בעקבות קטיעת דיוני ועדת פרי לשוויון בנטל, תקף בחריפות יושב-ראש קדימה, חבר הכנסת שאול מופז, את התנהלות שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, ואמר כי "נודף ממנה ריח פוליטי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ההתנהלות של שר הביטחון פוגעת בצה"ל ובשוויון", הוסיף שר הביטחון לשעבר, והמשיך בקריאתו לאנשי יש עתיד, שאיימו כי אם לא יאושר חוק שירות הביטחון - הדבר "יהווה סכנה לקואליציה". "אל תהיו סמרטוטים", אמר מופז. "אל תוותרו על העקרונות שבגינם נכנסתם לממשלה".
בהמשך, מתח מופז ביקורת גם על ראש הממשלה נתניהו, שלדבריו, "באמצעות שר הביטחון שלו משתפן ומעקר את חוק הביטחון. החוק מורה מפורשות שמי שלא מתגייס נענש. אסור שמה שהיה הוא שיהיה, ושבגלל הפחד של נתניהו מהחרדים שוב יסתם הגולל על המאבק לשוויון בנטל".
הלילה הסתיימו דיוני ועדת פרי ללא תוצאות, לאחר שהצעת הוועדה עלתה להצבעה, שם נתקלה בשוויון - שלושה חברים תמכו בהצעה ושלושה חברים התנגדו לה. מוקד המחלוקת - הסנקציות שיוטלו על המשתמטים משירות ועל הישיבות שבהן הם לומדים. בשלב זה טרם ידוע האם ההצעה תעלה השבוע לדיון.
מקורבי יעלון: "מופז האחרון שיכול לדבר"
בתגובה לדברים אמרו היום מקורבי יעלון כי "מופז הוא האחרון שיכול לדבר על התנהלות שנודף ממנה ריח פוליטי. האיש שזגזג את עצמו לדעת לכל אורך הקריירה הפוליטית שלו, ונכנס לממשלה על נושא השוויון בנטל מבלי שיש לו מושג על מה בכלל מדברים, נזכר פתאום להתבטא כדי שיידעו שהוא קיים".
הגורמים בסביבת שר הביטחון יעלון טענו כי "גם היום למופז אין מושג בכלל על מה מדברים. אם מופז היה מקבל את תיק הביטחון, כפי שרצה לאחר הבחירות, סביר להניח שהוא היה מדבר אחרת לחלוטין ומתאים את עצמו, כמו אופורטוניסט מצוי, למציאות שהכי נוחה לו".
פרי: "כל ניסיון לייצר חוק רק למראית עין - יסוכל"
יושב-ראש הוודעה לשוויון בנטל, השר יעקב פרי, התייחס גם הוא לפיצוץ המרתון הלילי, ואמר: "חובת השירות היא לב ליבה של מתווה הגיוס החדש ואיני מתכוון לוותר על עקרון זה. אנו מחויבים להגביר את השוויון בנטל בקרב הציבור הישראלי - הבטחנו, ולא נפר זאת. הדבר ייעשה רק על ידי חוק אחד, עם גיוס אחד לכולם. כל ניסיון לייצר חוק רק למראית עין - יסוכל".
מוקדם יותר התייחס גם סגן השר אקוניס לסוגייה, ואמר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט, כי הציע "לחברי הקואליציה להפסיק עם הספינים ולהיצמד להסכמים. בדיוק כמו שהבטחנו לפני הבחירות - כך נעשה אחריהן: חוק גיוס חדש. לא צריך להסית ציבור נגד ציבור בשביל זה".
יש עתיד: "סכנה להמשך קיומה של הקואליציה"
שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, התנגד להצעה לפיה יוטלו סנקציות פליליות על משתמטים משירות ביטחון וכן הציע כי לשר הביטחון יוענקו סמכויות המאפשרות לו להחליט על השימוש באותן סנקציות - על פי יעדי הגיוס של אותה שנה. יעלון אף ביקש לבטל את חובת הגיוס במתווה הקבע, שלוש שנים לאחר כניסת ההסכם לתוקף, אך יו"ר הוועדה, השר יעקב פרי התנגד בהוראתו של שר האוצר לפיד, והישיבה פוזרה לאחר שההצבעה נקלעה למבוי סתום.
המבוי הסתום בדיוני הוועדה מוביל לאיום ראשון על שלמות הקואליציה - שהוקמה רק לפני חודשיים. ב"יש עתיד" זועמים על התנהלות חברי הליכוד-ביתנו בעת דיוני הוועדה ואומרים כי יש סכנה שהממשלה תחמיץ הזדמנות היסטורית.
"התנהלות שרי הליכוד-ביתנו בדיוני ועדת פרי לשוויון בנטל היא הפרה בוטה של ההסכם הקואליציוני", נכתב בהודעה מטעם מפלגת יש עתיד עם התפזרות הוועדה. "ההתנהלות מעמידה בסכנת החמצה את ההזדמנות ההיסטורית להביא לשוויון בנטל השירות הצבאי והכלכלי", הוסיפו.
עוד נכתב בהודעה כי "החלת חוק שירות ביטחון על כלל האוכלוסייה היא צעד הכרחי ביצירת שוויון בנטל בחברה הישראלית, והיעדרה מעמד בסכנה את המשך קיומה של הקואליציה".
הוועדה אישרה את סעיף הארכת השירות לבני ישיבות ההסדר בחודש נוסף, מ-16 ל-17 חודשי שירות. המתווה המקורי של ועדת פרי הציע להרחיב את חודשי השירות בהדרגה לשנתיים, אך בשל התנגדותו של נציג הבית היהודי בוועדה, שר השיכון והבינוי אורי אריאל, הוחלט להתפשר על 17 חודשי שירות.