פרסום ראשון: הצעת חוק חדשה של ח"כים משבע סיעות - מהאופוזיציה והקואליציה - קוראת להגביל את תפוצת העיתונים החינמיים, בהם "ישראל היום". על פי ההצעה, העיתון יחולק לאחר חצי שנה מיום הפצתו עבור "תמורה סמלית".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הצעת החוק של חברי הכנסת איתן כבל (העבודה), רוברט אילטוב (הליכוד ביתנו), איילת שקד (הבית היהודי), אלעזר שטרן (התנועה), אריאל אטיאס (ש"ס), אילן גילאון (מרצ) ויואל רזבוזוב (יש עתיד), שמטרתה "קידום והגנת העיתונות הכתובה בישראל", קוראת להבטיח תנאים ל"תחרות אמיתית והוגנת בין העיתונים", לדבריהם.
הצעת חוק דומה של ח"כ לשעבר מרינה סולודקין ז"ל הופלה בכנסת הקודמת, אולם מאז הצטמצם כוחו של הליכוד. העובדה שמאחורי החוק עומדים ח"כים מסיעותיהם של ליברמן, לפיד, לבני ובנט - שהתבטאו בעבר בחריפות נגד "ישראל היום" - מעידה שלמהלך יש סיכוי לעבור.
החוק צפוי לעורר מחלוקת עזה בקואליציה, וגורמים פוליטיים מעריכים שנתניהו יעשה ככל יכולתו כדי לסכל את החוק. גם בליכוד עצמו יש תומכים בחוק, ומנגד במפלגת העבודה ובבית היהודי יש התנגדות, כך שעדיין מוקדם להעריך אם יש סיכוי לחוק. אם הוא יעבור הוא צפוי לשנות באופן דרמטי את מאזן הכוחות בעולם העיתונות.
תידרש "תמורה סמלית" עבור העיתון
גורמים בשוק העיתונות האשימו כי מאחורי החוק עומד נוני מוזס, המו"ל של ידיעות אחרונות, שהפסיד את הבכורה בשוק לעיתונו של שלדון אדלסון. בידיעות אחרונות לא הגיבו עד כה, אולם חברי כנסת הכחישו כי עמדו בקשר עם מי מאנשי ידיעות אחרונות.
על פי הצעת החוק, כל עיתון שמוגדר כאחד מארבעת העיתונים היומיים בעלי התפוצה הרחבה ביותר בארץ יחוייב להימכר עבור "תמורה סמלית" - כ-70% ממחירו של העיתון היומי הנפוץ והזול ביותר.
"לא יוציא לאור אדם, ולא יהיה אחראי להפצה של עיתון יומי בעל תפוצה רחבה בחינם, לתקופה העולה על שישה חודשים מיום תחילת הפצתו בחינם", נכתב בהצעה. אם החוק יאושר, כל מוציא לאור יחוייב לציין מחיר בשער העיתון.
"החינמון פוגע בחופש העיסוק"
"כיום אנו נמצאים במצב בו העיתונות הכתובה מצויה במשבר עמוק שרק הולך ומחריף ומרבית העיתונים קורסים כלכלית", נימקו חברי הכנסת. "חוסר היכולת להתחרות באופן אמיתי והוגן בשוק על בסיס יתרונות יחסיים של מצוינות, נובע מהעובדה שחלק מהעיתונים מחולקים היום בחינם".
מגישי הצעת החוק טענו כי העיתונים המחולקים בחינם "מונעים תחרות גם על המחיר המהווה מרכיב חשוב ביכולתו של עיתון לשרוד כלכלית, מרסקים את התחרות ההוגנת ואינם מאפשרים לשוק להתאושש".
חברי הכנסת הדגישו כי התחרות בין העיתונים לבין החינמון "אינה הוגנת ופוגעת בחופש העיסוק". "הצעת חוק זו מניחה את המסד לכך בדרך של איסור באופן חד משמעי על הפצה חינם של עיתון יומי בעל תפוצה רחבה על מנת למנוע פגיעה בפרמטר חשוב של האפשרות להתחרות: המחיר- ועל ידי כך לקדם ולחזק את התחרות ההוגנת בשוק זה".