הוועדה לשינוי כלכלי חברתי בראשות הפרופסור מנואל טרכטנברג, התכנסה הבוקר בירושלים והתחילה לראשונה לשמוע הצעות ורעיונות מהציבור. את הדיון העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
הוועדה שמינה ראש הממשלה בנימין נתניהו על רקע המחאה החברתית, פרסמה בשבוע שעבר קול קורא לציבור להגיש הצעות, רעיונות ודגשים בנוגע לעבודתה. עד אמש התקבלו 1,100 פניות באתר הוועדה של אנשים וגופים שונים המעוניינים להופיע בפני הנציגים או להעביר להם מידע.
בפתח הדיון אמר פרופסור טרכטנברג: "הוועדה תתבסס על הידברות, שיתוף והקשבה לציבור הרחב, לא למגזר זה או אחר או קבוצת עניין כזו או אחרת, אלא הקשבה לרחשי הלב של החברה הישראלית כמו שבאו לידי ביטוי במחאה. התחייבנו שעוד לפני החגים נציג המלצות לציבור בישראל ולממשלה ונעשה זאת".
"הדוברים בפני הוועדה נבחרו על פי קריטריונים ברורים", הסביר טרכטנברג והוסיף: "זה לא מדע מדויק, אני רוצה להתנצל, אני לא יכול לצערי לעשות צדק עם כולם, אבל תאמינו לי - אנחנו עושים כמיטב יכולתנו ליצור מודל חדש של שיח הקשבה ושיתוף שיהפוך לגשר בין הציבור למוסדות המדינה".
לאחר מכן הוסיף העומד בראש הוועדה: "המשאבים של המשק מוגבלים. אנחנו כן רוצים לחולל את אותו שינוי בסדרי העדיפויות. אנחנו רוצים להגביל את ההוצאה הציבורית". עוד הוסיף טרכטנברג: "זו הייתה יריית הפתיחה. חשוב לציין שיש משהו חשוב במפגש הבלתי אמצעי. לשבת אחד ליד השני, לשמוע את הקול, להיווכח בשפת הגוף ולהקשיב לעוצמות שבהן נאמרים הדברים. זהו חלק חשוב לא פחות מהתכנים עצמם".
"אנשים לא מסוגלים לגמור את החודש"
הדובר הראשון בפני הוועדה היה שי רייפמן, רואה חשבון מבאר שבע. שי העלה בפנייתו מספר נושאים בהם הצעה ליצירת מדרגות מס חדשות לבעלי הכנסה גבוהה, תחרותיות והשוק החופשי והצעה לפיקוח ומתן הטבות מס לבעלי דירות שיתחייבו להשכיר את דירותיהם בתנאים אטרקטיביים.
לאחר מכן הציגו דב לאוטמן והרב שי פירון מעמותת "הכל חינוך" את עמדתם בנוגע להשקעה בחינוך ולחשיבות התקצוב הדיפרנציאלי. הדוברת השלישית היתה שולמית מקס, מנהלת שיווק באתר בנייה ופעילה במאהל בבאר שבע. "אני מדברת בשם האנשים בפריפריה, אנשים לא מסוגלים לגמור את החודש. מצוקת הפריפריה היא זהה במהותה ליתר האזורים - אבל היא קשה יותר", היא הדגישה.
אחריה עלה ניר גינוסר, מרצה למתמטיקה וסטטיסטיקה ופעיל בארגון "תמורה". גינוסר התמקד בנושא הדיור: "צריך להיות רשיון להשכרת דירה. צריך לעמוד בסטנדרטים מסוימים כדי להיות מסוגל להשכיר דירה, וחוזה ההשכרה צריך להיות ארוך טווח. יש דירות ריקות, צריך להפעיל עליהם מיסוי. יש מאות בניינים נטושים שמחכים לעליית מחירי הקרקעות - הם צריכים לשלם מס רציני שיגרום להם להוציא את הדירות לשוק".
"ערים בישראל לא מספקות הזדמנויות"
לאחר מכן דיברה בפני הוועדה רינת שיינדובר, עצמאית, ילידת מקסיקו, שעוסקת בתרגום ספרות ספרדית. שיינדובר ציינה שהיא מייצגת את מגזר העצמאים במשק והחתימה מעל 9,000 איש על עצומה למען תנאים סוציאלים לעצמאיים.
אחריה עלה דרור גרשון מעמותת "מרחב" שהסביר: "פתרון המשבר העירוני הוא תנאי לפתרון המשבר הכלכלי. הפתרונות שאנחנו מציעים הם תוצר של מחקר מעמיק שנעשה ב'מרחב' בשנים האחרונות, למידה של הערים בישראל ושל ניסיון שהצטבר בעולם בתחום התכנון העירוני. העיר היא לא הבניינים, היא הזדמנות חברתית, כלכלית ואישית עבור כל תושב. עיר טובה מספקת לתושביה הזדמנויות מן הסוג הזה. ערים רבות בישראל לא מתוכננות להעניק את ההזדמנויות הללו".
עו"ד קייס נאסר שעוסק בדיני תכנון ובניה, מקרקעין ומשפט ציבורי ציין בפני הוועדה: "יש מחסור ביחידות דיור למגזר הערבי. המחסור מתעצם משנה לשנה. המצוקה לא מתבטאת רק במחסור, אלא גם בהריסות בתים מסיביות".
המשטרה פינתה פעילי מחאה ממבנה נטוש
במקביל לפעולות הוועדה המחאה החברתית ברחבי הארץ נמשכת. כוחות משטרה פינו הבוקר פעילים ממבנה נטוש עליו הם השתלטו ברחוב דב הוז בתל אביב. אתמול תפסו פעילי המחאה את הבניין הנטוש וערכו במקום הפגנת מחאה. "לא נזוז מכאן", אמרו הפעילים אתמול והכריזו על המבנה כ"מרכז קהילתי".
עשרות שוטרים נכנסו הבוקר למבנה ופינו אותו מיושביו כאשר מרבית המפגינים גילו התנגדות פסיבית. כוחות משטרה עלו לקומה השלישית היכן שהתרכזו מרבית המפגינים ודחקו אותם החוצה. רחוב פרוג הסמוך נחסם לתנועה על ידי המשטרה שפועלת לוודא שהמוחים לא יכנסו חזרה למבנה. במהלך הפינוי נעצרו שלושה מפגינים בהם אחד ממארגני המחאה יגאל רמבם.