקמה במטרה לאתר פתרון לסוגיית השוויון בנטל הגיוס עוררה תגובות זועמות לא רק באופוזיציה, אלא גם בקרב שותפיו לממשלה - ובראשה חברי סיעת קדימה שמאיימים באופן מפורש לפרוש מהקואליציה.
"הוועדה לשוויון בנטל הוקמה מתוקף הסכם משותף לקדימה ולליכוד, ועל כן פירוקה על ידי ראש הממשלה באופן חד-צדדי אינו מחייב את קדימה שתמשיך לעמוד בהתחייבותה הציבורית", מסר יו"ר המפלגה שאול מופז - שהדגיש: "מסקנות הוועדה יקבלו פומבי ויהוו בסיס לכל ניסיון אמיתי, הגון, ערכי, מוסרי, חוקתי ואפקטיבי לתיקון היסטורי בתחום השוויון בנטל. אם ראש הממשלה בחר שלא לפנות לכיוון הנדרש הזה - תגיע ממשלת האחדות הלאומית לסוף דרכה".
בריאיון לחדשות 2 באינטרנט, זמן קצר אחרי קבלת ההודעה על פירוק הוועדה, התייחס יו"ר הקואליציה לעובדה שבהיעדר פתרון חוקי אחר יפוג תוקפו של "חוק טל" ב-1 באוגוסט, ובמקומו ייכנס לתוקף "חוק שירות ביטחון". הסדר זה יאפשר לצה"ל, באופן עקרוני, לגייס לשורותיו כל מועמד מתאים לשירות ביטחון. "נוכל להחיל אותו על כולם", אמר אלקין – והוסיף: "החוק הזה הוא האופציה הכי אידיאלית. נכון שהיה עדיף להגיע אליו בדרך הדרגתית, אך אם הולכים לשבירת כלים ולמלחמת תרבות - אז זה מה שיהיה. אם לא יגיעו להסכמה - נגיע למלחמת תרבות".
ש"ס: "נתניהו גרם לקרע בעם"
אלקין הוסיף כי חרף האיומים המרומזים בקדימה לעזוב את הממשלה אם לא תוסדר סוגיית השוויון בנטל, "שוחח נתניהו עם שאול מופז ועדכן אותו על ההחלטה הזו. הוא הציע לו להיפגש בימים הקרובים כדי להחליט על פתרון מוסכם".
הרוח הפייסנית לא הצליחה לשכנע את יו"ר ש"ס ושר הפנים, אלי ישי. בהודעה חריפה ששיגר תקף ואמר: "צר לנו שבמקום להגיע לעמק השווה, בחר ראש הממשלה נתניהו להציב אולטימטום שהביא לקרע בעם. פיזור הוועדה מהווה הוכחה נוספת שהקמתה הייתה משגה".
יו"ר הבית היהודי, השר דניאל הרשקוביץ, מסר אחרי קבלת ההודעה כי "הוועדה נכשלה במשימתה ולא הצליחה להביא לשוויון אמיתי בנטל בין כל המגזרים. לא ניתן למרוח את הדרישה מהחרדים והערבים לתרום למדינה ויש להגיע לפתרון מוסכם בנושא במסגרת הקואליציה".
"לא בטוח שנקבל את מופז וקדימה בחזרה לאופוזיציה"
באופוזיציה ניצלו את ההזדמנות כדי לתקוף בחריפות את הממשלה והנהגתה. "מופז יכול לפרוש מהקואליציה, אבל לא בטוח שנסכים לקבל אותו ואת קדימה בחזרה אליה", עקצה יו"ר מרצ, זהבה גלאון.
היא הוסיפה כי "קדימה איבדה מזמן את זכות הקיום שלה כשזחלה לממשלת נתניהו בתירוץ של ניסוח 'חוק טל' חלופי. עכשיו התברר שהמהלך הציני שדחה את הבחירות גרם לנזק אדיר לאמון הציבור".
על ההתפתחויות הגיב גם יו"ר מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד: "פירוק ועדת פלסנר על ידי ראש הממשלה, טרם הגישה את מסקנותיה, מראה בבירור כי נתניהו לא התכוון מלכתחילה לפתור את הסוגיה הבוערת של השוויון בנטל - אלא דאג למשוך זמן ולמרוח את הציבור באמתלות ובדחיות כאלה ואחרות". לפיד הוסיף ואמר כי "נתניהו ממשיך בהונאת הציבור - הוא שוב בוחר בשותפיו הטבעיים על פני הרוב בישראל, שמתגייס לצבא ולמילואים, משלם מיסים ואינו גומר את החודש. הפתרון היחיד לשוויון בנטל הוא שירות שווה לכולם על כל השלכותיו, כולל הקמת מערך אמיתי של שירות אזרחי, ומתן תגמול ללוחמים".
ב"מחאת הפראיירים" זועמים: "נתניהו פשוט פחדן"
תגובות שליליות במיוחד על ההתפתחויות מסרו פעילי ארגונים שונים למען השוויון בנטל. "נתניהו הבטיח והוא ממש לא מקיים. הוא פשוט פחדן", תקף בועז נול, מראשי "מחאת הפראיירים". "ברור לכולם מה קורה ומה הפתרון הנכון, ובמקום לדאוג לביטחון המדינה הוא דואג לקואליציה שלו", אמר נול - ופנה לאזרחים וביקש מהם להצטרף אליו ואל חבריו למאבק בהפגנה שתיערך בנושא.
גם ב"מטה המאבק בחוק טל" מחו על פירוק ועדת פלסנר. "הציניקנים ניצחו", נמסר בהודעת הארגון. "הם טענו מלכתחילה שלא יקרה כלום, שנתניהו לא מתעניין באמת במשרתים וששאול מופז ימכור את ציבור המשרתים בשביל עור הצבי – ואכן כך קרה".
במטה האשימו גם כי "ביבי בחר בצד של החרדים והמשתמטים, על חשבון המשרתים. בכך הוא העביר מסר ברור שחובת השרות אינו ערך חשוב בעיניו. את המסקנות יסיקו המשרתים בעצמם".