ח"כ אנסטסיה מיכאלי מישראל ביתנו, ששמה עלה לאחרונה לכותרות בזכות הצעת "חוק המסגדים" המבקשת להגביל את עוצמת קריאות המואזין, יצאה בימים האחרונים לסיור ברמלה ובלוד. המטרה - להוכיח לתקשורת, ואולי בעיקר לצופים, שההצעה שהיא מקדמת אינה פוליטית או נגועה בגזענות.
"אני חושבת שזה חוק שקשור אך ורק לאיכות הסביבה", היא התגוננה - ונזפה בעיתונאים: "תפסיקו להדביק אליו כל מיני סוגיות פוליטיות ותרבותיות".
מיכאלי סיירה בערים המעורבות יחד עם תושבים שסובלים מרעש המסגדים הסמוכים לבתיהם. "20 שנה, עוד מהילדות של הילדים שלנו, אנחנו שומעים חמש פעמים ביום 'אללה אכבר'", מחה אלכס כהן, תושב לוד, בפגישה עם חברת ישראל ביתנו.
ציונה ולסצ'יאנו, שמתגוררת גם היא בעיר, סיפרה כי "גם כשסוגרים את כל החלונות בבית, לא חשוב מה עושים. גם אם הרדיו חזק, הקול שלהם גובר על הכל וזו התלהמות פשוט מפחידה". דן מאסוף מלוד הגדיל להזהיר כי קול המואזין "נשמע כאילו עוד מעט תהיה פה מלחמה".
התושב אמר שהרעש הוא "עניין פוליטי" - וסולק מהסיור
נחזור לאלכס כהן: אם דבריו תחילה נעמו לאוזניה של מיכאלי, הרי שזמן קצר אחר כך - הוא התברר כמי שלא הפנים את המסר כפי שהיא ביקשה להציגו. "זה לא איכות הסביבה אלא עניין פוליטי וכלי טרור", הוא אמר באשר לרעש המסגדים.
תגובתה של מיכאלי על הדברים הייתה חריפה ומיידית: "אני לא באה לפה לנהל דיון פוליטי ואני מבקשת לעצור את זה. יש לך את הדעות שלך - אתה תאמין בהן. אני באתי לפה כדי לקדם חוק שמדבר על הפרעות ומפגעי רעש". אחרי הנזיפה הזאת, נאלץ התושב שהביע את עמדותיו לסיים את הסיור.
הרעש העוצמתי של קריאות המואזין מהמסגדים מהווה בעיה אמיתית עבור תושבים שמתגוררים סמוך לבתי התפילה המוסלמים ונאלצים להקיץ משנתם ב-4:00 לפנות בוקר. לפי הצעת החוק, ייאסר השימוש במערכות כריזה בבתי תפילה - מה שבאופן מעשי, הופך אותה לרלוונטי למסגדים בלבד.
למרות כל זאת, סבורה מיכאלי כי מי שאשם בביקורת על הצעתה הם העיתונאים. "זה שהתקשורת קראה להצעה הזאת 'חוק המסגדים' זה המבט שלה", היא אומרת. "לצערי, הוא לא תמיד משקף את כל האנשים. בגלל זה אני נמצאת פה עכשיו בשטח".
אווירה תומכת פחות, אולי באופן טבעי, ליוותה את ביקורה של מיכאלי בקרב בני המגזר הערבי. עבד אל-כרים אזברגה, פעיל חברתי מלוד, אמר לה: "אם באמת חשובה לך איכות הסביבה, אני מציע לך להתעסק בביוב אצל הערבים. אולי זה יותר מכובד". היא השיבה לו והבטיחה: "זה בדרך".
העובדה שאת הצעת החוק יזמה חברת כנסת ממפלגתו של ליברמן לא מוסיפה למה שהחל כסכסוך שכנים פשוט - והפך לחוליה נוספת בשרשרת האירועים המרכיבים את הסכסוך הישראלי-ערבי.