אחרי האיומים - משפט ה"מרמרה" יוצא לדרך בטורקיה: בית המשפט הטורקי יתכנס לראשונה ב-6 בנובמבר, על מנת לדון בתביעה שהוגשה נגד הבכירים הישראליים בפרשת המשט, כך מדווחים כלי התקשורת בטורקיה. על פי הדיווח, כבר בדיון הראשון יוצגו מספר עדויות על התקרית שאירעה ב-31 במאי 2010 ושגרמה להידרדרות קשה ביחסי ישראל-טורקיה.
בטורקיה מדווח כי פרוטוקול התביעה שהוגש לבית הדין העליון באיסטנבול יתורגם לאנגלית ויועבר גם לרשויות המשפט בישראל. בנוסף, ידרוש בית הדין למנות עורכי דין לנאשמים הישראלים - על מנת לקיים ניהול תקין של המשפט. הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי ויתר בכירי צה"ל הנאשמים לא יגיעו כמובן לדיוני בית המשפט, והם יישפטו וייענשו בהיעדרם.
בשבוע שעבר עוררה טורקיה סערה לאחר שהוגשו לבית המשפט באיסטנבול כתבי אישום נגד הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, מפקד חיל הים לשעבר אליעזר (צ'ייני) מרום, ראש אמ"ן לשעבר עמוס ידלין וראש להק מודיעין בחיל האוויר לשעבר אבישי לוי. כולם, בגין מעורבותם הישירה ואחריותם על תקרית ה"מרמרה", בה נהרגו תשעה טורקים על סיפון ספינת הסיוע לעזה, בעימות על הסיפון עם לוחמי השייטת. בנוסף, דרשה טורקיה להוציא צווי מעצר בינלאומיים נגד הארבעה.
144 עמודים, 600 עדויות
בכתב האישום דרש התובע הכללי הטורקי לגזור על הארבעה תשעה מאסרי עולם מצטברים - כלומר לא פחות מ-18 אלף שנים בכלא. התביעה האשימה את הארבעה ב"הסתה להרג מפלצתי ועינויים", וסעיפי האישום הנוספים הם: רצח בכוונה תחילה וגרימת חבלה. בטורקיה העריכו בשבוע שעבר כי הארבעה יורשעו באישומים הכבדים שלא בפניהם.
כתבי האישום נגד הארבעה כוללים לא פחות מ-144 עמודים, ומתבססים על עדויות של 600 בני אדם, כ-490 מהם לקחו חלק במשט והיתר הם קרוביהם של ההרוגים. בתקשורת הטורקית דווח שהתביעה במדינה מתכוונת לנקוט הליכים משפטיים גם נגד החיילים שהיו מעורבים בהשתלטות על הספינה, אך הדבר עדיין נמצא בחקירה.
בישראל נמתחה ביקורת חריפה על הגשת כתבי האישום והגדירו את המהלך כצעד נוסף בהחרפת היחסים בין הצדדים. עם זאת, שר החוץ הטורקי אהמט דאבוטולו אמר בשבוע שעבר כי אין ביכולתה או בכוונתה של הממשלה באנקרה להתערב בצורה כלשהי בהתנהלות רשות השופטת.
בראיון מיוחד לחדשות 2 הגיב גבי אשכנזי לאישומים נגדו. "אני לא חושב שצריך להתנהג אחרת, צריך לתת את כל הגיבוי לחיילים", אמר לפרשננו הצבאי רוני דניאל. "אם המחיר של האחריות הזאת הוא לא להיות בטורקיה - אז אני נכון לשלם אותו. זה לא המחיר היחיד שכרוך בפיקוד בכיר ובשליחת חיילים לשדה הקרב במציאות המורכבת של היום. אני אדאג לחיות עם זה ואני מקווה שזה יסתדר".