בעקבות הודעת בית המשפט העליון על ביטול חוק הגיוס, הודיעו ראשי המפלגות החרדיות על כינוס חירום. ישיבת סיעה משותפת לשתי המפלגות, יהדות התורה וש"ס, צפויה להתקיים ולאחריה ייקיימו ראשי הסיעות דרעי, ליצמן וגפני, דיון פנימי. "נפעל בכל כוחנו לתיקון החוק באופן שיאפשר את המשך ההסדר הקיים", אמר אתמול (שלישי) שר הפנים אריה דרעי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"פסיקת בג"ץ מוכיחה שוב את הנתק החמור השורר בין בית המשפט העליון לבין העם היהודי, היודע כי במשך כל הדורות מה שהחזיק אותנו מול הרדיפות והגזרות היה לימוד התורה", אמר דרעי. "בני הישיבות ימשיכו גם אחרי פסיקת בג"ץ לשקוד על תלמודם ולהגן בזכויותיהם על תושבי הארץ".
גם שר הבריאות ליצמן גינה את ההחלטה ואמר כי היא מהווה פגיעה חמורה בשבת קודש ובצביון היהודי של מדינת ישראל. "זוהי המשך התערבות משפטית גסה בערכי הדת וההלכה, שאינה מותירה ברירה אלא לקדם מהלך משפטי לעקיפת בג"ץ, כדי למנוע המשך כרסום מסורת ישראל והדת במדינה", אמר.
"במהלך כל ההיסטוריה של העם היהודי היו רבים מתוך העם ומחוצה לו שניסו למנוע מתלמידי הישיבות להמשיך את תלמודם, חלקם ניסו זאת בכוח, חלקם בדרכים אחרות. לעולם לא הצליחו לפגוע בלימוד התורה, וגם עכשיו לא יצליחו", תקף ח"כ משה גפני מסיעת יהדות התורה. "לומדי התורה ימשיכו בתלמודם עם בג"ץ או בלעדיו. אני דוחה מכל וכל את פסיקת בג"ץ ובמהלך השנה הקרובה נתקן זאת על אפם וחמתם של השופטים שאין להם שום מושג מה המשמעות של לומדי התורה וכל זכות הקיום שלנו כעם תלוי בתלמידי הישיבות".
סגן השר פרוש הוסיף כי האקטיבזם השיפוטי של בג"ץ מרוקן כליל את חשיבות החקיקה בכנסת שהופכת לאות מתה. "הפסיקה היום הינה המשך לתקיעת היתדות בארון המתים", אמר פרוש. "בג"ץ להוט למלחמת גוג ומגוג. במשך 70 שנה לא היה מטעם המדינה שוויון כלפי הציבור החרדי מול הציבור הכללי, החרדים יודעים שהם מופלים וזה המחיר של עצמאות".
"הסדר הגיוס החדש פוגע בשוויון"
במקביל התייחס אמש גם ראש הממשלה נתניהו להחלטה ורמז לכך שהיא לא תפגע בהרכב הממשלה. "עוד לא הספקתי ללמוד את פסיקת בג"ץ, אבל למדתי דבר אחד בפוליטיקה - אל תוותר על שנתיים כל כך מהר", אמר נתניהו במהלך ביקורו בארגנטינה. "אני לא מתכוון ללכת לבחירות. אמשיך את הקדנציה עד תום ואוביל את הליכוד לנצחון בבחירות 2019".
אתמול החליט בית המשפט העליון לקבל את העתירה נגד חוק הגיוס ולהורות על ביטולו בתוך כשנה. מדובר בתיקון לחוק שחוקקו המפלגות החרדיות בשנת 2015, תיקון שעל פי קביעת בג"ץ "בלתי מידתי ובלתי חוקתי". "כשבוחנים את הוראות ההסדר נדבך על גבי נדבך מתברר כי קיים כשל עמוק ביכולתו לממש את המטרה של צמצום משמעותי של אי השוויון בחלוקה בנטל השירות הצבאי", נכתב בהחלטת השופטים.
"בפסק הדין שניתן היום, קבעו כל השופטים כי הסדר הגיוס החדש פוגע בשוויון", נכתב בהחלטת בית המשפט. "שמונה מבין תשעת השופטים בהרכב קבעו כי הסדר הגיוס החדש נכשל כבר
במבחן המידתיות הראשון, מבחן הקשר הרציונאלי, שעניינו ההתאמה בין ההסדרים בחוק לבין תכליתו".