מה הוביל להתפטרותו הסופית של ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל דוד בן גוריון? 50 שנה אחרי, מפרסם ארכיון המדינה קובץ תעודות ששופכות אור על האירוע ההיסטורי הזה - הרגע שבו נפרדה מדינת ישראל מהנהגתו של מי שנחשב למייסדה המיתולוגי. במסמכים - פרוטוקולים של ישיבות הממשלה, תיעוד התייעצויות שערך נשיא המדינה עם סיעות הכנסת ומכתבים מאזרחים מודאגים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי המסמכים, בישיבת הממשלה ב-16 ביוני 1963, הטיל ראש הממשלה דוד בן-גוריון "פצצה", והודיע כי בכוונתו להגיש מכתב התפטרות לנשיא זלמן שזר שאמור היה לארח באותו הערב את חברי הממשלה לארוחה. בן-גוריון, חרף השחיקה המסוימת במעמדו בראשית שנות ה-60, עדיין נחשב למנהיג כל יכול. אמנם שרי מפלגת מפא"י קיבלו הודעה על כך זמן קצר לפני שהחלה הישיבה, אך על האחרים זה נפל בהפתעה רבה.
שרים אחדים ובהם יגאל אלון, משה דיין ויוסף בורג ניסו לשווא לשכנע את בן-גוריון שיוותר על ההתפטרות ויסתפק ביציאה לחופשה, כפי שעשה במשך חודשים ארוכים בשנת 1953. בן-גוריון רצה אמנם לצאת לחופשה מיידית - אך סירב לבטל את החלטתו להתפטר, החלטה שפירושה לפי החוק הוא התפטרות הממשלה כולה. באותו יום, הגיש בן גוריון מכתב התפטרות לשזר.
"אני פורש מתוך צרכים אישיים"
"אני רוצה להגיד לחברים: אני פורש לגמרי מתוך צרכים אישיים, שאין להם שום קשר עם בעיה או מעשה כלשהו", אמר בן גוריון לשריו. "אני רוצה לבקש כחבר ותיק, שקואליציה זו תתקיים ושייעשו מאמצים שתיוצג ממשלה חדשה בכנסת לא מאוחר מהשבוע הבא".
שר העבודה דאז יגאל אלון ניסה לשנות את דעתו של בן גוריון. "אולי אפשר לדחות זאת לשבוע ימים?", שאל. בן גוריון ענה: "לא, אינני יכול לצערי להמשיך. הדבר היחידי שאני מבקש זאת חופשה".
לאחר הודעתו של בן גוריון, התפתח ויכוח בין חברי הממשלה באשר לשאלת החוקיות של הודעתו של ראש הממשלה באותם ימים. "אני מבין שיכולים להחליט על חופשה בלי ויכוח? ההתפטרות קשורה בהודעה בכנסת, בהופעה בה?", שאל השר אלון. ראש הממשלה ושר הביטחון בן גוריון השיב: "שום הופעה בכנסת, רק מודיעים".
"אני מתכבד להגיש לך את התפטרותי מהממשלה"
מכתב ההתפטרות היה רשמי וקצר. "לכבוד נשיא המדינה", כתב בן גוריון. "אני מתכבד להגיש לך התפטרותי מהממשלה. בכבוד ובהוקרה, ד. בן-גוריון". ראש הממשלה גם שלח מכתב ליושב ראש הכנסת, קדיש לוז, והודיע על התפטרותו.
את בן-גוריון החליף שר האוצר לוי אשכול שהקים בתוך זמן קצר ממשלה בראשותו. היה זה מהפך גדול בחייו של אשכול, וזמן קצר לאחר מכן סיכם את תחושותיו במכתב לידידתו דליה כרמל. "ובכן, אשר יגורתי בא. בן-גוריון הלך, ואני גלשתי לתפקידים חדשים. נעקרתי מהקודמים ויש צורך לצלול למים חדשים עמוקים - צוננים ורותחים, ואני צועד קצת מפוחד ומחפש מחסה", כתב אז אשכול.