בדוח הביקורת שלו בדק מבקר המדינה יוסף שפירא היבטים שונים הנוגעים להליכי הבקשה והאישור של נסיעות השרים וסגני השרים לחו"ל. הוא מצא כי מספר הנסיעות בסך הכול ומספר הנסיעות במימון שאינו ממשלתי זינק בשנים האחרונות, וכי קיים חשש לניגוד עניינים במספר מקרים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתקופה שנבדקה, בין השנים 2003 ל-2011, כיהנו 86 שרים וסגני שרים שנסעו לחו"ל 1,184 פעמים. "היקף הנסיעות ומאפייניהן מחייבים הסדרה מקיפה של הליכי אישור הנסיעות, הקפדה על מילוי הוראות ובקרה ופיקוח על כל ההיבטים הנוגעים לנושא זה", כתב שפירא. "דוח זה מצביע על כך שהמנגנונים הממשלתיים המטפלים בנושא ניגוד העניינים בכלל ובהקשר של נסיעות שרים וסגני שרים לחו"ל במימון שאינו ממשלתי בפרט, לוקים בחולשה טבועה".

על פי הדוח, ברוב המקרים, המדינה היא זו שמממנת את נסיעות השרים, אך ב-28% מהמקרים נוסעים השרים במימון לא ממשלתי. בדרך כלל מדובר במימון של ארגונים יהודיים ובינלאומיים או ממשלות זרות. על כ-12% מהנסיעות חסר מידע.

מהנתונים עולה כי בממשלתו השנייה של בנימין נתניהו, שכיהנה בין שנת 2009 לשנת 2013, חלה עלייה משמעותית בנסיעות השרים לחו"ל. זאת למרות שמיד בתחילת כהונתה היא החליטה לצמצם את מספר הנסיעות לחו"ל של עובדי הציבור.

השרים וסגניהם בממשלה זו נסעו כולם יחד בממוצע 196 פעמים לחו"ל בשנה, מספר גדול בכ-60% מבממשלות אולמרט ושרון. כמו כן, מספר הנסיעות במימון שאינו ממשלתי הכפיל את עצמו בממשלה זו. מזכירות הממשלה מסרה בתגובה כי רוב נסיעות השרים היו נסיעות עבודה וכי הן היו ממוקדות מטרה וקצרות יחסית.

בין השנים 2008 ל-2010 התקיימו 70 נסיעות שרים במימון שאינו ממשלתי, אך רק שלוש בקשות הוגשו לוועדה שאמורה לאשר זאת. ה"רתיעה" הזו של השרים מהגשת בקשה לא מובנת, מאחר ולא נמצאו כלל מקרים בהם הבקשה נדחתה.

בני הזוג של השרים נהנו ממימון נסיעתם

בכמה מקרים מצא המבקר כי הארגונים הלא ממשלתיים מימנו את נסיעת בני הזוג של השרים, מבלי שהשרים קיבלו אישור על כך שלא מדובר בטובת הנאה אסורה. בדוח מופיעות ארבע נסיעות של חבר הכנסת והשר לשעבר מאיר שטרית - לצרפת וגרמניה, ארצות הברית, יוון ושוויץ, ובנסיעה אחת של השרה לשעבר דליה איציק לארצות הברית.

"ממשלת ישראל לא מצאה לנכון לקבוע כללים ברורים ומנחים באילו נסיבות רשאים השרים לצרף לשליחותם את בני זוגם", כתבה איציק בתגובתה למבקר. גם חבר הכנסת שטרית ציין כי לא היו נהלים מתאימים, והדגיש כי הוא זה ששילם את הוצאות הנסיעה של אשתו, בדרך כלל.

"המימון שמעניק גורם לא ממשלתי לנסיעתו של בן או בת זוג המתלווים לנסיעותיהם של שר מגלם בדרך כלל מרכיב של טובת הנאה", כתב שפירא. "על השרים היה לפנות לוועדת המתנות". גם הנסיעות שלא במימון ממשלתי יכולות לעלות לקופת המדינה כסף רב, בשל הוצאות לא ישירות כמו אבטחה והוצאות פמליית השר. כך, למשל, בשנת 2010 נסע אחד השרים לשישה ימים בספרד במימון שאינו ממשלתי. עם זאת, הממשלה הוציאה 80 אלף שקלים על הנסיעה הזו. על נסיעה של שלושה ימים של שר אחר לארצות הברית הוציאה המדינה 65 אלף שקלים.

שרים טסו במטוסים של גורמים פרטיים בחו"ל

במקרה נוסף המצויין בדוח, בשנים 2009 ו-2010 הוזמן שר הרווחה דאז יצחק הרצוג לשני כנסים בחו"ל של קרן בינלאומית הפועלת בארץ. זאת למרות שלפני שכיהן כשר היה חבר בגוף מידע שהקימה הקרן, שאף תרמה למוסד אקדמי שהרצוג היה חבר בוועדת ההיגוי שלו.

חוות הדעת של היועץ המשפטי של משרד הרווחה קבעה כי אין לקרן פעולות משותפות עם המשרד ולכן אין מניעה שהקרן תממן את הטיסה והשהייה של הרצוג, תוך שהיא מתעלמת מזיקתו האישית לקרן. הרצוג מסר בתגובתו כי לא ידע על התרומה למוסד האקדמי.

מבקר המדינה, יוסף שפירא (צילום: חדשות 2)
מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: חדשות 2

בנוסף, שר המדע והטכנולוגיה דניאל הרשקוביץ נסע להרצות בארצות הברית בפני ארגונים וקהילות יהודיות, במימון עמותת רבנים מהציונות הדתית. זאת למרות שיש לו זיקה אישית לעמותה - ראש מחלקת קשרי החוץ שלה הוא חתנו. הוא מסר בתגובה כי כשבעה חודשים לאחר הנסיעה, החזיר המשרד את עלות הנסיעה לגורם המממן.

גלעד ארדן, שכיהן כשר להגנת הסביבה, השתתף בכנס JNF, המגייסת כספים למען קק"ל, בארצות הברית למרות חוות דעת קודמת שקבעה כי יש לקרן הקיימת לישראל אינטרסים ארגוניים, כלכליים ועסקיים בעבודתה עם המשרד. עם זאת, חוות דעת נוספת קבעה כי ל-JNF "אין ולא היו קשרים כספיים עם המשרד", ועל סמך חוות דעת זו נסע ארדן לכנס, וגם יועצו התלווה לנסיעה. כמו כן, מספר שרים טסו במטוסים פרטיים של אנשי עסקים בחו"ל. הדבר אינו אסור, אך מבקר המדינה קרא לקבוע נהלים ברורים בנושא.

"הממצא כי חלק מהנסיעות לא נבחנו כלל מהבחינה המשפטית מחייב שינוי מיידי בהתנהלות השרים וסגני השרים. עליהם להקפיד שכל נסיעה במימון שאינו ממשלתי תיבחן על ידי גורם משפטי מוסמך", כתב שפירא. מבקר המדינה הדגיש כי בבדיקה זו אין ממצאים מפרשת "ביבי טורס" במהלכה הוא בדק את נסיעותיו של ראש הממשלה נתניהו ובני משפחתו, בין השאר בעת שכיהן כשר האוצר. הממצאים מבדיקה זו יפורסמו במועד מאוחר יותר.

מלשכת היועץ המשפטי לממשלה נמסר בתגובה כי "נושא נסיעותיו של ראש הממשלה עצמו עדיין בבדיקה". ההערכה היא שהבדיקה הזו תסתיים בשבועות הקרובים.