על סף משבר קואליציוני? במערכת הפוליטית, וגם בקואליציה, גוברים הקולות המתנגדים לשורת החוקים השנויים במחלוקת שעוברים בכנסת בימים האחרונים. אחר הצהריים צפויים חברי הכנסת להצביע בקריאה טרומית על החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שאמור להכשיר את מינויו של השופט נועם סולברג לבית המשפט העליון.
בסיעת העצמאות הודיעו כי היו"ר אהוד ברק וחברי הסיעה מתנגדים לחקיקה הזו, כמו גם החוק שאושר אתמול בוועדת השרים לחקיקה, להגבלת מימון ארגונים על ידי ממשלות זרות. "יש לנו בני ברית בקרב הגורמים המתונים בליכוד ויחד איתם אנו אומרים די", אמרה ח"כ עינת וילף, יו"ר הסיעה. בקואליציה הודיעו כי במקרה הזה תופעל משמעת קואליציונית שתחייב את הח"כים להצביע בהתאם לקואליציה, אך לטענת ח"כ וילף: "ברק אמר שהוא מבקש חופש הצבעה ואנו מגבים אותו".
"נקבל את הסנקציות, אם יופעלו", הוסיפה. "הגענו לגבול, אנחנו אומרים די. אנחנו לא מוכנים שזה יילך מעבר לזה. יש הצטברות של חקיקה שהולכת רחוק מדי. הוא (יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין) מוזמן לעכב תהליכים ותקציבים אך זה לא יחזיק מעמד". לטענתה, "זו הפרה של ההסכמים הקואליציוניים, פגיעה במשטר בישראל וניסיון לשנות אותו באמצעות הרבה חקיקות קטנות". ייתכן שסיעת העצמאות תימנע לבסוף בהצבעה - כדי למנוע משבר.
3 הצעות חוק שנויות במחלוקת
לאחר שוועדת השרים לחקיקה אישרה אתמול את הצעת החוק להגבלת מימון ארגונים, הפוגעת אנושות בעיקר בארגוני שמאל, צפויה היום מליאת הכנסת להצביע על שורה נוספת של חוקים שנויים במחלוקת. חברי הכנסת יצביעו בקריאה טרומית על החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שאמור להכשיר את מינויו של השופט נועם סולברג לבית המשפט העליון.
אם יעבור החוק של ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) וזאב אלקין (ליכוד), הוא יחייב את לשכת עורכי הדין לתת את שני המושבים שהוקצו לה בוועדה בנציג אחד מהקואליציה ונציג אחד מהאופוזיציה. כך, יובטח רוב ימני בוועדה ויחוזק וכוחו של שר המשפטים יעקב נאמן.
בעיתון "הארץ" מדווח הבוקר כי משרד המשפטים קבע שהחוק, כפי שהוא כתוב כעת, איננו חוקתי.
בנוסף, תצביע הכנסת בקריאה ראשונה על התיקון לחוק איסור לשון הרע. החוק, מאת ח"כ מאיר שטרית (קדימה) וח"כ יריב לוין (ליכוד), לפיו הפיצויים לנפגעי פרסומי דיבה יגדלו מ-50 אלף שקלים כיום לעד חצי מיליון שקלים - וזאת ללא כל הוכחת נזק. ההערכות הן כי לחוק יש רוב גדול בכנסת.
החוק השלישי שיעלה להצבעה נקרא "חוק גרוניס", המבטל את מגבלת היציאה לפנסיה לשופטים שנותרו להם שנתיים כהונה והם מעוניינים להתמודד על נשיאות בית המשפט העליון.