ראשי המפלגות החרדיות יוצאים למאבק בעסקים ומתחמי הבילוי הפתוחים בשבת בירושלים: שרי ונציגי ש"ס, יהדות התורה והבית היהודי, התכנסו לישיבה בעקבות הטענה לפיה הסטטוס קוו מופר בתחומי העיר. במהלך הישיבה רמז השר ליצמן כי יעשה שימוש בסמכותו כשר הבריאות גם כדי לבלום את התפתחות מתחם הבילויים והבארים בשוק מחנה יהודה, שאינו פעיל בשבת אך התפתחותו מעוררת את התנגדות הסיעות החרדיות. "צריך לבדוק אם יש רישיון בריאות ומפגעי רעש במתחם", אמר השר במהלך הישיבה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במפגש נכחו ראשי המפלגות החרדיות, השרים אריה דרעי ויעקב ליצמן, נציג הבית היהודי אורי אריאל וכן מספר ח"כים מהמפלגות. לצד השרים והח"כים נכחו במפגש גם נציגי המפלגות הפועלים במסגרת מועצת העיר, המאיימים בין השאר בעיכוב אישור תקציבי העירייה. בתחילה ביקש שר הפנים דרעי לשמוע על חילולי השבת במהלך כהונתו של ברקת.
"יש גם את הרוח הכללית המעודדת את ירושלים להיות יותר תל אביב", אמר נציג דגל התורה במועצת העיר, אליעזר ראוכרברג. "ראש העיר לא אומר 'איך אני מחלל שבת', אבל הוא מקדם אנשים ועמותות שזה תפקידם. ישנם גופים עירוניים רבים ואגפים בעיריה שמעודדים חילולי שבת. יתכן שברקת לא יודע מזה".
סגן ראש העיר מטעם ש"ס, צביקה כהן, הבהיר במהלך הישיבה כי חל גידול במספר המסעדות ומקומות הבילוי שנותרים פתוחים בשבת בחסות חוקי העזר העירוניים. בעקבות זאת, הבהיר כי יאכוף את חוקי העזר יתר על המידה בכדי להילחם בתופעה. "כל כיסא בחוץ יעוף בטיל, או פתיחה בזמני שעות בית הכנסת, יינתנו דוחות קשים", אמר. נשתמש בחוק נגד אותם עסקים שנפתחו בשם החוק הזה".
המשנה לראש העיר ירושלים דב קלמנוביץ, שהשתתף אף הוא בדיון הצטרף לדברים. "כנציג הציונות הדתית בעיר וכיו"ר הבית היהודי בירושלים, ברור לי באופן חד משמעי כי אסור לנו להסכים למהלכים של חילון העיר ופתיחת עסקים בשבת", אמר. "זהו מדרון חלקלק שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו ליפול אליו".
"לצערי לא מדובר רק על עסקי מסחר, פנאי ותיירות", הוסיף. "אין ספק שהמנהלים הקהילתיים התחילו לעבוד בשבת בשנים האחרונות, מה שלא היה קודם וזה כסף עירוני. אם לא נעצור את זה כאן ועכשיו, ירושלים לא תהיה יהודית, מדינת ישראל לא תהיה יהודית וצביוננו, שאבותינו הקימו את המדינה לאורו יעלם כלא היה".
"השוק הפך למועדון"
בהמשך השיבה דנו הנציגים גם בהתפתחותו של מתחם הבילויים והבארים בשוק מחנה יהודה בעיר. המתחם אמנם סגור בשבת, אך קרבתו לשכונות החרדיות והעובדה שהוא מושך מאות צעירים מידי לילה מעוררת את התנגדות הסיעות החרדיות וכמה רבנים מוכרים בעיר. "כל השוק הפך למועדון כל הלילה, יש שם מפגעי רעש נוראיים", ציין ראוכרברג. בהקשר זה איים השר ליצמן כי יפעל נגד המתחם במסגרת תחום אחריותו: "צריך לבדוק אם יש רשיון בריאות ומפגעי רעש במתחם".
"בפגישה של השרים דרעי, ליצמן ואריאל, ח"כ גפני וראש העיר ירושלים ברקת סוכם על דעת כולם שהסטטוס קוו בנושא השבת בירושלים יישמר בקפידה", נכתב במסמך שחתמו עליו הצדדים בתום הישיבה. עוד סיכמו השרים והח"כים עם ראש העיר על הקמת צוות שנועד "לברר את העובדות" בנוגע לסטטוס קוו בעיר, לעירייה ולגופי הבת של העירייה. "הצוות יגיש את מסקנותיו והמלצותיו תוך 30 יום - לאחר הגשת המסקנות וההמלצות ישב הפורום ידון שוב בנושא".
מקורבי השר ליצמן הבהירו בתגובה כי לנוכח תלונות שהגיעו אליו משכנים באזור, הוא הגיע למסקנה כי יש לבדוק האם המקום עומד בדרישות החוק, כמו חוק הרעש, רשיונות בריאות וחוקי העזר העירוניים.