מתח בקואליציה על רקע ההצבעה היום בקריאה טרומית על חוק הגיור הצבאי, הקובע כי המדינה תכיר בכל הגיורים של הרב הצבאי ולא תזדקק לאישור נוסף מהרבנות הראשית. החוק עבר בקריאה טרומית, בתמיכתם של 74 ח"כים. 18 ח"כים התנגדו, לא היו נמנעים בהצבעה - אותה העברנו בשידור חי בערוץ החדשות.
"אישור החוק יגרום לקרע ולנזק בלתי הפיך למדינת ישראל ולעם היהודי", אמר יו"ר ש"ס אלי ישי במליאה בניסיון למנוע את העברת החוק. "התומכים בחוק בונים את יוקרתם הפוליטית על גבו של העם היהודי".
בין התומכים בחוק היה גם ראש הממשלה בנימין נתניהו שבירך על הצבעת הכנסת בנושא. נתניהו ציין כי "מהלך הגיור מתבצע בהצלחה בצה"ל. חשוב שהחיילים הללו יהיו מגוירים כהלכה, לא אתן שתהיה כל פגיעה בהם. החיילים הללו מסכנים את חייהם למען ביטחוננו וזאת הכרת התודה המינימאלית המגיעה להם".
נתניהו הוסיף כי גם לאחר העברת החוק בקריאה טרומית ימשיך לפעול למען החיילים להשגת פתרון לשביעות רצונם של כל הצדדים".
חשש ממשבר עם ש"ס
אמש, בתום פגישה לילית בביתו של הרב עובדיה יוסף, החליטו שרי ש"ס כי יתנגדו לחוק והאשימו את יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ביצירת משבר. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמנם כי יתמוך בהצעה, אך בישראל ביתנו חוששים כי הממשלה תמנע את העברתו של החוק בקריאות הבאות מחשש למשבר עם ש"ס.
על פי הצעת החוק, סמכותם של הרבנות הראשית לישראל ושל בתי הדין הרבניים לענייני גיור תעוגן בחקיקה, ותישלל סמכותם של תנועות רפורמיות וקונסרבטיביות שאחראיות לגיור רבים בתפוצות.
בנוסף, קיים סעיף בחוק המתוקן לפיו כל מי שביקר בעבר בישראל שלא מכוח חוק השבות והתגייר לאחר מכן, עלול שלא לקבל מעמד של עולה.
"לא יהיה שינוי בגיור בחו"ל"
יוזם הצעת החוק, ח"כ דוד רותם, אמר בחודש שעבר בראיון לערוץ החדשות כי הוא חושב שהחוק מהווה מהפכה בנושא הגיור בישראל. "אני חושב שההפחדה שמנהלים הרפורמים והקונסרבטיבים, כאילו שההצעה הזאת תפגע ביחסי ישראל עם יהדות ארה"ב, אין לה שום בסיס ואין לה יסוד. ישבתי עם המנהיגים וראיתי שהכוונה שלהם היא אחרת לגמרי והרגעתי אותם", טען אז רותם.
רותם הוסיף כי תהליך הגיור יהיה הרבה יותר קל אם יאושר תיקון החוק החדש. "גיור בחו"ל יהיה בדיוק כפי שהוא היום", אמר רותם והוסיף שלא יהיה שינוי באופן הגיור בקהילות היהודיות.
"זאת עסקה אפלה"
ח"כ עינת וילף מהעבודה, שהתנגדה להצעת החוק, אמרה בראיון לערוץ החדשות כי היא מייצגת את עמדת המפלגה כולה בנושא. "זאת עסקה אפלה, תמורת הקלה לכאורה מוכרים את כל הציונות ואת כל נושא הגיור לרבנות", טענה וילף.
"בעיניי עושים מעשה הרבה יותר חמור, והוא שמקבלים את ההנחה שמי שנכנס לכאן לפי חוק השבות ובגלל שהוא יהודי נתנו לו אזרחות בישראל - דקה אחרי שהוא נוחת אומרים לו שהוא לא יהודי מספיק ומבקשים ממנו להתגייר בהתאם להלכה שלא מתאימה לעידן המודרני", אמרה וילף.