מה עומד מאחורי ההודעה של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן על דחיית סגירת רשות השידור עד לתחילת 2018? במערכת הפוליטית ובכלי התקשורת הופתעו מההודעה ורבים רואים בכך דיל בין ראש הממשלה נתניהו לניסנקורן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בכירים באופוזיציה האשימו ש"נתניהו ראה שלתאגיד מצטרפים עיתונאים עצמאיים והוא חשש מתאגיד עצמאי וביקורתי ולכן מיהר לסרס אותו". עוד אומרים באופוזיציה כי "לכולם ברור כי המשמעות המידית של הודעת ההסתדרות היא שהתאגיד יתקשה לגייס עיתונאים חדשים, שלא יסכימו לחתום במקום עבודה חדש שמעליו יש עננה של חוסר ודאות".
מקורבים לנתניהו וניסנקורן דוחים הבוקר את הטענות ואומרים כי מדובר היה בשיקולים ענייניים בלבד. לדבריהם, ראשי התאגיד אמרו בחודשים האחרונים כי הם אינם ערוכים לתחילת שידורים באוקטובר הקרוב.
במרס האחרון אמר מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ כי תהליך ההקמה אמור להימשך לפחות שנתיים. "כרגע, לתאגיד השידור הציבורי אין מה לשדר, המדפים ריקים", אמר קובלנץ לפני ארבעה חודשים בכנס הרדיו "קולטים את העתיד". "יצירה של תוכן טלוויזיוני, בעיקר סוגה עלית, היא הליך שלוקח בין שנה לשלוש שנים וכרגע אין כלום, אנחנו בדיונים עם האוצר על קבלת תקציב לשם כך".
עם זאת, אמש אמר יו"ר התאגיד כי הופתע מהידיעה על דחיית הפעלתו. "אני מצר על המהלך, עליו שמעתי הערב מהתקשורת מבלי שהנושא הובא לידיעתי ולידיעת מועצת התאגיד", ציין יו"ר מועצת התאגיד גיל עומר. "התאגיד ועובדיו נערכים במשך חודשים בעבודה מאומצת ואינטנסיבית על מנת לעמוד ביעד של קיום שידור ציבורי רציף, עצמאי ואיכותי ב-30 בספטמבר כפי שקבע המחוקק. המועצה תתכנס לדון בנושא".
מי שעוד שמע מכלי התקשורת על הידיעה הוא שר האוצר משה כחלון, שלא ידע על ההתנהלות. הבוקר אמר בריאיון לרשת ב' כי לדעתו קיום שתי מערכות שידור במקביל הוא בזבוז כספים. לדבריו, "יש הסכם לגבי תחילת מועד שידורי התאגיד וצריך לעמוד בהסכם הזה".
מלבד השר כחלון, גם השר גלעד ארדן הביע אמש התנגדות נחרצת לדחיית המהלך. "משמעות ההודעה תהיה לצערי הרב שלא יוקם בישראל שידור ציבורי חדש", כתב ארדן בציוץ שפרסם בעמוד הטוויטר שלו. "אף עיתונאי מחוץ לגוף הקיים לא יוכל לתת אמון בתאריך החדש ולהצטרף. אני קורא לראש הממשלה וליו"ר ההסתדרות לשקול מחדש את הדחייה". לצדו התייצב גם ראש סיעת "כולנו" ח"כ רועי פוקלמן שהצהיר כי יילחם על מנת להתחיל את השידורים באוקטובר.
שינוי תאריך העלייה לאוויר של התאגיד מחייב חקיקה בכנסת ועכשיו השאלה היא האם נתניהו יצליח לגייס את הרוב הדרוש, לאור ההתנגדות מצד חבריו לקואליציה ולשולחן הממשלה.
לחברי הקואליציה הצטרף ח"כ עפר שלח (יש עתיד), שקרא לחברי הכנסת לבלום את יוזמת החקיקה של נתניהו. "על היו"ר והמנכ"ל של התאגיד, גיל עומר ואלדד קובלנץ, להודיע מיידית שהם מתכוונים להתחיל בשידורים ב-1 באוקטובר, כפי שתוכנן", הציע שלח. "ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ידידי איתן כבל, חייבת לבלום את יוזמת החקיקה הנדרשת כדי לדחות את העלייה לאוויר. אם יש לשר האוצר כחלון שמץ של אחריות, הוא חייב להודיע שלא ייתן יד למהלך".
"במחטף חסר בושה ובסיועו של יו"ר ההסתדרות, השיל בנימין נתניהו את המסכה האחרונה וחשף מה שכל מי שעוסק בנושא יודע: הוא נחוש לחסל את השידור הציבורי בישראל, ולהשאיר את התקשורת נכה, כנועה וחשופה ללחצים שלו ושל בעלי ההון הקרובים אליו", הבהיר שלח.
שרת המשפטים לשעבר, ח"כ ציפי לבני, ציינה כי בתפקידה הקודם היא קבעה סעיפים שמפרידים את התאגיד מהפוליטיקה ותקפה את החלטתו של נתניהו. "עכשיו מתברר עד כמה הפוליטיקה קוברת את התאגיד החדש", אמרה לבני הבוקר. "יותר משהתאגיד לא מוכן לשידור - נתניהו לא מוכן לתאגיד שידור עצמאי וציבורי".
"זה לא עניין של כמה עיתונאים - זה עניין של כולנו", אמרה. "השתלטות מוחלטת על התקשורת היא סממן של משטר יחיד טוטליטרי. לא טובת הציבור היא במרכז, אלא טובתו האישית של נתניהו שפועל בתנועת מלקחיים - ביד אחת הוא מונע כל אפשרות להביע עמדה אחרת משלו דרך חוקי ההדחה, וביד השניה דרך ידיים שנשלחות לכיסים עמוקים הוא מקודם על ידי עיתון מטעמו, משתלט על אתרי תקשורת נוספים והחל מאתמול בלילה פוגע ברשות שידור שהתחילה לגלות סימני עצמאות".
ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) דורש ממבקר המדינה לחקור את מחדל הקמת תאגיד השידור. "מדובר בתהליך אנטי דמוקרטי ממדרגה ראשונה", אמר שי. "ראש הממשלה עושה הכל בכדי לרמוס את השידור הציבורי בישראל, הן בהרס רשות השידור ועתה גם בתאגיד החדש".
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, אמרה כי "ככה נראה זלזול בחקיקה ויותר מכל זלזול בצורך לקיים גוף חדש ונקי עם עיתונאים מצוינים שרק בשבועות האחרונים התבשרנו על שמותיהם של רבים וטובים שהצטרפו לשורות התאגיד".
בהכנת הידיעה השתתף ירון אברהם.