מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ממשיך לנסות ולהפיח חיים בתהליך השלום. אחרי ביקורו אתמול בטורקיה, נפגש אמש קרי עם יו"ר הרשות אבו מאזן והיום ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ובכירים ישראלים ופלסטינים נוספים. סוכנות הידיעות AP מדווחת כי הוא מנסה לקדם מחדש את "היוזמה הערבית" - עם שינויים מסויימים - אך נתקל בהססנות וחשדנות, בעיקר מהצד הישראלי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אחרי שנפגש עם יו"ר הרשות, השתתף הבוקר קרי בטקס זיכרון ליום השואה ביד ושם, לצידו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, והניח זר בצבעי הלאום האמריקני. בהמשך היום, ייפגש מזכיר המדינה האמריקני עם ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד ועם נשיא המדינה שמעון פרס. בערב, הוא ישוב לארוחת ערב עם ראש הממשלה נתניהו וגורמים בכירים נוספים בירושלים.
על פי התקשורת האמריקנית, קרי אמנם לא מציע תכנית שלום חדשה, אבל מנסה לגבש כמה רעיונות שעליהם כבר דובר בעבר ועל חלקם הצדדים כבר הסכימו, כדי לנוע הלאה אחרי 4.5 שנים של קיפאון. קרי מדגיש באזני המנהיגים הישראלים והפלסטינים את הצורך לקיים שיחות ישירות בין הצדדים.
"קרי ביקש לשנות, אבל סירבנו"
בסוכנות הידיעות AP דווח כי גורמים ברשות הפלסטינית מנסים לקדם מחדש יחד עם קרי את היוזמה הערבית, שעליה הכריז המלך הסעודי עבדללה בפסגת הליגה הערבית שנערכה בביירות בשנת 2002. על פי התכנית, תקום מדינה פלסטינית בגבולות 1967 עם שינויים קלים בתמורה להכרה במדינת ישראל. קרי טוען שההצעה לא מעניקה מספיק ביטחון לשני הצדדים, ועל פי הדיווח ביקש גם להימנע מהתבטאויות עוינות הדדיות.
בכיר במשרד החוץ האמריקני אמר לסוכנויות הידיעות, בעילום שם, שקרי ואבו מאזן שוחחו בניהם מאחורי דלתות סגורות כדי "ליצור תנאים מתאימים לקראת המו"מ". על פי הדיווח, קרי הורה במפורש לחברי הצוות שלו לא לשוחח עם העיתונאים על המגעים.
דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, אמר שיו"ר הרשות יוצא עם מסר מממזכיר המדינה לקראת כינוס הליגה הערבית בקטאר - שם תתכנס וועידה מיוחדת שמוגדרת "דחופה" בהשתתפות גורמים ממצרים , ירדן, סעודיה והמארחת קטאר. בהמשך החודש צפוי מזכ"ל הליגה הערבית נביל אל ערבי להגיע לוושינגטון כדי לשרטט "מפה חדשה לשלום במזרח התיכון, שתסיים את הקיפאון ואת הכיבוש הישראלי".
בכיר הרשות סאיב עריקאת אמר אמש לרדיו פלסטין כי קרי מציע שני שינויים ביוזמה הערבית. "קרי ביקש מאיתנו לשנות כמה מילים ביוזמה, אבל סירבנו", אמר עריקאת, שהסביר כי מדובר בשינויים לגבי הגבולות הסופיים, שאותם לדברי קרי יש לקבוע בהסכמים הדדיים נפרדים.