"נושאים אחרים יקבלו קדימות". פולארד ואובמה (צילום: חדשות 2, רויטרס)
"קדימות לנושאים אחרים". פולארד ואובמה | צילום: חדשות 2, רויטרס

לקראת ביקורו של אובמה בשבוע הבא, מנסים בישראל להגביר את הלחץ על הנשיא בנושא שחרורו של המרגל היהודי ג'ונתן פולארד. יותר מ-150 אלף איש חתמו על העצומה המדוברת וגם במערכת הפוליטית מתרבות הקריאות לשינוי גישה מצד הממשל, אבל גורם דיפלומטי בכיר בשגרירות ארה"ב מצנן את ההתלהבות: "סביר להניח שמצבו של פולארד לא ישתנה", אומר הדוקטור קית' נובל בכינוס מצומצם של המרכז האמריקני של שגרירות ארה"ב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נובל הוא חבר בכיר בשגרירות ארה"ב בישראל ואחראי על ניתוח תקשורתי וניתוח אנליטי של שמונה מדינות באזור. "אני מבין ומעריך שמדובר בנושא רגיש אצל חלק מהישראלים", הוא הודה בהתייחסו למחלוקת סביב שחרור פולארד. "ייתכן שהנשיא אובמה יבדוק את האפשרות לשנות את המצב, אבל כשעל השולחן ישנם נושאים כה רבים כמו אירן, ההליך המדיני וההקצנה בחצי האי סיני, הנושאים האלה יקבלו קדימות".

לדבריו, "זה נושא שעלה בעבר, והייתי מהמר שהנשיא פרס, ראש הממשלה נתניהו וחברי כנסת נוספים ישאלו את הנשיא. יש שיטענו שמדובר בנושא בינלאומי, אבל מבחינתנו מדובר בנושא פנימי - מה עושים עם אנשים שמרגלים נגד מדינתם שלהם. אני בטוח שהנשיא יתייחס לנושא, אבל אני חושב שזה די ברור איפה ארה"ב עומדת בעניין הזה". 

הוא התייחס גם ליחסים הטעונים בין נתניהו לאובמה ואמר: "כשאנחנו מסתכלים על השותפות בין ארה"ב לישראל, היא הרבה יותר עמוקה מאדם אחד, נושא אחד, אפילו ענייני אישיות בין ראש ממשלה כלשהו לנשיא כלשהו. שיתוף הפעולה הביטחוני מעולם לא היה טוב יותר, ישנו גם שיתוף פעולה מודיעיני וכלכלי. ישראל וארה"ב קשורות בטבורן, והשיתוף רק מתחזק".

על תהליך השלום: "קשה לדבר על שתי מדינות"

אובמה ונתניהו: "ישראל וארה"ב קשורות בטבו (צילום: OLIVIER FITOUSSI, GettyImages IL)
אובמה ונתניהו: "ישראל וארה"ב קשורות בטבו | צילום: OLIVIER FITOUSSI, GettyImages IL

הדיפלומט הבכיר דיבר גם על המשא ומתן המדיני עם הפלסטינים ולא נשמע אופטימי במיוחד. "בעוד מדיניות ארה"ב מאז 2002 הייתה 'שתי מדינות לשנים עמים', אחד האתגרים כיום הוא שמבחינה אסטרטגית אנחנו מתמודדים עם 'שלוש מדינות': ישראל, הגדה המערבית ועזה", אמר. "כך שקשה לדבר על פתרון שתי מדינות לשני עמים לפני שמדברים על פיוס בין פת"ח לחמאס".

נובל הדגיש כי אין נושא אחד שמונע כרגע הגעה לשלום בין ישראל לשכנותיה. "יש כאלה שיאמרו שאם ישראל תפנה את כל ההתנחלויות, אז יהיה שלום. אבל ב-2005, כשפינתה ישראל את עזה, עדיין נורו טילים מעזה עד לא מזמן".

הוא התייחס גם לתוצאות הבחירות בישראל ולהשפעתן על קידום תהליך השלום. "אם ש"ס לא תהיה חלק מהקואליציה, וציפי לבני ואחרים כן יהיו בממשלה, יש שיאמרו שיש בכך יותר הזדמנות להתקדם".

הדיפלומט האמריקני נגע גם בסוגייה האירנית ואמר: "אין לי את החופש להתבטא בנושאים האלו". אבל, לאחר מכן הוא הוסיף והרחיב: "לנשיא אובמה יש קו אדום. ברור שהממשל של אובמה הלך בכיוון סנקציות ודיפלומטיה. הנשיא ציין כבר מספר פעמים שכל האופציות על השולחן. הוא כמובן לא יאמר לאירן 'אם לא תבצעו כך וכך אנחנו נטיל פצצה על טהרן מחר', אבל גם האופציה הצבאית על השולחן אם נגיע לכך".