גדעון סער, שר בכיר בממשלה, טוען כי רוב חבריו לא עשו דבר במשרדים שלהם במשך שנה וחצי, מאז כינון הממשלה. בכנס של המרכז להעצמת האזרח, שעסק ביכולת המשילות של הממשלה, הוסיף סער כי הציבור לא מתגמל שרים על רפורמות גדולות בתחומי אחריותם, מאחר ורוב הדגש של התקשורת והציבור הוא על הנושא הביטחוני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"רוב שרי הממשלה לא עשו דבר במשרד שלהם במשך שנה וחצי. צריך לבדוק כמה עוסקים במשרד וכמה בפוליטיקה", אמר שר הפנים. "באופן כללי מה שלא תעשה בשנתיים הראשונות במשרד כבר לא תעשה בעתיד. הממשלה הקודמת תפקדה ארבע שנים, וראינו רק בשנה הרביעית את תוצאות העבודה של השנה הראשונה".
"אין תגמול לשרים שעושים רפורמות, אין בונוסים, לא בקלפי ולא בתקשורת. קשה מאוד לקבל קשב בנושאים עליהם הופקדת", הוסיף סער. "רפורמה שלא מעוררת התנגדות, כנראה לא הובילה לשינוי משמעותי. כשרוצים לבצע רפורמה צריך לצפות התנגדויות. אם לא מגדירים כל שבוע זמן לנושאים האסטרטגיים, שר יסיים את הקדנציה בלי אף שינוי - וקל להגיע למצב הזה. שר חייב תוכנית עם סדרי עדיפויות וסדרי קדימויות למה מגיעים ומתי".
"במאבק על התקציבים הרוב הולך לביטחון"
בהמשך דבריו פנה סער לחבריו שרי הממשלה ואמר בגוף שני: "אתה חייב כל שבוע לשאול את עצמך מה עשיתי לצורך השינויים האסטרטגיים מעבר לעבודה השוטפת בה אתה יכול לעסוק 24 שעות ביממה. אתה חייב להתמקד בכל שלב בקדנציה במשהו אחר. לא לפגוע ברפורמות שעשו שרים קודמים זה מהתכונות החשובות לשר".
על תקציב הביטחון העומד במרכז הדיונים בשבועות האחרונים אמר: "אנחנו מדינה שבאופן טבעי, על פי מציאות חיינו המשרדים האזרחיים יקבלו פחות מהעוגה מאשר מדינה אחרת. יש מאבק על המשאבים והרוב הולך לתקציב הביטחון. אם אתה יודע להצביע על רפורמות שמשמנות מציאות ואתה יודע לרתום את משרד האוצר אז הסיכוי שלך לבצע רפורמות גדול יותר. המערכת המשפטית היא בהרבה מקרים חסם לביצוע רפורמות".
סער חשף את ההתנהלות הפוליטית שמאחורי תפקיד השר ואמר כי "אם אתה רוצה לבצע רפורמות בדרך כלל תצטרך לתת גיבוי לשר האוצר ולראש הממשלה בהרבה מאוד דברים צריך אנשים טובים כדי לבצע רפורמה בשירות הציבורי. לעשות רפורמה זה דבר קשה והאנשים שאתה עובד איתם חייבים להיות אנשים מצוינים. אנשים מצוינים לא רוצים לבוא היום לשירות הציבור".