מחשקים את נתניהו: חוק משאל העם על רמת הגולן עבר היום בישיבה משותפת של ועדת הכנסת וועדת חוקה של הכנסת, ברוב של 7 תומכים מול 2 מתנגדים. השלב הבא: הצעת החוק תובא לאישור מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.
ביום ראשון השבוע דנה גם ועדת השרים לענייני חקיקה בהצעת החוק, אולם השרים החליטו לדחות את ההצבעה בשלושה חודשים כדי להימנע מלגרום לראש הממשלה מבוכה בינלאומית. אלא שיו"ר הוועדה המשותפת, ח"כ יריב לוין מהליכוד, החליט להביא את הצעת החוק לאישור מהיר הבוקר.
"לאחר דיונים ארוכים בוועדה אני שמח שהיום השלמנו את הכנתו ועתה נשאר רק לאשר אותו במליאה בשנייה ובשלישית ולסיים את התהליך החשוב הזה", אמר הבוקר ח"כ לוין לערוץ החדשות. "החוק בעצם קובע שכל ויתור על שטח שהוא בריבונות ישראלית, כמובן לרבות רמת הגולן, יהיה חייב אישור במליאת הכנסת ולאחר מכן אישור במשאל עם. כל הסכם כזה עלול לקרוע את העם באופן בלתי ניתן לאיחוי, אלא אם יתקיים משאל".
"זה נכון גם לגבי עקירת יישובים וחלקי מולדת"
ח"כ לוין הוסיף כי "מדובר ביישור קו עם הרבה דמוקרטיות בעולם ששם נהוג משאל עם כאשר מדינה מתפרקת מהסמכויות ומהריבונות שלה. ראינו את זה במשאלי עם על הצטרפות לאיחוד האירופי. זה נכון גם לגבי עקירת יישובים וחלקי מולדת".
"הציבור הוא שמצביע בבחירות. יש כאן תופעה חמורה של התפרקות המבנה המפגלתי בכנסת ושל האידיאולוגיות. פעם כשהצבעת למפלגה ידעת על מה אתה מצביע וקיבלת את מה שאתה מצביע. היום יש מציאות, כמו שאריאל שרון שאומר דין נצרים כדין תל אביב ואז מפרק אותה", סיכם ח"כ לוין.
בהצהרת הוועדה המשותפת נמסר כי "על פי הצעת החוק, יוסדרו נוהלי עריכת משאל העם בישראל במקרה של כוונת הממשלה למסור שטחים שעליהם הוחל החוק הישראלי ובהם רמת הגולן וירושלים. עם קבלת החוק לא ניתן יהיה למסור שטחים כאמור ללא הסכמה רחבה בעם באמצעות הליך של משאל עם". המשמעות: במידה והצעת החוק תעבור, תחוייב הממשלה להביא הסכם שלום הכולל נסיגה משטחי הגולן וירושלים למשאל עם, וכן להעבירו ברוב של 61 ח"כים לפחות.