שופטים חדשים, מחלוקת ישנה: היום (רביעי) הושבעו שופטים חדשים בבית הנשיא בירושלים. במהלך הטקס נשא דברים הנשיא ראובן (רובי) ריבלין וקרא לשמור על מעמדה העצמאי של הרשות השופטת. גם שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת בית המשפט העליון מרים נאור נשאו דברים והתייחסו למחלוקת סביב עצמאות בתי המשפט. באירוע הרשמי - והמתוח - משתתפים גם חברי הוועדה לבחירת שופטים, נשיאי בתי המשפט ובני משפחות השופטים המתמנים. נשיא בית הדין הארצי לעבודה, השופט יגאל פליטמן, נשא גם כן דברים. אנו העברנו בשידור ישיר את הטקס באתרי חדשות 2 Online.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"כמו הרשויות לצידה, הרשות השופטת היא נאמן של הציבור וממנו היא יונקת את סמכותה", הצהיר ריבלין בנאומו בתגובה ל"שיח הציבורי על בית המשפט העליון, שמתנהל בטונים כאלו ואחרים ביתר שאת. נדמה שבלהט הויכוח נשכח ייעודנו המרכזי – לא את עצמנו אנחנו משרתים, אלא את הציבור – הריבון היחיד – ואנחנו עושים זאת למענו. לא למען מעמדנו אנחנו מחויבים להפרדת רשויות".
ריבלין הדגיש את הכבוד הרב שהוא חולק למערכת המשפט: "היא איננה חפה מטעויות וצריכה להיות נתונה לביקורת, אבל אסור לשכוח את העיקר – רשות שופטת יציבה, אמיצה ובלתי תלויה לצד רשויות מחוקקות ומבצעות חזקות הינה הכרח במשטר דמוקרטי". הנשיא סיפר במהלך נאומו על עתירתו לבג"ץ כאשר היה חבר הכנסת ה-19 נגד מתווה הגז, ובג"ץ אז קבע שהממשלה רשאית לקבל החלטות בנושא ודחה את העתירה.
"הפעם השופט סולברג היה בדעת מיעוט כאשר לבסוף נתקבלה חלק מהעתירה הנוגעת לפסקת היציבות. הדיון הוא בבחינת מקרה בוחן נוסף". ברמיזה לגבי כוונתה של שרת המשפטים איילת שקד למנות שופטים שמרנים לבית המשפט העליון אמר ריבלין: "איננו יכולים ללהק שופטים מתוך מחשבה שמלאכת השיפוט היא תכנית כבקשתך: מלאכת השיפוט היא מיומנות. האם יעלה על הדעת לכבד את ההכרעה רק כשהיא מתאימה לדעתי? עלינו להיזהר בכבוד המוסדות הדמוקרטיים ולבצר את סמכותם".
גם נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור התייחסה לסערה שעוררה פסיקת בג"ץ סביב מתווה הגז: "שופטים לא מדבררים פסקי דין - זו חלק מהמסורת השלטונית שלנו ומההבנה האתית של תפקידנו. לאחר שלא ניתן מענה ישיר לדברי ביקורת, התשובה שלנו היא בפסקי הדין. חשוב לקרוא אותם בשלמותם ולא רק שורות אחרונות שאין בהן כדי להבהיר את הפסיקה". נאור ציינה כי "את המחיר הזה אנחנו משלמים מתוך הבנה שזו מגבלה שמוטלת עלינו מתוקף היותנו שופטים".
נאור: "להישמר מהרוחות הרעות"
נאור נימקה מדוע נפסלה פסקת היציבות, המבטיחה שהמתווה לא ישתנה: "כנסת אחת אינה יכולה לכבול את ידיה של כנסת עתידית, ולכן החוקים ניתנים לביטול. הכנסת מבטאת את הרוב הדמוקרטי, ולעיתים בעניין זה או אחר ייתכן שלא יהיה לממשלה רוב בכנסת. תפקיד בית המשפט הוא לסייע בהפרדה ובאיזון בין הרשויות - ולהבהיר מה אסור לממשלה במסגרת המשילות. כשבית המשפט פוסק הוא אינו מגביל את המשילות, אלא מבהיר מה מותר ואסור".
לדבריה, כאשר בית המשפט פוסק "אין הוא מגביל את המשילות, אלא רק פועל כ'שוטר תנועה דמוקרטי' ומבהיר מה נדרש לאישור פרלמנטרי - דומני שאין איש טוען כי בשם 'המשילות' יכולה ממשלה במשטר דמוקרטי לעשות ככל העולה על רוחה. רק במשטרים שאינם דמוקרטיים אין איזונים ובלמים".
נאור הוסיפה כי "אחד מתפקידיו של בית המשפט הוא להגדיר גבולות בין חקיקה ראשית ומשנית ובין חוקי יסוד לבין החלטה מנהלית. מתפקידנו להגן על הרשות השופטת. הרשות השופטת אינה ניצבת בזירת התגוששות - שלוש הרשויות חייבות חובת אמונים לציבור, כולנו משרתי ציבור".
נאור מחתה על היוזמות להגבלת כוחו של בית המשפט ולהגברת המעורבות הפוליטית במינוי שופטים וציטטה את דברי השופט בדימוס אהרן ברק בנושא: "כל אלו עלולים להוביל בסופו של דבר לשבירת כלים - אסור לנו להיכנע לרוחות הרעות". נאור סיכמה: "אנו, שופטי ישראל, נמשיך לפעול לפי מיטב הכרתנו ומצפוננו. אנו, שופטי ישראל לא נגור מפני איש - נכבד את הרשויות האחרות, אך נמלא את תפקידנו".
שרת המשפטים איילת שקד התייחסה בקצרה למחלוקת, ולדברי הביקורת שמתחה על פסיקת בג"ץ ואמרה: "אין מערכת שחפה מביקורת, הביקורת היא עניינית". שקד בירכה על הפסקת השביתה של הפרקליטים וציינה: "עבודתם של הפרקליטים מוערכת וחשובה וקיים צורך ברור לשמור על עצמאותם. עם זאת, במדינה דמוקרטית אין גוף החסין מביקורת, ללא יוצא מן הכלל. מי שאינו חושב כך, כנראה שאינו יודע דמוקרטיה מהי".
"אני מקווה לסיים את החקיקה על הביקורת סביב הפרקליטות בקרוב. אנו לוקחים ברצינות את תהליך מינוי השופטים החדשים, ומנסים לעשות את העבודה הכי מקצועית שיש", הוסיפה שרת המשפטים. לשופטים החדשים אמרה: "מפסקי הדין שלכם תצא תורת המשפט המתחדש. השופטים אמונים על יישום הצדק בחברה ועל הפיכת החברה לחברת מופת. אני סומכת עליכם. עלו והצליחו".