האם נתניהו יצליח להעביר בממשלה את המהלך לשחרור האסירים? ערב ההצבעה נראה כי מובטח לו רוב של 10 שרים בלבד מתוך 22. בישראל ביתנו וגם ביש עתיד הודיעו כי ייתנו חופש הצבעה, ויו"ר הבית היהודי בנט כבר הצהיר כי יתנגד למהלך.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפי ההערכות, בין השרים הצפויים לתמוך במהלך לשחרור 104 אסירים הם: שרת המשפטים, ציפי לבני, השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ וכמו כן שרי הליכוד: גלעד ארדן וסילבן שלום.
השרים מיש עתיד יתמכו בשחרור האסירים. שר האוצר ויו"ר המפלגה לפיד כתב כי שרי יש עתיד יעמדו לצד ראש הממשלה: "יעקב פרי ואני נפגשנו עם נציגי משפחות קורבנות הטרור, והם ניסו לשכנע אותנו להתנגד לשחרור האסירים שרצחו את בני משפחותיהם. זו הייתה שיחה טעונה וכואבת, אבל למרות הקושי אמרתי להם שלא נעתר לדרישתם. המחויבות הראשונה שלי היא הניסיון למנוע את הקורבנות של העתיד. נכון שאיש אינו מבטיח לנו שהשיחות יצליחו, נכון שהעבר רצוף כישלונות כואבים, אבל אסור לנו להפסיק לנסות".
"מחבלים צריך להרוג, לא לשחרר", כתב הערב שר הכלכלה נפתלי בנט, "כל חיי נאבקתי לקיום שני חלקי המשפט הזה. מחר אצביע נגד". ח"כ מירי רגב קראה לשרי הליכוד להתנגד מחר בהצבעה בממשלה. "לקראת ישיבת הממשלה מחר שתדון בשחרור האסירים עם דם על הידיים כתנאי למשא ומתן מדיני, אני קוראת לשרי הליכוד להתנגד להצעה זו ולשכנע את ראש-הממשלה כי אין מתנות חינם", אמרה רגב.
עוד הוסיפה חברת הכנסת מהליכוד: "ראש הממשלה נתניהו כבר נתן מתנות בחינם לפלסטינים - עשרה חודשים של הקפאה, שלא נדבר על המהלך המוטעה שבראשו עמד שרון - ההתנתקות, שקירבה את חמאס והטרור לישראל".
נתניהו: "ראשי ממשלה נדרשים להחלטות המנוגדות לדעת הקהל"
במסגרת מכבש הלחצים לקראת ההצבעה בממשלה, פרסם הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו מכתב לאזרחים בו הוא מסביר את החלטתו לשחרור אסירים. "ראשי ממשלה נדרשים לקבל החלטות שמנוגדות לדעת הקהל", כתב נתניהו, שלושה ימים לפני פתיחתם של המגעים בין ישראל לפלסטינים בוושינגטון.
"זו החלטה קשה מעין כמוה שמכאיבה לעם ישראל ולי מאוד", הוסיף ראש הממשלה במכתב, "היא מתנגשת עם ערך חשוב מאין כמוהו - ערך הצדק. התשובה הטובה ביותר שאנו נותנים לאותם רוצחים שפלים, שביקשו להכריע אותנו בדרך הטרור, היא שבעשרות השנים בהן ישבו בכלא - בנינו מדינה לתפארת".
במכתב הסביר נתניהו מדוע בעיני יש חשיבות לכניסה לתהליך מדיני, בעיקר נוכח השינויים במצרים, סוריה ואירן. "ישראל תיכנס לתהליך מדיני שיימשך לפחות 9 חודשים במטרה לבדוק האם ניתן להגיע בזמן זה להסכם עם הפלסטינים", ציין ראש הממשלה. עוד הוסיף כי יחד עם החשיבות שהוא מייחס למו"מ לא היה מוכן לקבל את דרישת הפלסטינים לתנאים מוקדמים בנושאי נסיגה והקפאה בהתנחלויות.
"גם לא הייתי מוכן לקבל את תביעתם לשחרר אסירים פלסטינים לפני תחילת המשא ומתן", הוסיף נתניהו, "כן הסכמתי לשחרר 104 פלסטינים במנות קצובות אחרי תחילת המשא ומתן ובהתאם לנסיבות התקדמותו".
"לא היה קל גם בהחלטה להחזיר את שליט"
ראש הממשלה הזכיר במכתב את השכול האישי במשפחתו. "החלטה זאת קשה לי אישית שבעתיים משום שאני ומשפחתי מכירים אישית את מחיר השכול של הטרור. אני מכיר היטב את הכאב. אני חווה אותו יום יום ב-37 השנים האחרונות". לדבריו, העובדה שממשלות ישראל קודמות שיחררו למעלה מ-10,000 מחבלים אינה מקלה.
"היא לא הקלה עליי גם בהחלטתי להחזיר את גלעד שליט", הוסיף נתניהו, "השבתו של גלעד הביתה היתה כרוכה עבורי בהחלטה קשה מאין כמוה - שחרור מחבלים. אבל האמנתי שהערך של השבת בנים הביתה צריך לגבור על קושי זה. אנשים בעמדות הנהגה צריכים לבחור בין ברירות מורכבות, ולפעמים ההחלטה הנדרשת היא קשה במיוחד כשרוב הציבור מתנגד לה".
נתניהו הסכים, בתיווך אמריקני, להגדיל את מספר האסירים שישוחררו עם ההליכה למגעים מכ-80 אסירים ל-104 אסירים. יחד עם זאת, הוחלט גם להגדיל את משך זמן שחרורם של האסירים ל-4 פעימות.
ההחלטה על הרחבת הרשימה התקבלה לאחר שהפלסטינים איימו כי אם לא ייעשה כן - לא יתייצבו לשיחות ביום שלישי. באשר לזהות האסירים שישוחררו יש עמימות, אך גורם ישראל מספר כי נתניהו אינו מתכוון לשחרר אזרחי ישראל ערבים. זהות האסירים שישוחררו ייקבע לפי צוות שרים שיוקם.