לאחר שהקואליציה סיכמה כי "חוק ההמלצות" יובא לאישור השרים בשבוע הבא, המפכ"ל, רנ"צ רוני אלשיך, הגיב בביקורת. אלשיך אמר הבוקר (שלישי), מחוץ לדיון בוועדת הפנים בכנסת, כי "לא ברור מה רוצים לשנות, כי גם היום אנחנו לא ממליצים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בתגובה להצעת החוק ששואפת לאסור על המשטרה להמליץ על העמדה לדין, אלשיך הסביר כי המשטרה אינה אומרת מפורשות כי היא ממליצה להעמיד לדין: "בנוגע לפרקליטות, משטרת ישראל אינה מעבירה המלצות אלא עושה סיכום של התיק - למה יש תשתית ראייתית ולמה אין".
בנוגע לשאלת הראיות בתיק אמר אלשיך: "חקר האמת מוטל על המשטרה והחוקרים. האם יש או אין ראיות? המשטרה צריכה לדעת את זה אחרת היא לא יודעת מתי נגמרת העבודה והחקירה, אחר כך זה נבחן שוב על ידי הפרקליטות".
"חושבים שפרקליטות יכולה לנהל חקירה?"
המפכ"ל ציין כי סוגיית ההעמדה לדין תלויה באינטרס הציבורי, דבר שנמצא בתחום שיקולה של הפרקליטות: "זה תלוי בהם. אפילו בהודעות של המשטרה, גם במסמכים הפורמליים, לא כתוב אם המלצנו או לא, מכיוון שלא תפקידנו לקבוע מה האינטרס הציבורי בתיק".
"אי אפשר לסיים חקירה מבלי לסכם אותה, כי המשמעות של זה היא שהפרקליטות תנהל את החקירה. חושבים שפרקליטות יכולה לנהל אותה?", שאל אלשיך. "אי אפשר לתת משהו שאיננו מוצהר – זה תו תקן לכך שהסתיימה החקירה. השאלה בנוגע לראיות נשאלת עשרות פעמים, השאלה האם צריך לבצע עוד פעולה היא נגזרת של כך".
כאשר נשאל מפורשות על הצעת החוק של ח"כ דודי אמסלם, השיב: "אני לא רוצה לתת פרשנויות, אנחנו נתייחס כשנראה תזכיר חוק. רוצים שבתור משטרה יאפשרו לנו לבצע את העבודה המקצועית שלנו".
אחרי שהקואליציה הייתה משותקת במשך שבועיים בשל העימות סביב החוק הצרפתי, מסתמנת פשרה לפיה ההצבעה על החוק שיאסור על חקירת ראש ממשלה מכהן תידחה בחודש, ולוועדת השרים יובא להצבעה החוק שאוסר על המשטרה להמליץ על העמדה לדין.
על פי ההסכמות בין חברי הקואליציה, כל סיעה תוכל להצביע כרצונה על חוק המלצות המשטרה אך הקואליציה תהיה מחויבת להחלטה שתתקבל.