נבחרי ציבור רבים החלו להשקיע יותר ויותר בשנים האחרונות בתפעול עמודים ברשתות החברתיות והעבירו לרשת חלק נכבד מפעילותם. חברת "באזילה" ערכה מחקר שבוחן את יחס הגולשים כלפי נבחרי הציבור בפייסבוק ובטוויטר. הערב ב"טכנו" במהדורה המרכזית נביא את הדירוג המלא: מיהם הפוליטיקאים המובילים בפייסבוק, כמה כסף הם משקיעים בקידום הפוסטים שלהם והאם זה בכלל משתלם?
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המחקר בחן "שרשורים", פוסט שפרסם חבר כנסת ואת כל התגובות שאותו פוסט קיבל. לאחר מכן מיינו את התגובות לחיוביות ולשליליות. חברי הכנסת שנבדקו הם המובילים ברשתות החברתיות: בנימין נתניהו עם 2,137,370 עוקבים בפייסבוק ו-1,005,000 עוקבים בטוויטר. נפתלי בנט עם 425,087 עוקבים בפייסבוק ו-139,000 בטוויטר. יאיר לפיד עם 410,266 עוקבים בפייסבוק ו-69,003 בטוויטר. מירי רגב עם 304,804 עוקבים בפייסבוק ו-50,002 בטוויטר. אחמד טיבי עם 271,504 עוקבים בפייסבוק. ולבסוף אביגדור ליברמן עם 211,509 עוקבים בפייסבוק ו-387,000 בטוויטר.
ראש הממשלה מוביל בכל הפרמטרים מבחינת מספר פוסטים, ציוצים ועוקבים. השיח החיובי כלפיו הוא שיח תומך ומהלל: "ביבי המלך". אוהדיו מעודדים אותו ובמיוחד מבקשים לחזק את ידיו מול "התקשורת השמאלנית".
בשיח השלילי עולים בעיקר נושאים הקשורים לכלכלה ורווחה. עולות טענות כי נתניהו מזניח את הזקנים והנכים: "אם המשק צומח, תדאגו שמי שנתן כל כך הרבה למדינה יוכל לחיות את שנותיו האחרונות בכבוד!". המונחים העיקריים שחוזרים על עצמם אצל נתניהו: "אזרחי ישראל", "הנשיא טראמפ", "שרה נתניהו" ו-"העם היהודי".
מי שזכה ליחס הכי שנוי במחלוקת הוא ליברמן, שהתגובות אליו מתחלקות ל-51% חיביות ו-49% שליליות. כל יתר הנבדקים זכו ל-75 עד 81 אחוזים של יחס חיובי. עם זאת חשוב לזכור כי רוב העוקבים והמגיבים בעמוד של חבר הכנסת נמנים עם תומכיו. יו"ר יש עתיד יאיר לפיד זכה ליחס החיובי ביותר: 81%.
"רצינו רוטווילר קיבלנו צ'יוואוואה"
השיח לגבי ליברמן הוא שיח חצוי, גם כשהוא מתנהל בעמוד שלו. התומכים, שציפו לשר ביטחון לוחמני ותוקפני (ההצהרות על חיסול הנייה) מביעים את אכזבתם: "רצינו רוטווילר קיבלנו צ'יוואוואה", כתב אחד הגולשים. נושא נוסף שעולה בשיח הוא הקריאה לליברמן לפעול בנושא אלאור אזריה: "לך תשב קצת עם החייל שהרג מחבל ויושב לבדו. תתבייש".
השיח החיובי לגבי שר הביטחון כולל התבטאויות כמו "מזל שיש לנו כזה שר ביטחון ששומר עלינו", והנושאים שחוזרים על עצמם בעמודים שלו הם: "אברה מנגיסטו", "אלאור אזריה" ו"עונש מוות למחבלים".
מלבד ראש המשלה נתניהו, נפתלי בנט הוא הפעיל ביותר בפייסבוק מבין אלו שנבדקו, וגם פעיל מאוד בטוויטר. תומכיו טוענים כי הוא זה שיחליף את נתניהו כראש הממשלה הבא. התחושה היא שהוא אכן מקיים את הבטחותיו ובניגוד לליכוד או לגופי הימין האחרים - הוא הימין ה"אמיתי".
"אין עליך נפתלי! כל פעם אתה מוכיח לי שעשיתי בשכל שבחרתי הבי היהודי ולא הליכוד!" כתב לו אחד הגולשים. מאפיין נוסף הוא דמותו של בנט כ"אח", גולשים רבים פונים אליו בשמות חיבה כמו "אחי" ו"נפתול".
"שבת שלום נפתול!"
מנגד, השיח השלילי רואה בו מתחנף לשמאל וטוען כי אין מעשים בשטח, אלא רק הצהרות. שיח זה רואה בבנט חלק מהליכוד, ומאכזב את הימין כמו הליכוד: "אלופים בדיבורים, אתה והליכוד". המילים הכי פופולריות בעמודים שלו הן: "שבת שלום", "פייק ניוז" (בנט מתלונן על ערוץ 10), "חג שמח", "מערכת החינוך" ו-"עם ישראל חי".
בניגוד לבחירות הקודמות, בזמן הנוכחי יאיר לפיד אינו המוביל מבחינת פעילות דיגיטלית. נפתלי בנט ונתניהו גוברים עליו מבחינה זו. אך עוקביו של לפיד עדיין מגלים כלפיו בעיקר יחס חיובי וקוראים לו להיות ראש ממשלה.
ואכן, המונח הבולט ביותר ביחס ליאיר לפיד בשיח בעמוד שלו הוא "ראש הממשלה". באופן מעניין הביקורות נגדו חצויות: חלק טוענים כי הוא מרצה את הדתיים, אחרים מאשימים אותו בשמאלנות.
מירי רגב מקבלת בעיקר תגובות חיוביות על היותה מחוברת לקהל בוחריה: "ראיתי אותך בדיקלה במוצ"ש.. אין עליך, מחוברת לעם.. אוהבים אותך!", כתבה לה אחת הגולשות. מנגד, השיח השלילי טוען כי היא אינה מתאימה להיות שרת התרבות. הטענה נגדה היא שבעצם רק אהדת הקהל (בדגש על הפייסבוק) מעניינת אותה ולא תפקוד המשרד.