בישיבתה השבועית אישרה הבוקר (א') הממשלה את הצעת התיקון לחוק ההסתננות, במסגרתה תקוצר התקופה בה יוחזקו המסתננים הבלתי חוקיים במתן שהייה - משלוש שנים לשנה אחת בלבד - לאחר שהתיקון הקודם לחוק נפסל על ידי בג"ץ.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי תיקון החוק, שהציע שר הפנים גדעון סער, לגורמי האכיפה תינתן מה שמכונה "תקופת החזקה במשמורת במתקן סגור". כמו בחוק הקודם, גם בחוק החדש המסתננים יוכנסו למתקני השהייה ללא משפט. החוק מציע בנוסף להקים מרכז שהייה למהגרים שיהיה פתוח בשעות היום, אך ייסגר במהלך הלילה. על פי תיקון החוק, במתקן השהייה היומי יסופקו צרכיהם הפיזיים של המסתננים - מלינה ומזון דרך צרכי בריאות בסיסיים.
"אנחנו חייבים כלים חדשים להתמודדות עם הסתננות בלתי חוקית לשטח המדינה, אמר יוזם ההצעה, שר הפנים גדעון סער. "מה שנכון לאוסטרליה- המוקפת מכל עבריה באוקיינוס השקט- נכון, מכח קל וחומר, לישראל- המדינה המערבית היחידה שלה גבול יבשתי עם אפריקה".
לדברי שר הפנים, באמצעות מתקן השהייה הפתוח ניתן יהיה לאכוף את איסור העסקת המסתננים - איזור שעד כה נמנעה המדינה מלאכוף. בהתאם לכך, יחלו הרשויות בפעולות אכיפה כלפי מעסיקים אשר יעסיקו מסתננים השוהים במתקן. כך, לדברי מנסחי ההצעה, תוכל המדינה להרחיק מסתננים ממרכזי הערים.
הצעת החוק, שזכתה לאישור לאישור הממשלה, גובשה לאחר סידרה של דיונים שהתקיימו בשבועות האחרונים עם נציגי משרדי הממשלה הרלוונטיים בעקבות פסיקת בג"ץ שקבעה כי החוק שאושר על ידי הממשלה, המאפשר החזקתם במשמורת במשך שלוש שנים, אינו חוקתי" ופוגע בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
תשעה שופטי בג"ץ, בראשות הנשיא אשר גרוניס, קבעו בחודש ספטמבר האחרון כי יש להתחיל בהליך הבחינה הפרטנית והשחרור של כל המוחזקים כיום במשמורת לאלתר. תהליך הבחינה של כלל המוחזקים נתחם לפרק זמן של 90 ימים מיום פסק הדין.