סלע המחלוקת הבא בכנסת? ח"כ אחמד טיבי (רע"ם-תע"ל) יגיש במושב החורף של הכנסת הצעת חוק - "שותפות אזרחית מלאה ומיעוט לאומי" - כתגובה לשתי הצעות שמקדמים בסיעות ישראל ביתנו והבית היהודי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הצעת החוק של אחמד טיבי נועדה לעגן בחוק יסוד את מעמדם של אזרחי ישראל הערבים כמיעוט לאומי. "מטרת החוק היא להגן על זכויותיו של המיעוט הערבי ולהביא לשותפות אזרחית שוויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים", נכתב בהצעת החוק.
מדובר בתגובה להצעת חוק שיזם ח"כ שמעון אוחיון (ישראל ביתנו), וקוראת להפוך את העברית לשפה הרשמית היחידה בישראל. על פי נוסח הצעת החוק, תבוטל חובת המדינה לפרסם את כל המודעות והטפסים הרשמיים במדינה גם בערבית, ויבוטל השימוש בשפה הערבית במשרדי הממשלה ובבתי המשפט.
הצעת חוק נוספת, שמהווה לכאורה גם היא זרז להצעת החוק של טיבי, היא הצעת חוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי. על פי חלק ממבקרי הצעת החוק, היא עלולה לפגוע באיזון בין אופייה היהודי של המדינה לבין אופייה הדמוקרטי.
"לאחר 66 שנים של הקמת המדינה, הגיעה העת לעגן בחוק את ערך השוויון של כלל האזרחים והכרה בערבים כמיעוט לאומי עם זכויות יסוד מוכרות בכל תחומי החיים כמו הזכות להיות שווה, להיעדר הפליה בחינוך, דיור, לשון, קניין, עיסוק, משפט, זכויות חברתיות, כלכליות, תרבותיות, דתיות ופוליטיות.
"אם הכנסת וממשלת ישראל ידחו את ההצעה הזו זו תהיה אמירה קשה ומסר ברור של סירוב מדינתי להעניק שוויון לאזרחים הערבים ולקבע את המצבה קיים: אפליה אתנית ולאומית בכל תחומי החיים".
בין סעיפי הצעת החוק, הזכות לשוויון ולאיסור הפליה והזכות לגיוון תרבותי. עוד נכתב בהצעה כי "זכויות היסוד של המיעוט הערבי מושתתות על ההכרה בערך האדם, בכבודו, בקדושת חייו והיותו בן חורין, והן יכובדו ברוח עקרונות הצדק והאמנות הבינלאומיות שמדינת ישראל צד להן".