בית המשפט העליון על הכוונת: יממה לאחר שבג"ץ קבע כי יש לקצר את תקופת השהייה המרבית של מסתננים במתקן חולות, נמשך גל הביקורת בממשלה על התערבות בית המשפט בחקיקה. בפוסט נוקב שהעלתה לעמוד הפייסבוק שלה הביעה הבוקר (רביעי) שרת התרבות והספורט מירי רגב התנגדות חריפה להתנהלותם של לפחות חלק משופטי העליון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"זה לא שאני חושבת שנכון היה שבג"ץ התערב, אך חשוב לזכור כי המשימה העיקרית שלנו היא לטפל בבעיית המסתננים", אמרה רגב. "בבית המשפט נטפל באמצעות בחירת שופטים ויועץ משפטי שלא מחזיקים בעמדה של אקטיביזם משפטי".
ביקורת ברוח דומה השמיעו אתמול גם שרת המשפטים איילת שקד והשר לביטחון הפנים גלעד ארדן. "צר לי צער עמוק על החלטת בג"ץ שפוגעת פגיעה קשה בניסיון המדינה למנוע השתקעות של מסתננים בלתי חוקיים בערי ישראל", אמר ארדן לאחר הפסיקה. "קביעתו מבטאת את הרחמים הנדרשים כלפי המסתננים, אך מתעלמת מהרחמים הראויים כלפי מצוקת תושבי השכונות".
ארדן הוסיף: "לא זו בלבד שבג"ץ קיצר את תקופת השהייה בחולות, אלא שבימים אלה ממש הוא גם מעכב את יישום הסדר העזיבה למדינות שלישיות. בג"ץ שם עצמו כ'מחוקק על' הקובע הסדרים פרטניים במקום בית המחוקקים, ובמצב כזה לא נותרה שום ברירה לכנסת אלא לחוקק את פסקת ההתגברות שתאפשר לכנסת לשמור על מעמדה כגוף המחוקק".
"לא היינו צריכים להגיע לדיון שלישי"
השרה שקד, שזמן קצר לפני ההכרעה עוררה מחלוקת כשהזהירה מפני ההשלכות של פסילת התיקון לחוק, מתחה גם היא ביקורת על ההתערבות של בית המשפט. "לא היינו צריכים להגיע לדיון שלישי וידיה של הרשות המחוקקת לא היו צריכות להיקשר באופן שבו נקשרו", אמרה. הבוקר הוסיפה שקד בריאיון ל"נכון להבוקר" עם ניב רסקין בגל"צ: "בית המשפט היה אקטיביסט יתר על המידה בנושא הזה, הוא לא היה צריך להתערב".
יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט כי הפסיקה של בג"ץ "קושרת את ידינו במערכה החיוניות על צביונה וזהותה של המדינה". למרות הגיבוי לשרת המשפטים, בנט הוסיף כי "עלינו לכבד את פסק הדין שלו. מאידך, יבינו שופטי העליון שבהתערבות-היתר שלהם הם מכרסמים באמון הציבור בהם, ואם עודף ההתערבות יימשך, נפעל לבלימת אקטיביזם זה. ממשלה צריכה למשול ושופטים צריכים לשפוט".
לעומת זאת, שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני הביעה "התנגדות עמוקה להתרת הרסן למתקפה פופוליסטית על בג"ץ". לבני מתחה ביקורת על מחליפתה שקד וציינה כי "על שר משפטים להגן על בג״ץ ותפקידו הקריטי בדמוקרטיה הישראלית וגם בעת מחלוקת עמו, להפנים ולסמוך שבית המשפט יידע לקבל את החלטותיו בענייניות, ללא משוא פנים וללא פחד". לבני קראה להתנגד לכוונת הממשלה להחליש את בג"ץ.
פסיקת בג"ץ מאתמול הראתה כי המחלוקת בנוגע למידת המעורבות הרצויה של בית המשפט העליון בחקיקה אינה שמורה רק למערכת הפוליטית. שופט העליון ניל הנדל סבר בדעת מיעוט כי יש לדחות את העתירה נגד התיקון לחוק למניעת הסתננות במלואה. בין נימוקיו ציין הנדל: "חלוקת התפקידים בין בית המשפט לבין הכנסת והריסון המתבקש בבוא המשפט להתערב בפעם השלישית במלאכת המחוקק מטים את הכף לדחיית העתירה".
אתמול הפגינו כמה עשרות תושבים בדרום תל אביב במחאה על החלטת בג"ץ. "אחרי שיקוצר זמן השהייה שלהם בחולות, המקום היחיד שהם יכולים להגיע אליו זה שכונות דרום תל אביב", אמרה טליה מזרחי, תושבת שכונת יד אליהו שהשתתפה בהפגנה. "זה מקומם אותנו, אנחנו לא מחסן של מסתננים, אנחנו לא מוכנים להיות המחסן של מדינת ישראל".