אחרי שאתמול אישרה הממשלה היוצאת את הרחבתה של הממשלה הבאה, מליאת הכנסת צפויה להצביע היום (שני) על תיקון חוק יסוד: הממשלה, שהגביל את מספר השרים ל-18 ואת מספר סגני השרים לארבעה. מדובר במבחן ראשון לקואליציה החדשה של נתניהו, שמחייב את כל 61 החברים להשתתף בדיון ולהצביע בעד התיקון לחוק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בתוך כך, הבוקר ישיב בג"ץ לעתירה שהגישה מפלגת יש עתיד שבה דרשה להוציא צו ביניים נגד הרחבת הממשלה. על פי הבקשה שהוגשה, ממשלת המעבר אינה מוסמכת לאשר מהלך מסוג זה, ולכן יש להקפיא את קידום המהלך.
מלבד הפנייה לבג"ץ מטעם יש עתיד, גם חברי הכנסת מרב מיכאלי ואיתן כבל מהמחנה הציוני פתחו במאבק משפטי נגד הרחבת הממשלה. אתמול פנו השניים ליועץ המשפטי של הכנסת וכן ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לבטל את ההצבעה הצפויה היום.
"פניתי בפניה דחופה ליועץ המשפטי לממשלה וליועץ המשפטי של הכנסת שיתנגדו למהלך שאין לו שום הצדקה, מלבד עוד מפגן כוחנות דורסני של נתניהו", ציינה מיכאלי. "נתניהו מתחיל את הממשלה הרביעית שלו בצפצוף ארוך על אזרחיות ואזרחי ישראל, על הכנסת ועל שלטון החוק".
השבעת הממשלה נדחתה
לטענת ח"כ כבל, דרוש רוב של לפחות 70 חברי כנסת על מנת לשנות את חוק היסוד. "לא ניתן להם לרמוס את החוק ואת הדמוקרטיה, כל האופוזיציה תלחם בהם בכל הכלים העומדים לרשותנו", הבהיר כבל.
במקביל, נערכים בקואליציה למלחמת התשה מצד חברי האופוזיציה, שעשויים לפתוח בדיונים מרתוניים על שינוי החוק. מחשש לפיליבסטר של האופוזיציה, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין צפוי להביא את ההצבעה על שינוי החוק בקריאה ראשונה, ובהמשך השבוע תובא ההצעה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית.
בעקבות החשש שהחוק לא יעבור ובשל העובדה כי חלק מהתיקים טרם חולקו, החליט ראש הממשלה נתניהו לדחות את השבעת הממשלה שהייתה אמורה להיערך היום, ליום חמישי.