אחד מכל ארבעה ישראלים נמצא מתחת לקו העוני? לא אם תשאלו את נציגי הציבור. חברי הכנסת פנו לאחרונה לוועדת גרונאו וביקשו שתמליץ על מתן תוספת לשכרם, כך פורסם הערב לראשונה במהדורה המרכזית.
מהפרסום עולה כי בעוד שאחד מחברי הוועדה תקף את הבקשה, שניים מחבריה דווקא תמכו בה, אך טרם התקבלה החלטה סופית בנושא. הערב מתכנסים חברי הסיעות בכנסת ומנסים לחשוב כיצד לקדם את נושא העלאת השכר לחברי הכנסת, זאת למרות הביקורת הציבורית הקשה בנושא והסמיכות לדוח העוני.
בראש המשפחות העניות - חרדים וערבים
יותר מ-120 אלף עניים התווספו לסטטיסטיקה המדאיגה בשנת 2009 - כך נחשף בדוח העוני לשנה זו, שמפרסם היום המוסד לביטוח לאומי. ביניהם, נמצאים יותר מ-30 אלף ילדים. בסך הכול, מספר העניים בישראל עמד ב-2009 על יותר מ-1.7 מיליון איש.
את חשיפת הדוח העברנו בשידור חי כאן בערוץ החדשות של חדשות 2 באינטרנט.
"מתוך 15 אלף המשפחות החדשות שנכנסו למעגל העוני, מרביתן מרובות ילדים ומגיעות משני מגזרים: החרדי והערבי", פתח את מסיבת העיתונאים שר הרווחה יצחק (בוז'י) הרצוג. "אצל רובן ישנו מאפיין עיקרי - אחד המפרנסים איבד את מקום עבודתו או הורעו תנאיו בשל המשבר. בעוני בקרבבקשישים, דווקא חל שיפור ניכר".
השר הרצוג ציין כי 2009 הייתה שנת משבר כלכלי קשה, שהשפיע על אנשים רבים. כמו כן הוא אמר כי "הייתה זו שנת בחירות, ממשלחות התחלפו, עסקת החבילה והתקציב נכנסו רק בסוף השנה וזה נתן את אותותיו רק ב-2010. בעוד העוני הזמני עלה, העוני המתמשך ירד".
השיפור הגדול - בקרב קשישים
"בקרב הקשישים חל שיפור עקב הגידול בקצבאות הזקנה", המשיך שר הרווחה. "הדוח מוכיח שדווקא עדכון הקצבאות הוא ששמר על רבים ומנע כניסתם למעגל העוני. מכאן ההוכחה הניצחת בדבר האבסורד של גזל כבשת הרש על ידי האוצר שמתעקש להקפיא את קצבאות הביטוח הלאומי".
לשר האוצר אמר הרצוג, "אי אפשר להתהדר בתקציב חברתי ולפספס כל הזדמנות שיכולה להפחית את העוני". הוא אמר עוד, "מול עיננו מתהווה ישראל החדשה המורכבת מערבים וחרדים. שתי קבוצות אלה הם האתגר האמיתי שלנו. זה אתגר משולב, הן לממשלה והן לציבור ולחברה הישראלית כולה. הניסיון לקבע את חוק האברכים הוא גול עצמי. הציבור הערבי בעיקרו הוא שוחר פרנסה, אך נהדף לעיתים על ידי תקרות זכוכית. זה מחייב שינוי פרדיגמה, גם במגזר העסקי".
"העלייה המשמעותית ביותר בעוני נרשמה בקרב מזרח ירושלים. זה מתחבר לתמונת המצב שאנו רואים בשטח", סיכם שר הרווחה. "מצב העוני מסכן את ישראל. האחריות רובצת לפתחה של הממשלה כולה על שלוחותיה. הלכידות החברתית נשחקת. אנחנו אוהבים לדבר על העוני אך לא אוהבים עניים".
מממצאי הביניים של הדוח, עד אמצע 2009, נכתב כי מתוך 1.7 מיליון העניים, ישנם 813,500 ילדים ובני נוער. מספר המשפחות העניות עמד ב-2009 על 427 אלף. קו העוני, שנקבע לפי השכר הממוצע במשק, עמד על 2,177 שקלים לנפש.