לאחר שהביא ראש הממשלה בנימין נתניהו את מסקנות ועדת פלסנר לאישור סיעת הליכוד, וביום שאחרי "עצרת הפראיירים", נמסר בהודעת לשכת רה"מ כי נתניהו והשר שאול מופז סיכמו על הקמתו של צוות ניסוח לחוק השוויון בנטל - שיובא להצעת חוק בישיבת הממשלה הבאה.
על פי המתווה שסוכם, הצוות יכלול את השר לעניינים אסטרטגיים משה (בוגי) יעלון וח"כ יוחנן פלסנר (קדימה), שעמד בראש הוועדה לגיבוש עקרונות לשוויון בנטל הגיוס. בדיוני הצוות ישתתפו בהתאם נציגי משרד הביטחון, האוצר, המשפטים וכן נציגים של השירות האזרחי.
"לא הצבא, לא הכלכלה, ולא החברה, יכולים להמשיך בדרך הנוכחית", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה השבועית. "לכן אני מבין לחלוטין את הדירשה של המשרתים ושל בני משפחותיהם. אני מאמין גם שרובים המכריע של אזרחי ישראל, לרבות רבים בציבור החרדים, מבינים שחייב לבוא שינוי".
"אנחנו מתכוונים לתת תמריצים חיוביים למשרתים, תמריצים שליליים לאלה שאינם משרתים ולהנהיג אמצעי אכיפה אמיתיים כדי להבטיח ששינוי של ממש אכן מתרחש", הוסיף נתניהו. "אחרי 64 שנים שהנושא לא טופל כנדרש אנחנו ניצבים לפני מהלך היסטורי, גידול ודרמטי, בהשתתפות הציבור החרדי והציבור הערבי בנשיאה בנטל".
"אנחנו רוצים להביא לגידול דרמטי בקצב ההשתתפות כדי שההשתלבות המוגברת תצליח", ציין נתניהו. "אנחנו חייבים לבצע אותה בהדרגה, ובאופן שלא יביא לקרע בעם כי האחדות שלנו היא הנדבך הראשון בחוסננו הלאומי".
ח"כ טיבי: "הערבים הם לא משתמטים"
בתוך כך, אמר ח"כ אחמד טיבי (רע"ם-תע"ל) לחדשות 2 באינטרנט כי הציבור הערבי אינו משתמט. "המדינה פטרה את הערבים משירות ביטחוני", ציין טיבי והוסיף: "המדינה משתמשת בשירות הלאומי ככלי ניגוח, הרי מדובר בעבדות. אתם מבקשים מאנשים לנקות את המטבחים בבתי החולים. אני בעד התנדבות, אבל לא במסגרת הפרויקט הממשלתי הזה. אנחנו יכולים לחיות בלי שירות לאומי, אבל אנחנו רוצים להיות שווים. יש אפליה שנמשכת כבר יותר מ-60 שנה".
בפתח ישיבת הממשלה הבוקר אמר נתניהו, כי "החוק החדש חייב לשנות את המציאות, להגדיל בהדרגה את מספר המשרתים, וגם להיעשות באחריות כדי לשמור על אחדות העם".
חברי סיעת הליכוד אישרו את ששת העקרונות המופיעים בדו"ח פלסנר, וקראו להרחיב את הדרישה ולהחיל אותה גם על גיוס ערבים. העקרונות שאושרו הם החלת עיקרון "שירות לכול" על כל אזרח ישראלי, אחריות אישית לשירות, תמריצים למשרתים וקיצור השירות, יצירת מערך אכיפה למניעת השתמטות, יישום מיידי של המדיניות החדשה על הגברים החרדים חייבי הגיוס וקביעת מסלולי השירות לערביי ישראל עד סוף השנה.
בישיבה, טענו חברי הסיעה שאין סיבה לדחות את מימוש חובת הגיוס על האוכלוסיה הערבית, וקראו להחיל את עקרונות השיוויון גם עליה. "סיעת הליכוד רואה חשיבות רבה בשוויון בין המינים בצה"ל ומדגישה שכל הטיפול בשוויון בנטל לא יכול לפגוע בעקרון חשוב זה", קבעו חברי הסיעה. "סיעת הליכוד מינתה את השר משה יעלון לתאם מול סיעת קדימה וסיעות הקואליציה הנוספות את נוסח הצעת החוק בהתאם לעקרונות אלה. נוסח החוק יוצג בפני סיעת הליכוד לאחר גיבושו".
רה"מ: זהו שינוי היסטורי
"אני מבין היטב את המשרתים ואת בני משפחותיהם, כולם צריכים לשאת בנטל", הדגיש ראש הממשלה בפתח הישיבה. "אנחנו ניתן תמריצים חיוביים למשרתים ותמריצים שליליים למשתמטים. משתמט לא יקבל כמו המשרת. אנחנו עושים את זה 64 שנים אחרי שהנושא לא טופל כנדרש. זהו שינוי היסטורי".
זמן קצר לפני הישיבה, התייחסו גורמים בקדימה לכוונת ראש הממשלה לעגן את המלצות ועדת פלסנר, שהוא עצמו ביטל ואמרו כי "מדובר בצעד בכיוון הנכון".
רק לפני ימים ספורים החליט נתניהו שלא לאמץ את עקרונות הוועדה שאותה פירק, אך כעת נראה שהמהפך קרוב להשלמה. עקרונות הדוח יוצגו בפני חברי סיעת הליכוד ובמידה ותהיה הסכמה לגבי מסקנות הדוח, ידונו מופז ונתניהו בהרכב הצוות שינסח את החוק החדש. בהמשך השבוע צפוי נתניהו להביא את הצעת החוק לאישור הכנסת.
אמש: עשרות אלפי מפגינים למען השיוויון בנטל
כ-35,000 מפגינים השתתפו אמש באירוע השיא של מחאת "הפראיירים" לשיוויון בנטל הגיוס. בין המוחים הגיעו גם הרמטכ"ל לשעבר רא"ל גבי אשכנזי, שמצטרף לקודמיו בתפקיד דן חלוץ, ויו"ר קדימה שאול מופז שהגיע לעצרת למרות הודעת ראש הממשלה הבוקר שבכוונתו להביא את המלצות ועדת פלסנר לאישור סיעת הליכוד.
על בימת העצרת נאמו אישים רבים, בהם ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין, יושב ראש אגודת הסטודנטים איציק שמולי, אנשי מילואים, יו"ר מועצת התלמידים והזמר דיויד ברוזה. הרמטכ"ל לשעבר עלה על הבמה לדקה קצרה והצדיע למפגינים. "לא יכולתי שלא לבוא לכאן היום", אמר אשכנזי לקול תשואות עשרות אלפי המפגינים.