יעלון עולה שוב למתקפה נגד הממשלה - ומאשים את ההנהגה בסכסכנות וחוסר דוגמא אישית: שר הביטחון לשעבר נשא היום (רביעי) דברים בפורום אוניברסיטת בר-אילן, חשף את עמדותיו במספר נושאים והמשיך לבקר את הממשלה אותה עזב רק לפני כחודשיים. יעלון גם התייחס לפרשת החייל היורה אלאור אזריה, שהאשים אותו השבוע בחוסר גיבוי, וטען כי "בעידן שלנו מערבים את הצבא והפוליטיקה בדרכים לא ראויות.".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני לא מוותר על ריבונות ישראלית מלאה בבקעה, בהתיישבות היהודית ביהודה ושומרון, בירושלים. דווקא אצלנו בימין יש מנהיגים שמסתפקים בנוכחות צבאית בלבד? לאיפה הגענו?", שאל במפגש עם ידידי אוניברסיטת בר-אילן.
"יש תחושת בושה וכלימה נוכח שאלות של מה קורה לנו שם למעלה, כשברקע הדבר הבסיסי במנהיגות הוא הדוגמא האישית", אמר יעלון. "כשהצעירים שומעים על חקירות שנפתחות ונסגרות שלא מחוסר אשמה, על מנהיגים שנכנסו לכלא - זו לא דוגמא אישית ולא מנהיגות. אם אין אמון בהנהגה אין מנהיגות". יעלון הוסיף כי השחיתות מדירה שינה מעיניו: "אומרים שאנשים ישרים לא יכולים להצליח בפוליטיקה, וזה יוצר מעגל שאנשים טובים לא רוצים להיכנס לזה. איזו רמת התבטאויות נמוכה".
"יש אנשים מצוינים שבאים מתוך תחושת שליחות, אבל המספרים של אלו שהם תפוחים רקובים, מבאישים את הריח עד כדי כך", הוסיף. "כשמנהיגות עוסקת בפוליטיקה קטנה, בסכסכנות ופלגנות במקום לאחד - פעם נגד ערבים, נגד מתנחלים, שמאלנים חרדים, להט"בים ועכשיו אשכנזים ומזרחיים. מאיפה הביאו לנו את זה? כל הזמן לחפש את הסכסכנות?".
"לא מקבלים החלטות כדי שששר לא יצליח"
עוד התייחס שר הביטחון לשעבר למתקפה על מערכת המשפט, למתקפה על בכירי הצבא וגם לעתיד השידור הציבורי: "גם גורמים שאמורים להוות איזונים ובלמים מותקפים כאליטות שאינן מאפשרות למשול. אנשי מערכת הביטחון וצה"ל מותקפים כשמאלנים בגלל שהם שומרים על שלטון החוק - המטרה היא להחליש את האיזונים והבלמים". יעלון הדגיש כי "מנהיגות שבטוחה בעצמה לא חוששת מביקורת, צריך להתמודד. מנהיגות שבטוחה בעצמה לא חוששת מהשמעת דעות אחרות, לא חוששת מהצלחת שרים ותפקידים שמא יתפסו גובה, מנהיגות לא חוששת מטוקבקים".
בהמשך דבריו הסביר יעלון את עמדותיו בנושאים שונים - ככל הנראה כחלק מהיערכותו להתמודדות בבחירות הבאות. "באופן אישי הלכתי נגד הזרם. תמכתי באוסלו וכשלמדתי את ההסכם אמרתי לממשלה 'תתפכחו': עשיתי זאת גם מול שרון בתוכנית ההתנתקות, וכשר שחיתי נגד הזרם בנושא שלטון החוק. מנהיגות היא היכולת לקבל החלטות ולא הישרדות פוליטית. אם יש לך חזון ואתה מאמין בו, אז לא רוח מטוקבקים מתלהמים, תקשורת או ציבור כזה או אחר, לא צריכה להזיז אותך מהדרך. הישרדות פוליטית לא מאפשרת להציב חזון חברתי, כלכלי, חינוכי, מדיני כדי להשאיר לילדים ולנכדים שלנו מדינה טובה יותר".
"האם לא מקבלים החלטות כדי לא לאפשר הצלחה לשר כזה או אחר, כדי שלא ימריא פוליטית? העניינים מתנהלים ולא מנוהלים. מנהיגות היא לקיחת אחריות והאומץ להחליט ללא תמרוני הישרדות פוליטית", הוסיף. יעלון שב וחזר על עמדותיו הפסימיות כלפי פתרון שתי המדינות במצב הנוכחי: "מנהיגי אש"ף מאז אוסלו התחמקו מכל ניסיון להגיע להסדר קבע. היו מוכנים לקבל שטח מבלי לתת דבר. בואו נניח את הוויכוח הפנימי בצד. לא נתעלם מהסכסוך, אבל לא נשלה את עצמנו שעוד הסכם או נסיגה יביאו לשיפור מצבנו הביטחוני והמדיני".
"אזריה הוא לא חייל גיבור"
"כן, אני נץ ביטחוני. אני מפוכח, מסתכל על הדברים כפי שהם ומנתח אותם. אני לא אומר שלא נעשה דבר, אבל שנסתכל מפוכחים", הוסיף. "איני מוותר על חופש פעולה ביו"ש. פיקוח מלא על כל סחורה של מה שנכנס בתחומי ארץ ישראל. לא מוותר על ריבונות ישראלית מלאה בבקעה, בהתיישבות היהודית ביהודה ושומרון, בירושלים".
בהמשך התייחס יעלון לנושא השבויים והנעדרים: "אין פודים שבוי יותר מכפי דמיו. לכן הצבעתי נגד בעסקת שליט. מרגע שאנחנו מוכנים לשלם מחירים מופקעים כנגד שבויים או גופות, אנחנו מזמינים את האירוע הבא. יש לנו מחויבות מוסרית למי שאנו שולחים לקרב, וצריכים לעשות ככל הניתן לפתור את הבעיה הזו. אבל כשאומרים בכל מחיר, אז הצד השני מעלה את המחיר. צריך לנהל מדיניות אחראית. צריך שנאמץ מדיניות ברורה כדי שהסחטנות הזו תיפסק. וצריך לעשות ככל האפשר להחזיר את הדר גולדין ואורון שאול".
על פרשת החייל היורה אלאור אזריה אמר: "צריך לעשות אבחנה בין תחקיר מבצעי להליך פלילי. תמיד העדפתי למצות את הבדיקה במישור הפיקודי-מבצעי, עד כדי הדחות, אלא אם כן מתגלה שהמעשה הוא פלילי. המקרה הזה הוא המקרה, וכשהתייחסתי אליו, זה היה אחרי תחקיר מבצעי שהושלם. תחקיר שאמר שהאירוע לא נורמטיבי, שהוא לא חייל גיבור כמו שמנסים להציג. משם זה עבר להליך הפלילי. לא דיברתי עד היום עם הפצ"ר בנושא, ולא עליתי לבית המשפט בראש כנופיות כדי להפעיל לחצים".
"כשמצאתי עצמי בכנסת מול התקפה פרועה נגד הרמטכ"ל, עליתי ואמרתי מה שאמרתי. כי לא אפקיר את הרמטכ"ל. מי שנותן גיבוי למעשה כזה לא נותן גיבוי למפקדים, מהמ"מ ועד לרמטכ"ל. היה קמפיין שלם שמומן כדי לערער את הערכים שלנו, החוק שלנו. ההחלטות החשובות היו של מפקדים בעניין הזה, שלא התבלבלו ולא נכנעו לטוקבקטים או לניסיונות פוליטיים ואחרים", סיכם, "מי שמאשים אותי שייטול קורה מבין עיניו".