היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין מפרסם הערב תגובה בנוגע ל"הצעת החוק למניעת פגיעה בישראל באמצעות חרם", שזכה לכינוי "חוק החרם". בהודעה שיצאה ממשרד המשפטים נאמר, כי "בהצעת החוק קיימים קשיים חוקתיים משמעותיים".
לדבריו היועץ המשפטי, "על רקע קשיים אלה, במהלך הדיונים לקראת חקיקתו של החוק האמור, התנהלו מגעים בין גורמים שונים במשרד המשפטים ובין מציעי החוק, במסגרתם הועברו מטעמנו הערות שונות שמטרתן הפיכת החוק למידתי יותר, כך שיעמוד לתפיסתנו במבחנים חוקתיים בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון בעניינים אלה. חלק מההערות התקבלו והוטמעו בנוסח הסופי של הצעת החוק וחלק לא".
המשנה ליועמ"ש עו"ד נזרי אמר כי הנוסח שגובש מהווה סוג של קו אדום מבחינתו של וינשטיין ביחס לחוקתיותה של הצעת החוק נוכח הקשיים החוקתיים המשמעותיים הקיימים גם בנוסח הסופי של הצעת החוק. עו"ד נזרי הבהיר, כי כשנמצאים על גבול הרי שבכל צעד קטן עלולים לחצות אותו.
במשרד המשפטים הדגישו כי "מובן, כי בבוא העת וככל שיידרש, תוצג עמדה מפורטת מטעם היועץ המשפטי לממשלה בפני בג"ץ בעניין זה".
האם החוק יעמוד במבחן בג"ץ?
אחרי שעבר אמש בקריאה שנייה ושלישית בכנסת למרות היעדרותו של ראש הממשלה ותשעה משריו, "חוק החרם" יעמוד בקרוב מאד למבחן ראשון מול בג"ץ.
החוק החדש, שמאפשר להעמיד לדין כל אדם או ארגון שיקרא לחרם על ההתנחלויות, עבר אמש ברוב של 47 תומכים מול 38 מתנגדים. ואולם עוד בטרם אושר החוק, הודיעו ארגונים שונים כי יעתרו לבג"ץ נגדו.
הארגונים החברתיים "קואליציית נשים לשלום", "רופאים למען זכויות אדם", "הוועד הציבורי נגד עינויים" ו"עדאללה" עתידים להגיש היום עתירה לבג"ץ נגד החוק. לטענת הארגונים, החוק הוא אנטי דמוקרטי, מוטה מבחינה פוליטית ונוגד זכויות אזרחיות בסיסיות.
ח"כ גלאון: "החוק הזה מונע ממני להביע את דעתי"
"זה אחד החוקים היותר בעייתים מבחינת תדמיתה של ישראל בעולם", אמרה היום ח"כ זהבה גלאון (מרצ) בראיון לחדשות 2 באינטרנט. "החוק הזה מונע ממני להביע את דעתי האידיאולוגית, הפוליטית והמוסרית. החוק אומר: אל תאמר את דעתך – ואם כן, אתה תהיה נתון לעונש. אפילו היועץ המשפטי לממשלה אומר זאת".
מי שאמור להגן על החוק מול בג"ץ הוא היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אייל ינון. כפי שנחשף לראשונה במהדורה המרכזית של חדשות 2, עוד בטרם עלה להצבעה אמש, הגדיר ינון את החוק כ"בעייתי" ואף "על סף האי-חוקתיות". עם זאת, ייאלץ כעת ינון לעשות ככל יכולתו כדי להסביר לבית הדין העליון מדוע החוק ראוי להיכנס לספר החוקים של מדינת ישראל.