בעוד שבחדרי המו"מ סוגרים בשעות אלה את הקצוות האחרונים בדרך להסכם קואליציוני ולהרכבת הממשלה, מנסים החרדים להתרגל לרעיון שלראשונה אחרי 13 שנים, המפלגה שמייצגת אותם תישאר בחוץ. אומרים שכדי לדעת מה חושבים מצביעי ש"ס צריך להאזין לרדיו החרדי, וללכת לביתו של הרב עובדיה יוסף.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יותר מ-200 אלף מאזינים יש למהדורה המרכזית של אבי מימרן ברדיו "קול ברמה" בכל ערב. רבים מהם מצביעי ש"ס, שיושבים בימים אלה דרוכים מול המקלט. "זה הכלי, זאת המדיה המרכזית. אין בסלון טלוויזיה, יש בסלון מכשיר רדיו", מסביר מימרן. "פוליטיקה זה הנושא החם, הציבור החרדי צרכן תקשורת, הוא כל כך אוהב חדשות, את כל הספקולציות - קמה ממשלה, נפלה, חזרה, משאים ומתנים לתוך הלילה - אנחנו צריכים לספק להם את זה".
רבע שעה לפני המהדורה המרכזית ולחדרו של אבי מימרן מגיעה ידיעה מרעישה, כזאת שטורפת את הליינאפ. "שמעת שבנט יהיה שר האוצר?", נכנס לחדר אחד מאנשי הצוות וזורק את הפצצה.
סבב טלפונים קדחתני מתחיל - "בבית היהודי מכחישים את הדיווח", "אני עומד על זה", אומר הכתב.
"החרדים עוד לא מעכלים את אסון האופוזיציה"
באותו יום בבית הרב עובדיה יוסף, מנהיגה הרוחני של ש"ס - עוד אין ממשלה, אבל הפנמה של המצב החדש בהחלט יש. "יש לנו הרבה מה לעשות באופוזיציה", מרגיע השר משולם נהרי. וגם המצביעים לא דואגים: "יש לנו את מר"ן שליט"א ועם מר"ן אנחנו נלך ככל אשר יורה לנו, אם בקואליציה ואם באופוזיציה, הכל טוב לנו ואנחנו לא פוחדים מכלום. בעזרת השם, עברנו את פרעה, נעבור גם את זה".
בבית הרב קמו ונפלו ממשלות, וש"ס כבר התרגלה למעמדה כלשון מאזניים. אלא שהבחירות האחרונות שינו את כללי המשחק. "הם עוד לא מעכלים את האסון שנפל עליהם שהם יושבים באופוזיציה", מסביר ישי כהן, עיתונאי אתר החדשות החרדי "כיכר השבת". "יש כאלה שיגידו שזה לא אסון, אבל אין ספק שכולם נמצאים בסוג של לחץ. הם לא יודעים מה יקרה ביום שאחרי, הם התרגלו במשך 13 להיות בקואליציה", הסביר.
מאז התמודדה ש"ס לראשונה לכנסת בשנת 1984, היא כמעט תמיד הייתה חברה בקואליציה - בין אם היו לה ארבעה מנדטים כמו בהתחלה, ובין אם השיג 17 מנדטים כמו בבחירות 99'. פעם אחת פרשו מרצונם בעקבות הסכמי אוסלו, ופעם אחת בלבד נגזר עליהם ללכת לאופוזיציה - אחרי שלפיד האב התנה את כניסתו לממשלת שרון בכך שש"ס נשארת בחוץ.
אויב הציבור החרדי - נפתלי בנט
"יאיר לפיד הוא מסוג הפוליטיקאים החדשים, כך התחושה ברחוב החרדי", מסביר מגיש רדיו "קול ברמה" אבי מימרן. "אבא שלו אמר את מה שהוא חושב על השולחן: אני לא אוהב חרדים, אני לא רוצה חרדים בקואליציה. לעומתו, יאיר לפיד לא אומר את זה בגלוי, אבל עושה מעשים שהם בדיוק אותו דבר".
כל עוד ישבו בקואליציה וקיבלו תקציבים לישיבות ופטור משירות, לא הייתה לחרדים בעיה להתעלם מהקריאות לשוויון בנטל. אבל עכשיו, כשעמדת הכוח נשמטת מיד, הם מסמנים אויב חדש - נפתלי בנט. "הכעס הרבה יותר גדול על בנט מאשר על לפיד", מסביר השר לשעבר יעקב בניזרי. "כל השנים נתנו ודאגנו להם הם מבינים מה זה תורה, הם מבינים מה זה עולם של תורה והם מתחברים לגרוע שבשונאינו בוויכוח הציבורי".
הסערה הפוליטית מטלטלת גם את תלמידי הישיבות, שלא בטוחים מה יקרה ביום שאחרי. אבל החשש העיקרי ברחוב החרדי הוא לא מצווים כלכליים, כמו שהיה בפעם הקודמת שישבו באופוזיציה, אלא מצו אחר - צו ראשון.
במערכת הביטאון "יום ליום" של מפלגת ש"ס ערכו השבוע כתבה על שייטת 13. לרגע חשבנו שאולי משהו משתנה, אבל עוד לא - "זה מאוד מאתגר את הציבור שלנו לדעת על הדברים האלה, בגלל שהם לא חשופים כל כך לצבא בכלל", מספר שלום פרוינד, עיתונאי בביטאון.
הכתבה על שייטת 13 היא במוסף העיתון, אבל הדיון המרכזי הוא על הכותרת המרכזית של מחר בבוקר. "אנחנו לא יודעים מה המצב בין לפיד לבנט", אומר עורך העיתון לצוות הכתבים. "כרגע מסתמן שיש ביניהם משבר, אז אנחנו מורידים את המתקפה על בנט. אנחנו חושבים שייתכן מאוד שהוא יחזור בתשובה בשעות הקרובות".