פרסום ראשון: בליכוד ובבית היהודי הגיעו להבנות בנוגע ל"חוק ההמלצות", שיובא מחר (ראשון) לאישור השרים. על פי ההבנות המסתמנות, החוק יאושר בוועדת שרים לחקיקה ויחול רק על תיקים רגישים שמלווים על ידי פרקליט מלווה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במפלגתו של שר האוצר משה כחלון טרם הגיבו להבנות. המפכ"ל רוני אלשיך אמר בשבוע שעבר, מחוץ לדיון בוועדת הפנים בכנסת, כי "לא ברור מה רוצים לשנות, כי גם היום אנחנו לא ממליצים".
בתגובה להצעת החוק ששואפת לאסור על המשטרה להמליץ על העמדה לדין, אלשיך הסביר כי המשטרה אינה אומרת מפורשות כי היא ממליצה להעמיד לדין: "בנוגע לפרקליטות, משטרת ישראל אינה מעבירה המלצות אלא עושה סיכום של התיק - למה יש תשתית ראייתית ולמה אין".
בנוגע לשאלת הראיות בתיק אמר אלשיך: "חקר האמת מוטל על המשטרה והחוקרים. האם יש או אין ראיות? המשטרה צריכה לדעת את זה אחרת היא לא יודעת מתי נגמרת העבודה והחקירה, אחר כך זה נבחן שוב על ידי הפרקליטות".
"חושבים שפרקליטות יכולה לנהל חקירה?"
המפכ"ל ציין כי סוגיית ההעמדה לדין תלויה באינטרס הציבורי - דבר שנמצא בתחום שיקולה של הפרקליטות: "זה תלוי בהם. אפילו בהודעות של המשטרה, גם במסמכים הפורמליים, לא כתוב אם המלצנו או לא, מכיוון שלא תפקידנו לקבוע מה האינטרס הציבורי בתיק".
"אי אפשר לסיים חקירה מבלי לסכם אותה, כי המשמעות של זה היא שהפרקליטות תנהל את החקירה. חושבים שפרקליטות יכולה לנהל אותה?", שאל אלשיך. "אי אפשר לתת משהו שאיננו מוצהר – זה תו תקן לכך שהסתיימה החקירה. השאלה בנוגע לראיות נשאלת עשרות פעמים, השאלה האם צריך לבצע עוד פעולה היא נגזרת של כך".
כאשר נשאל מפורשות על הצעת החוק של ח"כ דודי אמסלם, השיב: "אני לא רוצה לתת פרשנויות, אנחנו נתייחס כשנראה תזכיר חוק. רוצים שבתור משטרה יאפשרו לנו לבצע את העבודה המקצועית שלנו".