סערת דוח המבקר לא דועכת במערכת הפוליטית – ובאופוזיציה מנסים להוביל מהלך לוועדת חקירה. בעוד שלושה שבועות יתקיים במליאת הכנסת דיון בנוכחות ראש הממשלה, לאחר שנאספו 40 חתימות – נתניהו יהיה חייב להיות נוכח, אך לא יידרש להשיב לשאלות כמו ב"שעת שאלות".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר, אמרה שתקיים שורת דיונים בוועדה, ואם יהיה צורך גם תקדם את הקמת ועדת החקירה הממלכתית. חשוב לציין שבשביל זה צריך רוב בוועדה. חבר הוועדה אורן חזן (ליכוד), שהביע בעבר נכונות להצביע בעד הקמת ועדת חקירה, הודח ולכן כעת מסתמן רוב לקואליציה. במצב כזה רק שילוב של לחץ ציבורי אולי יוביל למהלך.
עם פרסומו של דוח המבקר החמור, פנו חברי הכנסת סתיו שפיר ועומר ברלב (המחנה הציוני) לאלהרר בדרישה כי תיזום הקמת ועדת חקירה ממלכתית בהתאם לסעיף 14 ב' לחוק מבקר המדינה. "לא ייתכן שמי שהובילו את המערכת למחדלים לא יישאו באחריות הציבורית והאישית", כתבו בפנייתם.
על פי החוק, המבקר יכול להמליץ על ועדת חקירה אם יש לו רוב בוועדה, בה יש שישה חברים מטעם הממשלה וחמישה מהאופוזיציה.
"הזדעזענו לגלות כיצד פעלו ראש הממשלה והקבינט שעליו הוא מופקד בתכנון המערכה הצבאית", כתבו שפיר וברלב בפנייתם לוועדה. "המשמעויות שעולות מהדוח לא יכולות להוביל למסקנה אחרת מלבד זאת שלפיה ראש הממשלה והקבינט עליו הוא אמון כשלו בתכנון המבצע ובניהולו, גררו את צה"ל למלחמה שנעדרה כל יעד אסטרטגי משמעותי, ובכך הובילו לאובדן חיי אדם ללא הישג מדיני כפי שמצופה ממבצע צבאי רחב היקף".