דבריו של השר סילבן שלום, שהוקלט במהלך כנס בחירות סגור לפני כחודש אומר כי השופט בדימוס אדמונד לוי לא מונה במקרה לראשות הוועדה שדנה במאחזים, הצליחו להעלות סימני שאלה כבדים סביב אמינותו של דוח לוי. ראש הממשלה נתניהו נחלץ היום להגנתו וטוען: "מדובר באנשים מקצועיים מהמעלה הראשונה שעשו עבודתם נאמנה בצורה חסרת פניות וללא דופי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ביום שאחרי חשיפת ההקלטות באתר וואלה תקפו גורמים רבים, בעיקר מהשמאל את הדוח שגובש ואת מידת אמינותו. ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע בצהריים אמון מלא בחברי הוועדה, שהוקמה לבדיקת נושא המאחזים וההתיישבות ביהודה ושומרון, בראשות שופט העליון לשעבר אדמונד לוי. "מדובר באנשים מקצועיים מהמעלה הראשונה שעשו עבודתם נאמנה בצורה חסרת פניות וללא דופי. חברי הוועדה מונו בהתאם לכל האישורים הנדרשים ובכלל זה של שר המשפטים יעקב נאמן והיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין".
אך בזאת לא תמו התגובות במגרש הפוליטי. איתן כבל הגיב בשם מפלגת העבודה ואמר כי "נתניהו מנסה להונות את הציבור באמצעות תחבולות פוליטיות. אם זו גישתו לסוגיות כל כך חשובות כמו עתיד שטחי יהודה ושומרון לא רחוק היום בו ימנה את מיכאל בן ארי בראש וועדה שתבחן את יחס המדינה לערביי ישראל ואת אלקין בראש ועדה שתבחן את עיקרון הפרדת הרשויות. למזלנו, במדינת ישראל רשויות המשפט והחוק הן המוסמכות לקבוע החלטות אלו ולא ראש הממשלה או גופים ואנשים אחרים אותם מינה מטעמו".
עו"ד ששון: "העמדה המשפטית של לוי הייתה ידועה מראש"
בראיון לערוץ החדשות הגיבה היום גם עורכת הדין טליה ששון, שגיבשה את דוח המאחזים הקודם, אותו אמורה הייתה להחליף ועדת לוי, לדברי השר שלום. "אם הופתעתי לגבי ציפיות הממשלה מוועדת לוי? לא", אמרה ששון. "העמדה המשפטית של השופט לשעבר לוי הייתה ידועה מפסק הדין מ-2005 בפרשת ההתנתקות, הוא הביע את דעתו המשפטית שם, שלא התקבלה על ידי בית המשפט העליון. עשרה שופטים חשבו אחרת ממנו. אבל אני תיארתי לעצמי שבוודאי תהיה איזושהי חזרה בחוות הדעת שלו על עמדותיו, ואכן הייתה".
"יש ציפיות הממנים, כמו שהעיד השר שלום על ציפיית הממשלה מהוועדה הזו, ויש את מה שהוועדה מספקת",הסבירה. "לי אישית זה לא מפריע שלוועדה או לאנשים יש השקפה פוליטית. בעיני לכל אדם יש השקפה פוליטית. גם שופט שנכנס לקלפי ושם פתק ביום הבחירות - מבטא את השקפתו הפוליטית. השאלה היא עד כמה היא משפיעה על העבודה המשפטית, ואת זה אפשר לבדוק לפי טיב העבודה שניתנתה".
"יהיה קשה להגן על דוח לוי בבג"ץ"
"אני לא בוחנת כליות ולב. אני לא יודעת למה אנשי הוועדה עשו כך או עשו אחרת", היא המשיכה את המתקפה המרומזת שלה על הדוח. "הוועדה הזו אגב אימצה את כל הממצאים העובדתיים של הדוח שלי. העמדה שמציגה וועדת לוי, סותר את הדין הקיים במדינת ישראל, ועל כן אני חושבת שחוות הדעת הזו לא יכולה לעמוד. קשה יהיה לבסס עליה איזשהו מהלך אקטיבי, כי יצטרכו להגן עליו בבגץ".
"המוצר שיצא תחת ידי הוועדה הזו, לעניות דעתי, לא יכול לעמוד, כי הוא איננו הולך לפי הדין הקיים, כפי שקבע אותו בית המשפט העליון. לכן, לדעתי, ממשלת ישראל לא אימצה את העמדה הזו", סיכמה עורכת הדין ששון את דבריה, "היועץ המשפטי לממשלה מתנגד לכך שהדוח הזה יבוא לדיון בממשלה. לפני כתיבת הדוח הוא כבר כתב מכתב לראש הממשלה ואמר שהוא לא מתחייב מראש לקבל את ההמלצות של הוועדה הזו. נושא אכיפת החוק הוא בבעלותו וסמכותו הבלעדית של היועמ"ש. על כן היה כדאי לחשוב אם ראוי לבקש דוח כזה".
הדברים שעוררו את הסערה: "ראש הממשלה לא הבין את מי הוא ממנה?"
השר לפיתוח הנגב והגליל והמשנה לראש הממשלה סילבן שלום הודה בכנס בחירות סגור שקיים לפני כחודש כי הבחירה בחברי הוועדה שגיבשה את המסמך - שופט העליון לשעבר אדמונד לוי, אלן בייקר, יועץ משפטי של משרד החוץ בעברו, והשופטת בדימוס תחיה שפירא הייתה מכוונת ונועדה להשפיע על המסקנות.
"האם ראש הממשלה לא ידע מי זה אדמונד לוי כשמינה אותו?", שואל שלום בהקלטה מהכנס הסגור שהגיעה לידי אתר וואלה, "אז אני אגלה לכם", הוא מסביר. "אדמונד לוי היה סגן ראש עיריית רמלה מטעם הליכוד. הוא היה איש ליכוד, תושב רמלה, סגן ראש העיר מטעם הליכוד, עילוי משפטי והשר מאיר שטרית מינה אותו להיות שופט ב'דילים' עם הנשיא דאז אהרון ברק".
"לוי לא התחבר בכלל להוויה של בית המשפט העליון, לא הגיע לשום טקס. פשוט פרש בודד. אז כאשר ראש הממשלה מינה אותו, הוא לא הבין את מי הוא ממנה?", הציג שלום שאלה רטורית בפני הנוכחים.