בצל המחלוקת סביב הנצחת מורשתו של השר לשעבר שנרצח על ידי מחבלים רחבעם זאבי ז"ל, התכנסה היום (שלישי) מליאת הכנסת לישיבה מיוחדת לזכרו. בתחילת הישיבה יצאו במחאה רוב חברי האופוזיציה מן המליאה.
ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"מגנדי נבצר להגן על שמו הטוב", אמר ראש הממשלה בפתח הישיבה. "הדבר הזה לווה בניסיון ברור לטשטש או אפילו למחוק את זכויותיו של גנדי ואת מורשתו של גנדי, וזה פשוט לא יקרה. לא ניתן למחוק בהינף יד באמצעות חרמות את זכויותיו ואת טיפוח אהבת הארץ". עוד הוסיף נתניהו כי "חייו נגדעו בידי מרצחים בלב ירושלים בירתנו בכוונת מכוון, כי הוא סימן לאויבנו אמונה ודבקות בלתי מתפשרת בארצנו ונכונות להגן עליה".
לאחר נאומו של רה"מ עלה לנאום יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג. "הירצחו של גנדי לימד אותנו שגם הדרג הפוליטי והמדיני חשופים לטרור", אמר. בהמשך נאומו התייחס למחלוקת הציבורית סביב זאבי בעקבות טענות שעלו בשנים האחרונות על תקיפות מיניות מצידו. הרצוג אמר שפרק זה בחייו "יישאר ספר לא חתום כי המתים לא יכולים לטהר את שמם".
"בכל נאום שאני נושא לזכרו של גנדי", אמר הרצוג. "אני מחויב להזכיר גם את המחלוקת על רעיון הטרנספר שהיה בלתי לגיטימי וחתר לגזענות, רעיון שעליו התווכחתי אישית עם רחבעם".
"יש חשיבות גדולה לתת ביטוי הולם לתרומתו ארוכת השנים לביטחון מדינתנו, ולאהבת ארצנו. אני חושב שעל כך אין עוררין", אמר מוקדם יותר בנימין נתניהו בטקס שנערך בהר הרצל לזכרו של זאבי. בהמשך דבריו התייחס גם לאלמנתו יעל שהלכה לעולמה בשנה שעברה. "אנחנו דואבים על כך שבשנתה האחרונה יעל נאלצה לסבול את ההאשמות שהוטחו בגנדי, וגנדי לא יכול היה להשיב", אמר רה"מ.
ב"מהדורה ראשונה" התייחסו חברות הכנסת מיכל רוזין ממרצ וענת ברקו מהליכוד למחלוקת הציבורית סביב דמותו של זאבי. "איזה מורשת בדיוק אנחנו מנציחים? את מורשת הטרנספר?", אמרה רוזין שסיעתה החרימה את הישיבה לזכרו. "להגיד שכל בית ספר יום אחד בשנה ישים בכניסה תמונה גדולה של זאבי וכל היום יוקדש למורשתו וידברו על טרנספר ועל איך הרג מחבלים, התעלל בשבויים ואנס והטריד מינית?! נראה לי שהמדינה צריכה לחזור בה מהחוק להנצחתו".
"אפשר לדבר על הכול", ענתה ברקו בתגובה. "אבל אי אפשר לבוא אחרי כל כך הרבה שנים ולדבר על האידאולוגיה ובעצם לפסול את כל דרך חייו כשר בישראל וכאלוף בצה"ל". כשנשאלה על הטענות הקשות נגדו ענתה: "האיש נרצח, זה לא רלוונטי הוא לא יכול להתגונן, אף אחד לא יודע מה באמת היה שם".
בשבוע שעבר התעוררה סערה לאחר שמנהלי 20 בתי ספר בתל אביב לא קיימו את הטקסים הרשמיים לזכרו של השר לשעבר. אחד מהמנהלים אמר על ההחלטה כי "מקומו של זכר גנדי בשיעורי היסטוריה". רם כהן, מנהל תיכון על שם נתן אלתרמן בתל אביב, אף ציין כי אין כל חוק או חוזר מנכ"ל שמחייב מנהלי בתי ספר לציין את היום. במשרד החינוך הבהירו כי "החוק להנצחת זכרו של רחבעם זאבי אינו מחייב את בתי הספר לציין את היום, לפיכך הדבר נתון לבחירת המנהלים".