ועדת החוקה של הכנסת אישרה הבוקר את התיקון לחוק הגיור של ח"כ דוד רותם ממפלגת ישראל ביתנו. על פי ההצעה שתוגש להצבעה בכנסת, תוענק לרבנות הראשית ולרבני הערים הסמכות הבלעדית לביצוע גיור.
ברוב של חמישה תומכים מול ארבעה מתנגדים אושרה ההצעה, זאת לאחר דיון סוער בוועדה. חברי הכנסת מש"ס, יהדות התורה וישראל ביתנו הצביעו בעד התיקון לחוק, בעוד שחברי הליכוד לא הגיעו כלל לדיון.
על פי הצעת החוק תעוגן בחקיקה סמכותם של הרבנות הראשית לישראל ושל בתי הדין הרבניים לענייני גיור, ותישלל סמכותם של תנועות רפורמיות וקונסרבטיביות שאחראיות לגיור רבים בתפוצות.
נצעת החוק מעוררת זעם רב בקרב ראשי הקהילות היהודיות בחו"ל, הטוענים כי מדובר בפגיעה אנושה בקשר עם יהודי ארצות הברית והתפוצות. לטענת נציגי הקהילות, קיים חשש מפסילת מתגיירים שביצעו את תהליך הגיור בצורה אלטרנטיבית מכיוון בעקבות שינוי החוק יכולה להישלל זכות ההכרה בגיורם.
בנוסף, קיים סעיף בחוק המתוקן לפיו כל מי שביקר בעבר בישראל שלא מכוח חוק השבות והתגייר לאחר מכן, עלול שלא לקבל מעמד של עולה.
"לא יהיה שינוי בגיור בחו"ל"
יוזם הצעת החוק, ח"כ דוד רותם, אמר בראיון לערוץ החדשות: "אני חושב שהחוק הזה הוא מהפכה בנושא הגיור בישראל. אני חושב שההפחדה שמנהלים הרפורמים והקונסרבטיבים כאילו שההצעה הזאת תפגע ביחסי ישראל עם יהדות ארה"ב אין לה שום בסיס ואין לה יסוד. ישבתי עם המנהיגים וראיתי שהכוונה שלהם היא אחרת לגמרי והרגעתי אותם", טוען רותם.
רותם הוסיף כי תהליך הגיור יהיה הרבה יותר קל במידה ויאושר תיקון החוק החדש. "גיור בחו"ל יהיה בדיוק כפי שהוא היום", אמר רותם והוסיף שלא יהיה שינוי באופן הגיור בקהילות היהודיות.
"זאת עסקה אפלה"
ח"כ עינת וילף מהעבודה, שהתנגדה להצעת החוק, אמרה בראיון לערוץ החדשות כי היא ייצגה את עמדת המפלגה כולה בנושא. "זאת עסקה אפלה, תמורת הקלה לכאורה מוכרים את כל הציונות ואת כל נושא הגיור לרבנות", טוענת וילף.
"בעיניי עושים מעשה הרבה יותר חמור, והוא שמקבלים את ההנחה שמי שנכנס לכאן לפי חוק השבות ובגלל שהוא יהודי נתנו לו אזרחות בישראל - דקה אחרי שהוא נוחת אומרים לו שהוא לא יהודי מספיק ומבקשים ממנו להתגייר בהתאם להלכה שלא מתאימה לעידן המודרני", אומרת וילף.