חוק הלאום שאושר אתמול בממשלה כבר מכניס את המערכת הפוליטית לסחרחרה ומאיים להוביל לפירוק הקואליציה. אל השרים לפיד ולבני שמובילים את החזית נגד החוק שנועד לעגן את זכויות הלאום של העם היהודי בלבד, מצטרפים היום גם כמה מ"נסיכי הליכוד" בעבר, השרים לשעבר דן מרידור ובני בגין שמותחים ביקורת חריפה על התמורות שחלו במפלגה מאז גורשו ממנה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בישיבת הממשלה הסוערת שתקיימה אתמול, תקף שר האוצר לפיד את ראש הממשלה נתניהו ואמר לו כי מקימי המפלגה, זאב ז'בוטינסקי ומנחם בגין לא היו מתקבלים לליכוד של היום. בשיחה עם חדשות 2 Online מאשר מרידור את הדברים: "הליכוד של היום הוא באמת ליכוד אחר, בנו של בגין אכן לא התקבל - גירשו אותו. ז'בוטינסקי אמר באופן מפורש שבחוקה צריך כמה שפחות להזכיר את האופי הלאומי של המדינה".
"הוויכוח בחוק הזה אינו על היותנו מדינה יהודית, זה ברור. הוויכוח הוא על כך שלא מוכנים לכתוב את המילה שוויון. להגיד מדינה יהודית ולא להגיד שיש שוויון לאזרחים הלא יהודים זה דבר נורא", מדגיש השר לשעבר מרידור. "למדינה יהודית יש רוב יהודי וגם מיעוט ערבי, צריך להכיר גם בזכויות שלו".
"הליכוד של היום איננו הליכוד של פעם, הליכוד עשה תפנית גדולה. בבחירות האחרונות ראו את זה בפריימריז", אומר מרידור בצער לאחר שנדחק מרשימת המפלגה בבחירות הפנימיות. "זה כאב לב אישי מה שקרה לתנועה שהייתה לאומית ליברלית, לא לאומנית. זה היה האיזון המיוחד של הליכוד, היום הכל הוא לאום, אני מכיר תנועות כאלה וזה דבר מסוכן".
מרידור התייחס לאיום שהשמיעו לבני ולפיד לפרק את הקואליציה בעקבות החוק מעורר המחלוקת. "אני לא רואה איך התנועות הללו יכולת לתמוך בחוק הזה. מי שרוצה לשמור על המדינה כפי שהייתה לא צריך להתיר את הנושא", מדגיש מרידור. "הליכוד גירש אותנו, את מה שכונה האגף הליברלי. התוצאה הייתה שהליכוד וישראל ביתנו ירדו ב-11 מנדטים, העם הביע את דעתו בהצבעה. אתה שומע היום קולות שלא היו מעלים בדעתם לדבר כך בפני מנחם בגין או יצחק שמיר".
"מנחם בגין לא היה מתקבל לליכוד? צריך לשאול אותו"
השר לשעבר בני בגין, שכבר קרוב לשנתיים לא התראיין, התייחס לשינויים הדרמטיים בליכוד כשאמר: "אני לא יודע אם לא היו מקבלים את מנחם בגין לליכוד, בשביל זה צריך לפנות לשר האוצר או למנחם בגין", הוא אומר בציניות.
לדברי בגין, הטענות לפיהן הוא תומך בחוק במתכונתו הנוכחית, אינן נכונות. "העמדות שלי בנושא ברורות בהצעת החוק שעסקתי בה וניסחתי אותה", מדגיש השר לשעבר.
בגין מתייחס בכך להצעת חוק יסוד מדינת ישראל שהוביל לפני מספר שנים. על פי ההצעה "מדינת ישראל תהא מושתתת על יסודות החירות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל; תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין; תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות; תשמור על המקומות הקדושים של כל הדתות; ותהיה נאמנה לעקרונותיה של מגילת האומות המאוחדות".