מליאת הכנסת אישרה בצהריים לקריאה שנייה ושלישית את הגזירות הכלכליות שקידמו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר שטייניץ, ברוב של 40 חברי כנסת מול 27 מתנגדים. מוקדם יותר היום הפגינו כמאה בני אדם מול הכנסת, נגד הגזירות הצפויות. כאן בחדשות 2 באינטרנט העברנו בשידור חי את הדיון מהכנסת.
דקות ספורות לפני תחילת הדיון בכנסת, הפיץ נתניהו הודעה לפיה הוא, שטייניץ ויו"ר ועדת העבודה ח"כ חיים כץ סיכמו על ביטול העלאת מס ההכנסה ב-1% למשתכרים מ-8,881 שקלים ועד 14,000 שקלים. עוד נקבע כי מדרגות המס הבאות יעודכנו כך שמדרגת המס של 14,400 שקלים תעודכן ל-14,000 שקלים בלבד, ומדרגת המס של 21,800 שח תעודכן ל-20,000.
סגן שר האוצר, ח"כ יצחק כהן שפתח את הדיון בכנסת, כנראה לא עודכן בשינויים הדרמטיים בתכנית - והציג את התכנית הישנה בפני חברי הכנסת.
יו"ר העבודה שלי יחימוביץ' תקפה בנאומה את התכנית. "מי מצופי ערוץ הכנסת אכל הבוקר ארוחת חינם?", אמרה והסבירה מה זה לדעתה מיסוי צודק: "מס פרוגרסיבי, כשמטילים הרבה מס על מי שיש לו הרבה, מעט על מי שיש לו מעט, וכלום על מי שיש לו כלום. זה מס צודק וחכם, אותו מנגנון נפלא שהמציאה החברה האנושית כדי לקיים את עצמה".
"מע"מ הוא מס לא צודק", הוסיפה. "הוא מוטל על כולם באותה צורה בדיוק, על אותו גביע קוטג', על אותו מכשיר טלוויזיה ישלמו גם שרי אריסון וגם כל אחד אחר. לא רק זה - ככל שאתה עני יותר אתה תשלם יותר מס, ההיפך המוחלט ממס צודק. ככל שהכנסת המשפחה קטנה יותר, כך היא תצרוך את כל הכנסתה. ככל שתרוויחו פחות, כך תשלמו יותר מע"מ".
שר האוצר שטייניץ השתתף גם הוא בדיון. "אין בישראל פופוליזם וכלכלת בחירות, יש בישראל משילות כלכלית", אמר. "ראינו מה קרה בחלק ממדינות אירופה שלא הצליחו להגיע למשילות כלכלית בעת משבר".
"התיקונים שעליהם הודענו היום מקלים על מעמד הביניים הנמוך והחלשים תמורת תוספת קלה בנטל למעמד הביניים הגבוה והמעמד העליון. אני חושב שממשלת ישראל וכנסת ישראל יכולות להיות גאות בעובדה שאנו הוכחנו כאן בשנים האחרונות שאנחנו מגלים שוב ושוב לא רק תעוזה כלכלית אלא גם משילות כלכלית ויצירתיות", הוסיף.
שורת הגזירות צפויה לעבור ברוב גדול, זאת על רקע ההסכמות שאליהן הגיע נתניהו מול ישראל ביתנו, ש"ס וסיעת העצמאות, עם צמצום שיעור הקיצוץ שתוכנן להתבצע מתקציב משרדיהן.
בעקבות התכנית הכלכלית: שפל בתמיכה בנתניה
שפל חסר תקדים בתמיכה בראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות הגזרות הכלכליות שהוטלו באחרונה על אזרחי ישראל, ובהם בעיקר על מעמד הביניים, כך עולה מסקר שפורסם בשבוע שעבר בעיתון "הארץ".
הסקר, שנערך על ידי חברת "דיאלוג" בפיקוח הפרופסור קמיל פוקס מאוניברסיטת תל אביב, מציג את הנתון הנמוך ביותר של אי-שביעות רצון מנתניהו בשלוש וחצי השנים האחרונות שבהן עורכים את הסקר. רוב הפעמים זכה נתניהו לתמיכה רחבה, שהגיעה לשיא אחרי שחרורו של גלעד שליט ואחרי השריפה בכרמל.