השרה רגב יוצאת מטקס פרס אופיר, בשנה שעברה
רגב יוצאת מהטקס, בשנה שעברה | צילום:

סערת פרס אופיר - ומימון הקולנוע - נמשכת: הערב (שבת) שודר ב"פגוש את העיתונות" ריאיון תוקפני של מירי רגב, שאיימה בסנקציות כלפי תעשיית הקולנוע והזהירה כי "מה שהיה לא יהיה" בכל הנוגע למימון סרטים. יו"ר האקדמיה לקולנוע וטלוויזיה מוש דנון השיב לריאיון וטען: "התגובה של רגב והאופן שבו היא מתייחסת ליצירה המקומית היא פוגענית וחסרת אחריות, זאת מבלי להישען על עובדות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

דנון התייצב לצד הסרט "פוקסטרוט", שזכה בפרס נחשב בפסטיבל ונציה ומועמד לפרס הסרט הטוב ביותר: "לומר שהסרטים מגייסים את העולם נגדנו זו הסתה שאסור שתיאמר. האקדמיה הזמינה את השרה לדון יחדיו בהצלחת הטקס".

רגב כינתה את ההחלטה שלא להזמין אותה "פחדנית ולא דמוקרטית". בריאיון שהוקלט לפני כניסת השבת אמרה רגב: "זה גוף שמייצג פלורליזם, חופש ביטוי וקבלת דעה אחרת, אז מה הבעיה שלכם שתגיע שרה שתשמיע דעה שונה מהדעה שלכם? ממה אתם פוחדים?". רגב המשיכה לגנות את הסרט "פוקסטרוט" למרות שלא צפתה בו והצהירה: "אני מצפה מהאקדמיה, כפי שאני מצפה מכל גורם אחר, שלא ינסו לסתום לי את הפה. הסכם הקולנוע אמור להיפתח בשנה הבאה, מה שהיה הוא לא מה שיהיה".

רגב הגיבה לביקורת על המתקפה שלה נגד הסרט בו לא צפתה: "את לא מצפה שאני אצפה בכל הסרטים ואקרא את כל התסריטים, בשביל זה יש את אנשי המקצוע. גם כצנזורית ראשית לא ישבתי ופסלתי בעצמי כל דבר ודבר, יש אנשי מקצוע שעושים את זה. יש לנו אגף שעוסק בנושא הקולנוע, אתי כהן צפתה בסרט. כשהיא באה ואמרה לי שהסצינה האחרונה מדברת על חיילים שהורגים, קוברים ומטייחים את המוות. בכל משפחה יש חייל - את מכירה באמת חיילים שיכולים לטייח הרג של פלסטינים?".

 

"יש לנו טעויות בצבא שצריך לתקן אותם אבל לבוא ולהוציא את דיבתם של חיילי צה"ל רעה ולהפוך את חילי צה"ל לחיילים לא מוסריים - לא בבית ספרנו", הדגישה רגב. "הסרט זכה בפרס באירופה באותם מקומות שכנראה רוצים להראות את ישראל כמדינה כובשת. הסרט בסופו של דבר מסתיים בסצינה שבה חיילי צה"ל הורגים קוברים ומטייחים - זו המציאות שאת יוצאת ממנה במהלך הסרט. אני בטוחה שאת לא מאמינה שהורגים ומטייחים. אנחנו משרד התרבות לא כספומט. אני לא אעביר כספים למוסדות ולסרטים שמוציאים את דיבת צה"ל".

 

"ביקורת נוקבת ככל שתהיה זה דבר נהדר אבל חתירה נגד מדינת ישראל את רוצה שאני אעודד? כן, זו חתירה נגד ישראל!", תקפה רגב. "זה סרט שמייצג את מדינת ישראל ומוציא את דיבתה רעה. אני לא אתלוש שום דפים מתסריטים, יש לי כוונה אחת בלבד - לא לממן את אותם סרטים והצגות כמו 'אסירי הכיבוש'. עולם התרבות הוא שגריר ומראה של חברה. אין שום בעיה שהבמאי יציג את מה שיציג אבל לא במימון המדינה. המדינה לא צריכה לממן סרטים והצגות שחותרים תחת מדינת ישראל ופוגעים בצה"ל".

השרה הוסיפה: "אני רוצה שיבקרו ביקורת נוקבת ואני מעודדת את זה. הוספתי כסף לתרבות כדי שיוכלו אותן יוצרות ויוצרים להתעסק עם הדברים שהם אוהבים וליצור תרבות. אבל כשהתרבות חותרת תחת מדינת ישראל אני לא אממן את זה. אני רוצה אומנות מבקרת ובועטת. מגוונת שיהיו ז'אנרים שונים ושישמיעו את יהודה ושומרון ואת הערבים ואת החרדים ואת הפריפריה. תעשי הבחנה בין ביקורת לבין חתירה נגד מדינת ישראל".

נציגי הסרט "פוקסטרוט". ארכיון (צילום: חדשות 2)
רגב נגד פוקסטרור: ,מוציא דיבה" | צילום: חדשות 2

"סגנון ראוי זה לקרוא לשרה בהמה?"

על המהלך להפסקת מימון לתכנים שפוגעים בישראל, לדבריה, אמרה רגב: "היועץ המשפטי אמר שהסמכות לא לממן היא של השר כחלון וזה נכון, כחלון הוא מי שצריך לשלול את התקציבים. אני שמחה שקראנו את אותן כותרות ששר האוצר הצטרף לבקשה שלי לשלול תקציבים מתיאטרון יפו. המדינה ושומרי הסף צריכים לעשות את הכל כדי לאכוף את החוקים ולמנוע מהתרבות לחתור תחת מדינת ישראל. אני כשרת התרבות רואה לעצמי משימה אחת וזה להביא לצדק תרבותי ולחלק את המשאבים אחרת. רוב הכסף הוא בתל אביב ולא מאפשר יצירה של אומנות בפריפריה".

"אין כאן עניין פוליטי, אני לא מחלקת לפי שמאל וימין - קרנות הקולנוע הן אלו שפועלות לפי שמאל וימין", טענה שרת התרבות. "אותן קרנות שלא מאפשרות לאותן תסריטאים חרדים או מיהודה ושומרון או ערבים לבוא לידי ביטוי - הם סותמים להם את הפה. לא יכול להיות מצב שאנחנו במשרד התרבות חילקנו את רוב הכסף לתל אביב".

עוד תקפה רגב את האמנים שמבקרים אותה במילים חריפות ואמרה בציניות: "סגנון ראוי לאומנים זה לקרוא לשרה בהמה, זה להגיד אני לא מופיע באיו"ש כי זה שטח כבוש. סגנון ראוי לאומנים זה לקרוא בוז. שהם לא יחנכו אותי. אני לא באתי להיות נחמדה, באתי לשנות ולהביא לצדק תרבותי. לכן אני אומרת שאותם אנשים יתייחסו למהות ולא לסגנון כי לא שמעתי אותם מדברים על הסגנון של אילן גילאון וזהבה גלאון, יכול להיות שזה כי הם שייכים לצד מסויים במפה הפוליטית. לכולם יש זכות לתרבות, כולם ראוים לצרוך וליצור תרבות אבל לא ניתן יד לחתירה נגד מדינת ישראל".