השיח הציבורי בשבועות האחרונים בנושא חוק טל הביא לכינוס דיון מיוחד בכנסת בהשתתפות גורמים בצה"ל ובמערכת הביטחון. את הדיון, שכותרתו "צבא חצי העם? - שנת הכרעה", אנו מעבירים בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
הדיון מתקיים על רקע החלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להעביר את ההחלטה על המשך החוק לכנסת, לאחר ביקורת רבה שנשמעה בעקבות הכוונה להאריכו. הכנסת תצביע בנושא הארכת החוק באוגוסט השנה.
במהלך הדיון אמר איתי בן-חורין מהפורום לשוויון בנטל כי המלחמה בחוק מתנהלת כבר 12 שנים. "בשנת 99 קיבלו 3,900 חרדים פטור משירות. היום יש למעלה מ-8,500 שמקבלים פטור בכל שנה. אז היו בסך הכל 28,000 אלף אנשים תחת ההגדרה 'תורתו אומנותו' והיום יש כבר 58,000 אנשים".
"חילונים חייבים לשרת, וחרדים יכולים להחליט אם לשרת, איפה לשרת, וכמה זמן. זו לא דמוקרטיה", הוסיף בן חורין.
אלוף (במיל') אלעזר שטרן, ראש אגף כוח אדם בצה"ל לשעבר טען שצריך ליצור פתרון שמכיר במציאות. "ניקח אוויר, ניתן לחרדים 10 שנים לעשות מה שהם רוצים, אבל מצד השני ניתן לאלה שנושאים בנטל חלק ממה שמגיע לו. נוצרת אצל החרדים תרבות שקר, בלשכות הגיוס של אורנה (ברביבאי) מכירים את האוטובוסים שמשקרים אותנו ומוציאים את עצמם פסיכים", אמר שטרן. "תרבות השקר הזו לא יכולה להיות מוחלת רק במקום אחד. בעוד 10 שנים רמת החיים תעלה כי 50% מהם ילכו לעבוד כיוון שההקצנה יורדת - דתית ומדינית - תסתכלו מסביבנו".
לטענת שטרן, "כשהם יראו את אלה שמשרתים יתחיל תהליך של זליגה לתוך הצבא, ובעוד עשר שנים נוכל לעשות הסדרים הגיוניים".
חבר הכנסת ניסים זאב מש"ס, יצא נגד הניסיון לשנות את האידיאולוגיה של הציבור החרדי. "אתם לא יודעים מה אתם אומרים, אם אתם חושבים שתשנו את האידיאולוגיה של הציבור החרדי. הדברים משתנים, ביטול החוק לא יוסיף דבר".
יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי שגם נכח בדיון קרא לצעירים לצאת ולהפגין נגד החוק. "תפקיד הצעירים בחברה הוא לא רק ברכישת השכלה אלא גם בעיצוב החברה", אמר. "אם בחודש מאי השמינסטים ירימו את הדגל, הסטודנטים יהיו אתכם".
בדיון השתתפו גם ח"כ אבי דיכטר, הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ, ח"כ מירי רגב, ח"כ חיים אמסלם, ראש אכ"א אורנה ברביבאי, וח"כ אבישי ברוורמן שהצהיר כי מפלגת העבודה תצביע נגד החוק.
שר הביטחון אהוד ברק הוזמן לאירוע, אך הודיע כי לא ישתתף בו. בשבועות האחרונים התבטא שר הביטחון בנושא ואמר כי תומך בהארכת החוק בשנה נוספת.