המלצות הוועדה המיוחדת בראשותו של שופט העליון בדימוס אדמונד לוי מכה גלים במערכת הפוליטית, שעות בודדות לאחר פרסום ההמלצות להכשיר עשרות מאחזים בלתי חוקיים ביהודה ושומרון. תנועת "שלום עכשיו" יצאה כנגד ההמלצות המסתמנות של ועדת לוי. "אפשר לדון האם מאחז שקם עם תמיכה ממשלתית הוא חוקי או לא", אמר יריב אופנייהמר מזכ"ל "שלום עכשיו", "אך ועדת לוי קבעה שאין כיבוש ואלו דעות המנוגדות למשפט הבינלאומי והן לא יתקבלו באף פורום בינלאומי".
במערכת הפוליטית היו דווקא גורמים שקיבלו את מסקנות הדוח בברכה. ח"כ עתניאל שנלר (קדימה) קרא לממשלת נתניהו לאמץ את הדוח ולהפוך אותו מחוות דעת משפטית למציאות בשטח. ח"כ שנלר תקף את הטענות בשמאל כי ועדת לוי עבדה בשירות גורמים בימין. "אלו טענות צבועות ומתחסדות של 'שלום עכשיו", ציין שנלר, "בהתחשב במינויה של טליה ששון, נציגת מרצ והמפלגות הערביות, לכתיבת דוח המאחזים".
יו"ר קדימה לשעבר ציפי לבני הגיבה למסקנות הוועדה בעמוד הפייסבוק שלה. ""ההכרעה בדבר עתידם של שטחי יהודה ושומרון היא מדינית ולא משפטית. הקמת ישובים נוספים או הרחבתם אינה עניין תכנוני או משפטי, אלא מה שיקבע אם נוכל או שלא נוכל להגיע להסדר בעתיד. העתיד הוא של כל אזרחי ישראל ולכן הפקעת הסמכות מידי הדרג המדיני הנבחר תהיה טעות קשה".
"אפשר וצריך להשתמש בדוח לוי לצרכים משפטיים בינלאומיים כמו גם להתחשב במציאות קיימת ולשמור במו"מ על הגושים ורוב הישראלים שכבר גרים שם. אבל אסור לספח בפועל דה פקטו באיצטלה של דוח משפטי בעיקר כשההכרעה של שתי מדינות לאום אומצה על ממשלות ישראל", דברי לבני.
אישור עשרות מאחזים שהוקמו ע"י המדינה
הוועדה המיוחדת בראשותו של שופט בית משפט העליון בדימוס אדמונד לוי, שחיברה דוח מיוחד המתייחס לעשרות מאחזים בלתי חוקיים בשטחי יהודה ושומרון, ממליצה למדינה להכשיר עשרות ישובים שהוקמו במימון ובעידוד ממשלתי, כך פורסם ב"מקור ראשון".
הדוח שחיבר השופט לוי ומתפרס על פני 96 עמודים, מהווה מסמך נגד לדוח שחיברה עו"ד טליה ששון, הקובע כי עשרות מאחזים מהסוג הזה אינם חוקיים. בתוך כך קובע השופט לוי, כי הדרך לאישור המאחזים שנבנו בעידוד ובתקצוב ממשלתי - סלולה. עוד נקבע במסמך, כי "דיני הכיבוש אינם חלים ביהודה ושומרון", מפני ששטחי הגדה המערבית "מעולם לא היו חלק לגיטימי ממדינה ערבית כלשהי, לרבות ירדן".
"איש אינו מסוגל לחזות את סיום השליטה ביהודה ושומרון"
בדוח נטען עוד כי "השליטה ביהודה ושומרון נמשכת עשרות שנים ואיש אינו מסוגל לחזות את סיומה, אם בכלל. מכאן, שעומדת לישראלים זכות שבדין להתיישב ביהודה ושומרון והקמת יישובים איננה בלתי חוקית".
הדוח שחיבר השופט לוי מצביע על העובדה כי עשרות מאחזים, שנבנו על ידי הממשלה - לא קיבלו אף אישור רשמי. "מסקנתנו היא כי הקמת יישובים אלה נעשתה בידיעתו ובעידודו של הדרג המדיני הבכיר ביותר ועל כן יש לראות בהתנהלות זו הסכמה מכללא", ציין לוי בדוח. "לפיכך, דעתנו היא שניתן לגשת להסדרת מעמדם של יישובים אלה מבלי שתידרש החלטה נוספת של הממשלה או אחד משריה".
בתגובה לפרסום הדוח, פנה חבר ועדת השרים להתיישבות השר דניאל הרשקוביץ לראש הממשלה, בדרישה לכנס בדחיפות את ועדת השרים ולאמץ לאלתר את דוח הוועדה לבחינת המאחזים. לדבריו, "דוח ועדת לוי מוכיח כי דוח טליה ששון היה פוליטי מתחילתו ועד סופו. מבחינת ששון, יישובים פורחים ושכונות שלמות שנבנו בחסות ובעידוד המדינה הם מאחזים בלתי חוקיים. התנועה הציונית נוטעת ולא עוקרת נטוע, ועל הפרקליטות להתייחס לדוח לוי כאל ספר הדרכה שאין לסטות ממנו".
במקביל, טוענים בארגון זכויות האדם "יש דין" בתגובה לדוח כי "ועדת לוי הוקמה בחטא כדי להכשיר פשע וביצעה את המשימה שהוטלה עליה במלואה. הדוח איננו דוח משפטי, אלא דוח אידיאולוגי המתעלם מעקרונות בסיסיים של שלטון החוק. חברי ועדת לוי נפלו כנראה למחילת השפן, והדוח שלהם נכתב בארץ הפלאות שבה שולטים חוקי האבסורד - אין כיבוש, אין מאחזים לא חוקיים, וכנראה אין עם פלסטיני".