שופט בג"ץ חנן מלצר טען היום (שלישי) כי ראש הממשלה בנימין נתניהו אינו יכול לכהן גם כשר ועליו למנות שרים במשרה מלאה. שעות ספורות אחרי כן הגיעה התגובה הנזעמת מכיוון הליכוד. שר התיירות יריב לוין: "בית המשפט העליון אינו מחוקק וכל שינוי במצב החוקי הקיים יכול שייעשה על ידי הכנסת בלבד, ואם לא כן, תהיה בכך חציית קו אדום נוסף במישור היחסים שבין הרשות המחוקקת לרשות המבצעת".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ההערות שנשמעו היום במהלך הדיון בבג"ץ אינן מתיישבות עם הנוהג המקובל בממשלות ישראל לדורותיהן", אמר לוין, "עוד מימיו של דוד בן גוריון, לרבות יצחק רבין, שמעון פרס, אהוד ברק ועוד, שלפיו ראשי ממשלה אחזו בתפקידי שר במקביל לתפקידם כראש ממשלה. אין שום סיבה שלגבי ראש הממשלה נתניהו ייקבע דין חדש ושונה".
כיום נתניהו מכהן כשר החוץ, שר הבריאות (כשיעקב ליצמן מכהן כסגן שר), שר התקשורת והשר לשיתוף פעולה אזורי (שבו מכהן איוב קרא כסגן שר). מפלגת יש עתיד עתרה נגד אי-מינויו של ליצמן לשר במשרה מלאה, דבר שלטענתם פוגע בתפקוד המשרד.
"בחוק יסוד: הממשלה הקודם היה סעיף שאמר שראש הממשלה יכול להיות גם ממונה על משרד וגם להיות שר, בחוק יסוד הממשלה הזה הורידו את הסעיף הזה - קרי הוא לא יכול להיות בכלל בצד תפקידו כראש ממשלה לשמש כשר", אמר השופט חנן מלצר. "כל המתווה פסול".
מלצר גם מחה על כך שהכנסת לא הסדירה את הנושא בחוק וציין כי ראש הממשלה יכול לכהן כשר רק במספר מקרי קיצון. כך לדוגמה ציין מקרה של פטירת שר, התפטרות או נבצרות - וגם אז באופן זמני בלבד.
"בחוק יסוד: הממשלה הקיים יכולתם לשנות את זה", נזף מלצר בפוליטיקאים. "עשיתם שינויים, הממשלה הכנסת, ערב כינון הממשלה הזו והשינוי הזה לא נעשה. לכן ראש הממשלה לא יכול להיות גם שר".
השופט אליקים רובינשטיין, בעברו היועץ המשפטי לממשלה, הוסיף כי לא מדובר רק בסוגייה חוקית אלא גם בדיון עקרוני סביב סוגיית האחריות. "הבריאות זה לא זוטא במדינת ישראל והיא נוגעת לכל אחד מאיתנו באולם הזה", אמר. "אתה שואל מי אחראי לבריאות - מי באמת אחראי לבריאות? ראש הממשלה יש לו אירן וביטחון וחוץ ותקשורת ועוד כמה. צריך בעל בית, מי בעל הבית?"