הקבינט החליט הערב (א') להחמיר את הצעדים נגד קיצוני הימין ופעולות הנקם שלהם המכונות "תג מחיר". ההחלטה מרחיבה משמעותית את הכלים החקירתיים והמשפטיים בנושא, ולכוחות הביטחון יהיה כעת סט כלים רחב ומשמעותי יותר, גם לגבי תקופות מעצר וגם לגבי הענישה ותקופות המאסר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בהחלטתו הסמיך הקבינט את שר הביטחון משה (בוגי) יעלון לעשות שימוש בסמכותו לפי תקנות ההגנה, ולהכריז על פעילי תג מחיר כהתאחדות בלתי מותרת באופן שיחזק משמעותית את היכולת להיאבק בתופעה. במקביל, תמשיך שרת המשפטים ציפי לבני, לקדם את חקיקת החוק למניעת טרור שיטפל בין השאר בתופעה.
לגבי מי שביקש לכנות מבצעי "תג מחיר" טרוריסטים ואת פעולותיהם מעשי טרור, גורמים שונים הבהירו היום כי לא מדובר בטרור. הם הסבירו שהם מנסים לא לייצר הקבלה בין פעולות ה"תג מחיר" לבין הטרור הפלסטיני.
לבני: החוק יקל על מלאכת הסיכול והמניעה
אישור הקבינט מגיע שבוע לאחר שוועדת השרים לחקיקה אישרה פה אחד את הצעת החוק הקובעת כי פעולות "תג המחיר" ייחשבו בעיני החוק כפעולות טרור לכל דבר. את ההצעה יזמה שרת המשפטים ציפי לבני, ומטרת החוק - להעניק כלים למערכת הביטחון לטפל בתופעה שהפכה בשנה האחרונה לנפוצה, למרות מאמצי המשטרה והצבא למנוע אותה.
"זהו חוק שנותן כלים נוספים ומרחב פעולה ביד מערכת הביטחון במאבקה הנמשך בטרור", הדגישה השרה לבני עוד בטרם ההצבעה. "החוק יקל על מלאכת הסיכול והמניעה איתה מתמודדת מערכת הביטחון. הוא יגן על חיינו".
לדברי לבני, היא מודעת לביקורת הציבורית נגד החוק, וחלקים מאותה ביקורת הופנמו בגרסה שהוצעה. "חשוב לקדם אותו לאור מטרתו הראויה מאין כמוה - שמירה על חיי אדם מול הטרור", הדגישה השרה.
הכפלת הענישה על ביצוע עבירה שהיא "מעשה טרור"
אך החוק החדש לא נועד רק למאבק בתופעת "תג המחיר", אלא גם להחליף חלק מהוראות תקנות ההגנה לשעת חירום שעדיין קיימות מימי המנדט. התקנות שיוחלפו נועדו להתאים לצורכי הביטחון המשתנים ולהתאים עצמן לעקרונות המשפט החוקתי בישראל.
על פי הצעת החוק, שגובשה על ידי משרד המשפטים כבר לפני מספר שנים, יוקם מנגנון הכרזה על ארגוני טרור, במסגרתו ידווח על ארגונים הפועלים נגד מדינת ישראל, וכן על ארגוני טרור זרים. בנוסף ייקבעו מאפיינים חדשים של "עבירות טרור".
מדובר בקבוצה של עבירות פליליות ייחודיות לתחום הטרור, הנוגעות הן לפעילותם האסורה של ארגוני הטרור ופעילי הטרור עצמם, והן לתופעות של תמיכה בארגוני טרור על ידי העברת כספים, העמדת אמצעים לרשותם, או הבעת תמיכה בפעילותם. מטרת המהלך נועדה למנוע את התרחבות ארגוני הטרור וצבירת השפעה בקרב אוכלוסיה אזרחית.