ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ חתמו הערב את כנס "ישראל 2021" של העיתון דה מרקר. הכנס נערך השנה בסימן המחאה החברתית, וזאת יממה לאחר עצרת הענק שבה השתתפו למעלה מ-400 אלף מפגינים. את הנאומים המלאים של נתניהו ושטייניץ העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
"הכלכלה הבין לאומית נמצאת בעיצומה של טלטלה, ואנחנו יודעים שאנחנו צריכים לפעול לשינוי המדינות הכלכלית בישראל", אמר ראש הממשלה בפתח נאומו וקבע כי "צריך לעשות תיקונים". בהמשך הנאום אמר נתניהו: "אני שומע את קולות הציבור, יודע כמה קשה לקנות ולשכור דירה. אף על פי שהשכר הממוצע במשק עלה, לא נשאר הרבה בכיס לצרכים בסיסיים כמו חינוך הילדים".
"הטיפול בבעיית יוקר המחיה הוטל על ועדת טרכטנברג שאמורה להגיש את המלצותיה תוך שבועיים. מדובר בוועדה רצינית. חבריה דיברו עם אלפי אזרחים ", אמר נתניהו והדגיש כי "אנו רוצים כלכלה תחרותית ורוצים לשמור על שווקים תחרותיים, מנגד אנו לא רוצים מצב שבו הפירמות לא יתחרו זו בזו כתוצרה ממונופולים וקרטלים, זה מה שמניע את השיווק וההיצע של הדירות".
"אנו סוף סוף מטפלים בבעיות החברתיות האלה. הוועדה עושה עבודתה יומם ולילה כדי להביא פיתרונות ליוקר המחיה", קבע נתניהו ואמר כי "פיתרונות יתקבלו רק אם המשק יצמח. האוכלוסייה גדלה כל הזמן והצרכים עולים . הדבר הזה יוצר מצב שבו חייבים להגדיל את העוגה. אנו זקוקים למדיניות כלכלה צומחת. העוגה חייבת לגדול. כשאנו מדברים על מדיניות חברתית אנו מדברים על מדיניות כלכלית ולהיפך".
"אנו רוצים תחרות ולא היעדר תחרות, אי אפשר לפתור את כל הבעיות. כולם מפנים תביעות: רוצים גם את זה וגם את זה, זה לא קיים בעולם האמיתי, אי אפשר לפתור את כל הבעיות. את התיקונים המרכזיים אני משוכנע שנעשה., והוועדה תביא לשינויים של ממש", ציין נתניהו .
שטייניץ: "הבעיה דורשת פתרון רציני ואחראי"
לפני ראש הממשלה נאם שר האוצר שטייניץ, כשאת פניו קידמו קריאות "העם דורש צדק חברתי". "כשמאות אלפי אזרחים יוצאים להפגין ומנהלים מחאה דמוקרטית בלתי אלימה, זו תופעה דמוקרטית שראויה להערכה ואנחנו מכבדים אותה", אמר שטייניץ. "ישנה בעיה של ריכוזיות במדינה, ישנה בעיה של פגיעה בתחרות הוגנת, והבעיה דורשת פתרון. הפתרון צריך להיות רציני ואחראי שלוקח בחשבון את כל ההשלכות".
לדבריו, ועדת טרכטנברג תפרסם מסקנותיה בעוד כמה שבועות, ובמסגרתה ניתן לטפל ביוקר המחיה על ידי הסרת חסמים ופתיחה ליבוא מתחרה, הורדת מיסי קנייה ותחרות ביבוא להורדת מחירים. "בתחום הדיור, הצעדים שיצרנו יתנו תוצאות במחצית השנייה של 2011. קיימת מצוקה גדולה מאוד. יקח זמן לפתור אותה אבל היא בדרך לפתרון. הוועדה היא הזדמנות לחזק תהליך של העברת תקציבים מהביטחון לחינוך וצמצום פערים", אמר שטייניץ והוסיף כי נוכח המשבר המתחולל בכלכלה העולמית יש לשמור על מסגרת התקציב והגרעון ולנקוט מדיניות כלכלית אחראית.
לבני: "מקווה שלא מדובר באקורד הסיום של המאבק"
הכנס נפתח הבוקר במכללה האקדמית תל אביב-יפו, בנאומה של יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני (קדימה), שהתייחסה לעצרת אמש. לדבריה: "אני מקווה שלא מדובר באקורד הסיום של המאבק. מעורבות ממשלתית היא לא מילה גסה. המחאה היא לא רק עניין כלכלי, אלא צעקה שעוסקת באיך ישראל כולה צריכה להיראות", אמרה לבני בפתח דבריה. "ישראל 2011 צריכה להיראות אחרת לגמרי. אנחנו מדינה חסרת גבולות והתוצאה, בהיעדר חוקה, היא שאין כוח שיאחד אותנו כחברה - ואי הוודאות מובילה לכעסים".
הבוקר התייחס ראש הממשלה להפגנת הענק. "הממשלה מחויבת לעשות שינויים של ממש, להפחית את יוקר המחיה ולתקן עיוותים חברתיים", אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. "בשיח הציבורי שהחל עם הציבור באמצעות ועדת טרכטנברג, יש הזדמנות ייחודית לעשות שינויים". בדבריו התחייב ראש הממשלה ליישם במהירות אתה המלצות הוועדה: "זאת ועדה רצינית והיא תביא המלצות רציניות".
ראשי המחאה: "זה לא יום היסטורי - אלא תחילת העתיד"
מוקדם יותר הערב השתתפו ראשי המחאה החברתית בפאנל "איך נשנה את השיח הציבורי?", ובהם בין היתר יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי, סתיו שפיר ויגאל רמב"ם - מיוזמי המחאה, וכן איתי גוטלר יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים, אבי בן שימול ממנהיגי מחאת האוהלים בדימונה ועידן פינק ממנהיגות מאהל המחאה בירושלים.
עם פתיחת הפאנל, זכו המשתתפים במחיאות כפיים סוערות במיוחד מהקהל. סתיו שפיר אמרה בפתח דבריה כי "אתמול לא היה היסטורי, אלא תחילתו של העתיד. זו הייתה הצהרת הכוונות, הצהרת העצמאות החדשה של החברה הישראלית".
"היה מרגש להיות חלק בזה. המחאה הזו היא כבר מאוד מאורגנת, הארגון שלה מתבטא בכך שלכולנו יש אותה מטרה. כולנו דורשים שינוי מהותי בשיטה הכלכלית בישראל. ועלינו להחליט באילו דרכים נשיג את זה, הדרכים הן כמובן מגוונות", ציינה שפיר.
"אני לא כאן כדי להמשיך למחות עד אין קץ, אני רוצה לעשות עוד דברים בחיים שלי אבל חשוב לי שהדבר יצליח", אמרה שפיר והוסיפה: "רק עכשיו יצאנו לרחובות וזו בעיה שלנו כחברה, אנו אשמים שיצאנו רק עכשיו".
עידן פינק ממנהיגות המחאה בירושלים דיברה גם היא בפאנל ואמרה כי "אני מודאגת מעתיד הדמוקרטיה, מרגישה שהיה כאן משהו מדהים. הצלחנו לגרום לאנשים לצאת לרחוב. אבל עכשיו אני שואלת את עצמי איפה שישה וחצי מיליון אזרחים נוספים? חצי מיליון איש לא מצליחים להזיז דבר. הממשלה היא לא חלק מהשיח, והפיתרון הוא להיות חלק מהשיח".
איציק שמולי הוסיף: "מוטלת עלינו האחריות לשמור על המתח בשטח. אני וכל אחד מהיושבים דואגים מסל המזון, מחיר על ילד במעון, זה שאני לא יכול לשכור דירה. אלו בעיות אמיתיות, אתמול קיבלנו פעם אחת נוספת לשמחתנו הגדולה תמיכה במאבק שלנו.
"כניסה לפוליטיקה תהיה טעות חמורה של המחאה"
חברי הפאנל התייחסו לשמועות בדבר כוונתם לנצל את הצלחת המאבק ולהקים מפלגה. "אני חושב שככל שעובר הזמן השיח על מפלגה ועל פוליטיקה הולך ותופס מקום, וכאילו מנסים להכניס אותו בכוח. הדיבורים על זה מיותרים, זה מרגיש לא נכון ולא טבעי למאבק", אמר שמולי והוסיף: "המאבק התחיל בזכות הקבוצה של סתיו ודפני כמשהו אותנטי, וככזה זה צריך להישאר. צריך לשמור עלינו כתנועה חוץ פרלמנטרית שתהווה כלב השמירה של הפוליטיקה. ערכים יבואו בסופו של דבר לידי ביטוי בבחירות".
סתיו שפיר חיזקה את שמולי ואמרה כי "כניסה לפוליטיקה המלוכלכת, תהיה טעות חמורה של המחאה. מה שכן, הלחץ חייב להיות יותר גדול ממה שעשינו עד עכשיו". שפיר הוסיפה כי "צריך להבין שיש פה מצב חמור. הקמת ועדות היא לא פיתרון, זה משהו שקרה פה הרבה פעמים. העם לא מטומטם, העם יודע ומכיר את החוקים ולא מוכן שיחפפו אותו ושיסבנו אותו יותר, את השיח הזה נמשיך, וזו הצורה הטבעית של המחאה הזאת".
"שמנו אוהל אחד, ופתאום קמו 100 קהילות ברחבי הארץ של אוהלים", סיפרה שפיר וציינה כי "סביב כל מאהל התקבצה קהילה שיושבת יחד. מעבר לכיף שיש לישיבה לארוחות שישי בקבוצה, מצאנו מקום שמחפש להרגיש שייך. זה משהו שהיה בתחילת הדרך במדינת ישראל והיום לצערנו הוא נשחק".