זמן קצר לאחר ההכרזה המצרית על מתווה הפסקת האש בין ישראל לחמאס, שצפויה להיכנס לתוקפה הערב, החלו להגיע התגובות מהמערכת הפוליטית. יו"ר יש עתיד יאיר לפיד: "ישראל גם דיברה עם חמאס וגם לא מיגרה אותו".
רוצים לקבל עדכונים נוספים?הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יו"ר מפלגת העבודה ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה כי "יש לתת סיכוי להפסקת האש, אולם המבחן יהיה מבחן המעשה והתוצאה". יחימוביץ' הוסיפה שהיא ומפלגתה העניקו גיבוי למבצע וכי יש לקוות שהמטרות המוצדקות שהוצבו בראשיתו - הפסקת הירי בדרום, השבת כוח ההרתעה, מכה כואבת לחמאס ופגיעה אנושה במערך הרקטות - אכן הושגו.
"לרשות הממשלה עמדו צבא שהשיג הישגים מופלאים, ציבור שגילה איתנות יוצאת דופן, הנהגה מקומית מעוררת השראה, גיבוי בינלאומי ותמיכה יוצאת דופן של האופוזיציה", הדגישה יו"ר העבודה. "בימים ובשבועות הקרובים נבחן אם כל אלה הניבו את ההישגים האסטרטגים שיכלו להניב. בהפסקת האש שהושגה התגלתה שוב חשיבותם של התיאום עם ארה"ב והתפקיד המיוחד של מצרים, שעל אף החששות והחשדנות באה לידי ביטוי החיוניות שלה כגורם היכול להשפיע על היציבות באזור".
"הממשלה גילתה חולשה והססנות"
יו"ר מפלגת "יש עתיד" יאיר לפיד " אמר כי הפסקת האש מגיעה מאוחר מדי ומבלי שהושגו המטרות שהממשלה עצמה הציבה למבצע. "לאחר שהובטח למגר את החמאס ולא לדבר איתו, ישראל גם דיברה עם חמאס ולא מיגרה אותו", ציין. "אל מול היכולות הגבוהות שגילו צה"ל ואנשי כוחות הבטחון, ולמול החוסן והעמידות שגילה העורף הישראלי, גילתה הממשלה חולשה והססנות במימוש מטרותיה ובהבטחת שקט מוחלט לתושבי ישראל".
יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון הייתה מראשוני המברכים. "טוב שראש הממשלה הפעיל שיקול דעת ולא נגרר אחר ההתלהמות המופקרת של חברי קואליציה ואופוזיציה שדחקו בממשלה להמשיך בפעולה הצבאית", אמרה. "במחיר של שכול, כאב ושלושה מיליארד שקלים אימצה הממשלה את ההצעה שהצגתי כבר ביום הראשון להסלמה - תיווך בינלאומי להפסקת האש וירי הרקטות".
"טוב שממשלת ישראל עצרה את עצמה צעד לפני התהום וההיגיון חזר לבסוף לקודקוד של הקודקודים", ציין ח"כ אילן גילאון (מרצ) והוסיף: "ובכל זאת, לא די בהפסקת אש חד-צדדית ויש לחתור לפתרון קבע, שיבטיח שקט ויציבות לתושבי הדרום. פתרון הנשען על הכוח לבדו מעולם לא הוכיח את עצמו, אחרת לא היינו שבים לאותו תסריט של ממש אחרי עופרת יצוקה".
ח"כ דנון: "על כל אבן שתעוף מעזה - יש להשמיד את חמאס"
יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הדגיש כי "אסור לנו להוריד את הראש" ושיבח את הציבור הישראלי, "שהפגין רוח אדירה של התנדבות, הקרבה ועוצמה בסבב הנוכחי של הלחימה". בנט אמר: "על אף האכזבה הכבדה של רבבות המילואימניקים ומיליוני התושבים שישבו במקלטים אנחנו עוד ננצח את חמאס ונסיר את איום הטילים. אם זה לא קרה עכשיו - זה יקרה בחודשים הקרובים".
ח"כ דני דנון מהליכוד קרא לשינוי המציאות בדרום אחרי הסכם הרגיעה: "ארגון חמאס חייב להבין שמעכשיו אם תועף אפילו אבן מהרצועה - ישראל תגיב באופן 'לא פרופורציונלי' ותשמיד את חמאס, מפקדיו, חייליו, וטיליו - גם אם כל העולם יהיה נגדנו".
דנון פנה לראש הממשלה וקרא להצהרה רשמית מצידו. "עלינו להגדיר משוואה חדשה לחמאס - על כל ניסיון פיגוע יש להפסיק את החשמל לעזה ועל כל טיל שנופל בישראל נצא למבצע נוסף, נפגע בתשתיות אזרחיות ונמוטט את שלטון חמאס בעזה".
"חזרנו בדיוק לנקודת המוצא"
חבר הכנסת אריה אלדד מסיעת "עוצמה לישראל", השמיע עמדה דומה, אך היה בוטה אף יותר. "הפסקת האש היא הרמת דגל לבן של ממשלת נתניהו וכניעה לטרור", אמר. "במקום לתת לצה"ל לכסח, ממשלת ישראל יוצאת מהמבצע הזה עם הזנב בין הרגליים ובלי שהשיגה שום יעד מיעדי המבצע אליו יצאה. היום גם בימין יודעים - נתניהו חייב ללכת הביתה".
ח"כ דב חנין (חד"ש) בירך גם הוא על הפסקת האש. "שמונה ימים של הפצצות והפגזות, הרוגים, פצועים, חרדה וסבל. ואחריהם - חזרנו בדיוק לנקודת המוצא", אמר. "הגיע הזמן להבין - אין פתרון צבאי. הגיע הזמן להחליט - הידברות והסדר הם האופציה היחידה", סיכם.