מי ניצח במשא ומתן להרחבת הממשלה? היום (רביעי), לאחר משא ומתן ומספר ימים סוערים, חתמו באופן רשמי ראש הממשלה נתניהו וח"כ אביגדור ליברמן על ההסכמים שצירפו את מפלגת "ישראל ביתנו" לממשלה. מקריאת סעיפי ההסכם עולה כי ליברמן לא רק ויתר על חוק "עונש מוות למחבלים", אלא גם על יוזמות חקיקה שתמך בהן בעבר כמו "חוק ישראל היום" ואף מאשר לנתניהו להעביר אותו למשרד אחר אם הממשלה תורחב. ההסכם גם כולל הצעה ליוזמת חקיקה נגד בג"ץ - מהלך שעלול לעורר זעם והתנגדות מקרב חברות נוספות בקואליציה כגון סיעת "כולנו". וגם: להפתעת רבים, המילה "עולים" לא מופיעה כלל בהסכם.
לקריאת ההסכם הקואליציוני לחצו כאן
בהסכם מופיע סעיף, שבתרחיש מסוים עשוי להוציא את ליברמן מלשכת שר הביטחון אם הממשלה תורחב שוב: "ידוע ומוסכם על הצדדים כי ככל שלאחר מועד החתימה על הסכם זה, תורכב קואליציה רחבה שתכלול למעלה מ-70 חברי כנסת, עשויים להידרש שינויים והתאמות בהסכם זה ונספחיו, לרבות חלוקת התפקידים". במסגרת ההסכם מופיע גם הסעיף עליו התפשר ליברמן בנושא עונש המוות: תיקון להוראות הביטחון שיאפשר מתן עונש מוות גם בפסיקה שאינה פה אחד (כלומר רוב של שני שופטים מתוך שלושה).
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
שתי המפלגות התחייבו לא להיכנס לממשלה כלשהי בכנסת הנוכחית בלי המפלגה השנייה. כפי שפורסם בשבוע האחרון, מפלגתו של ליברמן קיבלה מספר תפקידים: שר הביטחון, שר הקליטה, סגן יו"ר הכנסת, חבר בוועדת הכלכלה, חברות בוועדת השרים לחקיקה, חברות בקבינט החברתי-כלכלית וחברות בוועדה לענייני סמלים וטקסים. כמו כן הסיעות יפעלו להקמת קבינט קליטה ועלייה, בראשותו של "שר מטעם סיעת ישראל ביתנו".
ליברמן הצטרף גם להתחייבות של שאר המפלגות לתמוך בתיקון חוק יסוד הממשלה, שיאפשר בעתיד מינוי של יותר מסגן שר אחד במשרד ממשלתי – וגם מינוי יותר משר אחד במשרד. "סיעת ישראל ביתנו מתחייבת לגייס את כלל חבריה לכל הצבעה הדרושה לצורך העברת תיקונים אלו". כמו כן הסכימו הסיעות לפעול להגדלת "משרות אמון" במשרדי הממשלה, לאפשר לישראלים בחו"ל להצביע בבחירות ולאשר יחד את התקציב הדו-שנתי לשנים 2017-2017.
המהלך החדש-ישן נגד בג"ץ
על מנת למנוע חיכוכים מפורשים בממשלה, כל הדיונים בנושא רפורמות ממשלתיות, סוגיות דת ומדינה וסוגיית "חוק יסוד מדינת הלאום" יתנהלו בצוות שרים או בוועדה מתמדת – והצעות החקיקה יגובשו רק בהסכמת כל הסיעות.
סעיף נוסף בהסכם עוסק בהגבלת כוחו של בג"ץ: "הסיעות יתמכו בחקיקת חוק יסוד שיסדיר את מערכת היחסים בין הכנסת לבין בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ לעניין הסמכות לפסילת חוקים". בהסכם נכתב כי על פי ההצבעה, בג"ץ יוכל לפסול חוקים רק ברוב של שמונה מתוך 15 שופטים.
אחת הסיבות לפירוק הממשלה הקודמת היה הוויכוח על חוק "ישראל היום", בו תמכו גם ח"כים ממפלגת ישראל ביתנו. כעת נכתב בהסכם כי ישראל ביתנו ושאר החברות בקואליציה מחויבות לתמוך ברפורמות הממשלתיות – ולא לתמוך בהצעות חוק בתחום התקשורת בלי אישור של שר התקשורת, שהוא כיום בנימין נתניהו. "סיעות הקואליציה וחבריהן יתנגדו לכל יוזמה או הצעה בתחום התקשורת שהשר יתנגד אליה", סיכמו נתניהו וליברמן.
פנסיה לעולים? זה מה שנשאר
מספר סעיפים בהסכם מוקדשים לרפורמת הפנסיה – "העלאת רמת ההשתכרות של הקשישים בישראל" – במסגרתה, יתווסף בכל שנה בארבע השנים הבאות סכום של חצי מיליארד שקלים על בסיס התקציב, כשבשנה השנייה מדובר יהיה במיליארד שקלים - ובשנה השלישית תוספת של מיליארד וחצי שקלים. במסגרת ההסכמות, כ-50 אלף קשישים מכל שכבות האוכלוסייה יזכו לקבל 200 שקלים נוספים מדי חודש - או יותר - זאת בהתאם לצרכיו של כל קשיש.
בנוסף, קשישים אלה יהיו זכאים לעוד הטבות שזכאים להם קשישים שמקבלים השלמת הכנסה. בסעיף זה לא מופיעה המילה "עולים", מכיוון שהמסקנות יורחבו לכלל האוכלוסיה. הנחות נוספות יינתנו לזכאים להשלמת הכנסה: הבעיה בהסכם היא שמדובר בסכום נמוך יחסית, מכיוון שהתקציב לסעיף זה נפרס על פני ארבע שנים. כמו כן סיכמו הצדדים על הרחבת רכישת הדיור הציבורי בהיקף של 150 מיליון שקלים.
ירון אברהם השתתף בהכנת הידיעה.