ביצוע רפורמת התכנון והבנייה, שנודעה גם בשם "רפורמת המרפסות", תידחה למושב הבא של הכנסת. את ההחלטה קיבלו בלשכת ראש הממשלה, יומיים לאחר שאושרה על ידי השרים.
גורמים בלשכה הסבירו כי נתניהו מבקש לבחון לעומק את סוגיית כושר ההשתכרות בתקופה הקרובה. במהלך הפגרה ייבחנו במשרד ראש הממשלה את כל ההסתייגויות שצורפו לרפורמה. במהלך סיור שקיים היום בחיפה התקשר נתניהו למנכ"ל משרדו, הראל לוקר, ואמר לו: "כמו שיש לנו ננו-טכנולוגיה, כך צריך לדאוג שתהיה לנו ננו-ביורוקרטיה".
סוגיית כושר ההשתכרות למתן דיור בר-השגה יצר בחודשים האחרונים משבר קואליציוני לו היו שותפות סיעות ישראל ביתנו וש"ס. סיעתו של ליברמן מנסה לוודא כי מרכיב מיצוי כושר ההשתכרות יהווה אחוז גדול יותר מהקריטריונים לזכאות לדיור בר השגה, בעוד ש"ס מנסה לצמצם את השפעתו ככל האפשר.
אושר פרק הדיור בדוח טרכטנברג
הממשלה אישרה ביום ראשון פה אחד את פרק הדיור מתוך דוח ועדת טרכטנברג. בסופה של ישיבת הממשלה השבועית התייחס ראש הממשלה לצעד והדגיש: "זוהי החלטה חשובה שתביא להורדת מחירים".
פרק הדיור שאושר היום כולל שיווק 187 אלף יחידות דיור על פני 5 השנים הקרובות, 60% מתוכן באזורי הביקוש העיקריים - מחוז תל אביב, מרכז וירושלים - 40 אלף מתוכן לדיור בר השגה. עם זאת, לפי נתוני גמר הבנייה בשנתיים האחרונות, ישנו קצב בנייה של 165 אלף דירות ב-5 שנים, כך שפרק הדיור של טרכטנברג מביא עימו בשורה של 22 אלף דירות חדשות בלבד כתוספת על פני 5 שנים, או 4,400 דירות חדשות בשנה.
נתניהו אמר לאחר אישור ההחלטה בישיבת הממשלה: "ההחלטה הזו היא החלטה חשובה שמהווה מהפכה של ממש. מטרתה להגדיל את היצע הדירות וגם לעשות חלוקה מיטבית יותר של דירות לזוגות צעירים, למשפחות ולמי שזקוקים. זוהי החלטה חשובה שתביא להגדלה של זמינות הדירות ולהורדת מחירים".
עוד קודם לכן בפתח דבריו בישיבה השבועית, ציין נתניהו כי "הממשלה תאשר היום את עיקרי פרק הדיור של ועדת טרכטנברג. חלק נוסף במאמץ שעושה הממשלה להפחית את יוקר המחיה. המיקוד כאן הוא הניסיון שבינתיים הולך וצובר תאוצה, של הגדלת היצע הדירות במטרה להתמודד עם מחיר הדירות".
"גם זה מראה סימנים חיוביים, אבל המאבק הזה יגובה היום על ידי שורה של צעדים, חלקם מרחיקי לכת, כדי להגדיל את היצע הדירות", הוסיף ראש הממשלה. "ככל שיהיו יותר דירות, יהיה לחץ להוריד את מחירי הדירות, זה הדבר שהממשלה הזו עוסקת בו קודם הגשת הדוח הזה ואימוצו, ודאי אחריו".
גם ש"ס וגם ישראל ביתנו: ניצחנו
אחרי אישור הממשלה, אמר שר התיירות סטס מיסז׳ניקוב (ישראל ביתנו) כי "ישראל ביתנו גאה בהישג של חבילת סיוע נרחבת לאוכלוסיות המוחלשות ובראשם העולים החדשים וקשישים. עם זאת, אין שום קשר בין ההישג הזה לבין דרישתנו העקבית לאורך חודשים רבים, כי כושר ההשתכרות יהווה תנאי הכרחי לזכאות בדיור מוזל. נמשיך להתעקש על הטמעת קריטריון מיצוי כושר ההשתכרות בדיור בר השגה".
בש"ס, לעומת זאת, ראו באישור הצעדים היום ניצחון והישג למפלגה בכלל ולשר הבינוי והשיכון בפרט. "נאבקנו שהחלשים שנשכחו בדו"ח טרכטנברג לא יישארו בצידי הדרך והממשלה תקבל את עמדתה של ש"ס שאלפי דיירי הדיור הציבורי הממתינים בתור יקבלו שכר דירה של 3,000 שקל ללא הגבלת זמן עד שמשרד הבינוי והשיכון יאתר עבורם דירה", אמר היום שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס. "המשמעות של צדק חברתי היא לא דאגה רק למעמד הביניים וזניחת השכבות החלשות אלא דאגה לאלה שלא יכולים לגמור את החודש לצד אלה שלא יכולים להתחיל את החודש. מעמד הביניים והשכבות החלשות יכולים לדור בכפיפה אחת ולחזק אותם מול השכבות החזקות", הוסיף.
לא הוכנס קריטריון ההשתכרות
למרות אישורו של פרק הדיור, בולט חסרונו של הקריטריון הקובע זכאות לדיור בר השגה במצב של מיצוי כושר ההשתכרות ועל סוגיה זו לא יצביעו השרים.
המחלוקת סביב הנושא היא שגרמה לכך שהפרק הנוכחי הוא האחרון שהובא להצבעת שרי הממשלה. במשך חודשים רבים נדחה הדיון עליו פעם אחר פעם, בעיקר בשל מחלוקת פוליטית עם השותפה המרכזית בממשלה - ישראל ביתנו. במפלגתו של ליברמן סירבו בתוקף לאפשר את אישור הפרק מבלי שזה יכלול את קביעת תנאי הזכות בהתאם למיצוי כושר ההשתכרות.
הסאגה בנושא הסתיימה אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו הצליח לגבש הסכמה מול ישראל ביתנו - שתאפשר את הצבעת שרי הסיעה בתמורה למתן הטבות לבני אוכלוסיות חלשות ועולים חדשים בגובה כמיליארד שקלים. בכך הצליח נתניהו להסיר את המכשול, ועל כן זכה היום המסמך לאישור ברוב קולות.